Τετάρτη, 20 Απριλίου 2016

Οι Αλεξάνδρειες του Αλέξανδρου

Με το όνομα Αλεξάνδρεια συναντούμε στην αρχαιότητα πολλές πόλεις, τις οποίες ί­δρυ­σε ο Μέγας Αλέξανδρος ή κάποιος από τους διαδόχους του.

Οι πληροφορίες της εποχής για αυτές τις πόλεις είναι πολύ φτωχές. Σύμφωνα πά­ντως με τον Έλληνα ιστορικό Πλούταρχο, ο Αλέξανδρος ίδρυσε 70 Αλεξάνδρειες. Α­πό αυτές οι εν­νέ­α βρίσκονταν ανατολικά, στην αρχαία Βακτριανή (το σημερινό Αφ­γα­νι­στάν), ιδίως κο­ντά στα όρια της αυτοκρατορίας του με την τότε Ινδία (το ση­με­ρι­νό Πακιστάν).

Η σημαντικότερη Αλεξάνδρεια ιδρύθηκε στην Αίγυπτο. Τα χρόνια που ακολούθησαν έ­γι­νε η πρωτεύουσα και το σπουδαιότερο λιμάνι της χώρας, αλλά και ένα ιδιαίτερα α­ξι­ό­λο­γο πο­λι­τι­σμι­κό κέντρο (η βιβλιοθήκη της υπήρξε διάσημη). Σήμερα γνωρίζει με­γά­λη οι­κο­νο­μι­κή α­νά­πτυ­ξη και είναι η δεύτερη σε πληθυσμό πόλη της Αιγύπτου.

Δείτε στον χάρτη που ακολουθεί είκοσι δύο πόλεις που ίδρυσε ο Μέγας Αλέξανδρος:


ΠΗΓΗ: el.wikipedia.org


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: αρχαία χρόνια


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κεφαλαία (σημαίνει ότι φωνάζετε), γιατί τα σχόλια θα διαγράφονται. Πριν τη δημοσίευση ελέγξτε για τυχόν λάθη απροσεξίας, πατώντας στο κουμπί «Προεπισκόπηση». Περισσότερα εδώ.