Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου 2015

Η ΑναγέννησηΗ Αναγέννηση εμφανίζεται στην περιοχή της βόρειας Ιταλίας στο τέλος του Με­σαί­ω­να (1350). Την περίοδο αυτή οι άνθρωποι του πνεύματος αρχίζουν να μελετούν τον ελ­λη­­νι­κό και τον ρωμαϊκό πολιτισμό. Μέσα σε δύο αιώνες διαδίδεται σε ολόκληρη την Ευ­ρώ­­πη. Σε αυτό βοηθούν σημαντικά και οι Έλληνες λόγιοι που καταφεύγουν στη Δύ­ση αμέ­σως μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης (1453).

Η Φλωρεντία της Ιταλίας υπήρξε η «πρωτεύουσα» της Αναγέννησης

Ένα κίνημα της Αναγέννησης που εμπνέεται από την ελληνορωμαϊκή αρχαιότητα εί­ναι ο Ουμανισμός ή Ανθρωπισμός (human στα αγγλικά σημαίνει «ανθρώπινος»). Οι ου­μα­νι­­στές πιστεύουν στην αξία της γνώσης και δίνουν έμφαση στον άνθρωπο και στις δυνατό­τητές του. Η διάδοση των ιδεών τους μάλιστα διευκολύνεται πολύ από την εφεύρεση της τυπογραφίας.

Η χρησιμοποίηση τυπογραφικών στοι­χείων έχει ξεκινήσει το 1041 στην Κίνα αλλά τελειοποιείται το 1450-1455 από τον Γερμανό Ιωάννη Γουτεμβέργιο.

Η έκδοση της Βίβλου με αυτήν τη νέα τεχνική είναι μια μεγάλη στιγμή στη νεότερη ευρωπαϊκή ιστορία και δίνει ώθηση στη διάδοση του βιβλίου.
Ο Ιωάννης Γουτεμβέργιος

Τέχνες και επιστήμες

Την εποχή αυτή γνωρίζουν μεγάλη άνθιση τα γράμματα και τέχνες όπως η ζω­γρα­φι­κή, η γλυπτική και η αρχιτεκτονική. Μεγάλες μορφές της Αναγέννησης είναι οι ζω­γρά­φοι Σά­ντρο Μποτιτσέλι, Λεονάρντο Ντα Βίντσι, Μιχαήλ Άγγελος και Ραφαήλ, κα­θώς και ο αρχι­τέκτονας Φίλιππος Μπρουνελέσκι.
● Στην Ισπανία διακρίνονται ο Μιχαήλ Θερβάντες με το μυθιστόρημα «Δον Κιχώτης» και ο ζωγράφος Δομήνικος Θεοτοκόπουλος ή Ελ Γκρέκο (= Ο Έλληνας).
● Στην Ολλανδία ο θεολόγος και φιλόλογος Έρασμος θεωρεί ως αρετές την κα­λο­σύ­νη και την ανοχή, ενώ στην Αγγλία ο θεατρικός συγγραφέας Ουίλιαμ Σαίξπηρ δι­α­δί­δει με τα έργα του την αγάπη για τα ανθρώπινα δημιουργήματα.

Ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ

Παράλληλα, όπως συμβαίνει συνήθως, αναπτύσσονται και οι επιστήμες. Προ­ο­δεύ­ουν η ανατομία και η ιατρική, ενώ διατυπώνονται οι αστρονομικές θεωρίες του Κο­πέρ­νι­κου και του Γαλιλαίου, οι οποίες περιγράφουν την κίνηση των πλανητών. Ι­δι­αί­τε­ρα γνωστή είναι η ηλιοκεντρική θεωρία του Κοπέρνικου που δημοσιεύεται το 1543 και αναφέρει ότι η Γη και οι άλλοι πλανήτες κινούνται γύρω από τον Ήλιο σε ο­μό­κε­ντρους κύκλους. Αυτό προκαλεί αίσθηση, γιατί μέχρι τότε οι άνθρωποι πί­στευ­αν πως ο πλανήτης μας είναι ακί­νητος και αποτελεί το κέντρο του σύμπαντος!

Η διάσπαση της Καθολικής Εκκλησίας

Στις αρχές του 16ου αιώνα (1517) οι νέες ιδέες της Αναγέννησης αρχίζουν να ε­πη­ρε­ά­­ζουν και τη θρησκεία και εκδηλώνεται η Θρησκευτική Μεταρρύθμιση.

Η πρώτη φάση της ονομάζεται Προτεσταντική Μεταρρύθμιση. Οι Προτεστάντες ή Δι­α­­μαρ­τυ­ρό­με­νοι (protest στα αγγλικά σημαίνει διαμαρτύρομαι), με επικεφαλής τον Γερ­μα­­νό μοναχό Μαρτίνο Λούθηρο, εναντιώνονται στην εξουσία του Πάπα και στις κα­τα­χρή­­σεις της και δημιουργούν ξεχωριστή γερμανική εκκλησία. Παρόμοιες είναι οι εξελίξεις στην Ελβετία, με πρωτεργάτη τον Ιωάννη Καλβίνο, αλλά και στην Αγ­γλί­α.


Χάρτης με τις θρησκείες της γης. Στη Δυτική Ευρώπη διακρίνονται οι Καθολικοί και οι
Προτεστάντες. Σε λίγο, με τις εξερευνήσεις και τον αποικισμό μεγάλων περιοχών του
πλανήτη, θα μεταφέρουν τη θρησκεία τους στην Αμερική και στην Ωκεανία.Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία απαντά με την Καθολική Μεταρρύθμιση και προσπαθεί με μια σειρά από μέτρα (π.χ. την ίδρυση θρησκευτικών ταγμάτων) να φέρει και πάλι τους Προτεστάντες με το μέρος της.

Απολογισμός

Την περίοδο της Αναγέννησης οι Καθολικοί και οι Προτεστάντες πολεμούν συχνά με­τα­ξύ τους. Ταυτόχρονα, όμως, ενισχύεται η πίστη στη λογική και στην αυτονομία του ανθρώ­που και αναπτύσσεται, κυρίως στο αγγλικό πολιτικό σύστημα, η αρχή της α­ντι­προ­σω­πευ­­τι­κής εξουσίας, σύμφωνα με την οποία η εξουσία ασκείται μέσω των α­ντι­προ­σώ­πων που εκλέγει ο λαός.ΠΗΓΗ: ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤ' ΤΑΞΗΣ | ΕΙΚΟΝΕΣ: stomikrocosmotistaxismas.blogspot.gr (1), Ιστορία
ΣΤ' τάξης (2,6), biography4u.com (3), www.ethnos.gr (4), Γεωγραφία ΣΤ' τάξης (5)Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κεφαλαία (σημαίνει ότι φωνάζετε), γιατί τα σχόλια θα διαγράφονται. Πριν τη δημοσίευση ελέγξτε για τυχόν λάθη απροσεξίας, πατώντας στο κουμπί «Προεπισκόπηση». Περισσότερα εδώ.