6 Απριλίου 2016

Προστατεύουμε τα δάση από τις πυρκαγιές

Τα τελευταία 25 χρόνια στη χώρα μας έχουν καταστραφεί ολοσχερώς ή έχουν υ­πο­βαθ­­μι­στεί σημαντικά περισσότερα από δύο εκατομμύρια στρέμματα δασών και δα­σι­κών ε­κ­τά­σε­ων. Το 40% των πυρκαγιών κάθε χρόνο προκαλούνται από α­μέ­λει­α: την α­μέ­λεια κα­θε­νός α­πό εμάς που πετάει ένα αναμμένο τσιγάρο, που ε­κτε­λεί ε­πι­κίν­δυ­νες ερ­γα­σί­ες στην ύ­παι­θρο, που στήνει μια ψησταριά μέσα σε δα­σι­κή περιοχή.


Ακριβώς αυτήν την καταστροφική αμέλεια καταγράφει με ευφάνταστο και χιου­μο­ρι­στι­κό τρό­πο η καμπάνια της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF Ελλάς «Ένα Pan­da δεν μπορεί να κάνει τα πάντα» που υλοποιήθηκε το 2010 με την ε­θε­λο­ντι­κή συμ­με­το­χή του Χρή­στου Χα­τζη­πα­να­γιώ­τη. Ο γνωστός ηθοποιός υποδύεται έ­ναν λαϊκό τύ­πο, ο οποίος κά­νει πρά­ξη με εξόφθαλμο τρόπο όλες τις προ­α­να­φε­ρό­με­νες α­πα­ρά­δε­κτες συνήθειες με φανερό τον κίνδυνο πρόκλησης πυρκαγιάς. Την κρίσιμη στιγμή «πιά­νε­ται» επ’ αυτοφώ­ρω από έ­να πάντα, το οποίο τον στα­μα­τά.

Πατήστε στις εικόνες και δείτε την καμπάνια:


Ας βοηθήσουμε κι εμείς τη συμπαθητική αρκούδα που εικονίζεται στο σήμα του WWF και ας προστατεύσουμε τα ελληνικά δάση από τις πυρκαγιές. Να τι μπο­ρού­με να κά­νου­με:

 1  Δεν πετάμε αναμμένα τσιγάρα, γυαλιά και άλλα σκουπίδια, καθώς συχνά προ­κα­λούν μι­κρο­ε­στί­ες που μπορεί να εξελιχθούν σε καταστροφικές πυρκαγιές.

 2  Δεν ανάβουμε φωτιές στην ύπαιθρο, αποθαρρύνουμε όσους δούμε να το κά­νουν και ει­δο­ποι­ού­με άμεσα την Πυροσβεστική για όποια τέτοια δραστηριότητα ε­ντο­πί­ζου­με. Δεν ξε­χνά­με ότι το άναμμα φωτιάς την αντιπυρική περίοδο (Μάι­ος-Ο­κτώ­βριος) απαγο­ρεύεται α­πό τον νόμο.

 3  Αποφεύγουμε όλες εκείνες τις εργασίες στην ύπαιθρο που ενέχουν κίνδυνο πυρ­κα­­γιάς, όπως κάψιμο ξερών χόρτων, οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλ­λου ερ­γα­λεί­­ου που δημιουργεί σπινθήρες κτλ.

 4  Ειδοποιούμε άμεσα την Πυροσβεστική (τηλέφωνο: 199) για οποιαδήποτε ε­στί­α φω­­τιάς, καπνό ή ακόμη και μυρωδιά πέσει στην αντίληψή μας. Δεν ε­πα­να­παυ­ό­μα­στε ό­τι το έ­χει κάνει ή θα το κάνει κάποιος άλλος. Η έγκαιρη επέμβαση εί­ναι ο πιο α­πο­τε­λε­σμα­τι­κός τρό­πος αντιμετώπισης της φωτιάς και εξαρτάται εν πολλοίς από εμάς.


ΠΗΓΕΣ: wwf.gr, wwf.gr/panda/ | ΕΙΚΟΝΕΣ: ferzeledon.blogspot.com (1),
wwf.gr/panda/ (2-5), futuretimeline.net (6)

4 σχόλια:

 1. Φήμες λένε ότι η αύξηση της θερμοκρασίας των τελευταίων ημερών οφείλεται στα ...φλογερά θέματα που αναρτά ο δάσκαλος98...:D

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ...ο οποίος κάθεται αναπαυτικά στο καζάνι του και χαζεύει τους βοδινούς κύβους που πλέουν τριγύρω! Κουράγιο! :))

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Κατάλαβα,βράζεις στο ζουμί σου.
  Οι κύβοι που επιπλέουν είναι για ...επιπλέον νοστιμιά;

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κε­φα­λαί­α (σημαίνει ότι φωνάζετε), για­τί τα σχόλια θα διαγράφονται. Πριν τη δη­μο­σί­ευ­ση ελέγξτε για τυχόν λάθη α­προ­σε­ξί­ας, πατώντας στο κου­μπί «Προ­ε­πι­σκό­πη­ση».

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ