Πέμπτη, 24 Μαρτίου 2016

Οι μορφές του 1821Ο αγώνας των Ελλήνων για την ανεξαρτησία συνδέεται και με τα ονόματα των πρω­τα­­γω­νι­στών του. Οπλαρχηγοί και ναύαρχοι αντιμετωπίζουν ηρωικά τους αντίπαλους στρα­τούς και στόλους. Κοντά τους σημαντικά πολιτικά πρόσωπα ασχολούνται με το δύ­σκο­­λο έργο της σύστασης του ελληνικού κράτους και αναπτύσσουν σημαντική δι­πλω­μα­τι­κή δράση για την αναγνώριση της Επανάστασης. Οι μορφές του 1821, ε­πο­μέ­νως, είναι και στρα­τι­ω­τι­κοί και πολιτικοί.

Οι άνθρωποι των όπλων αναλαμβάνουν τη στρατιωτική οργάνωση του Αγώνα. Ο Κο­λο­­κο­τρώ­νης, ο Καραϊσκάκης, ο Παπαφλέσσας, ο Ανδρούτσος, ο Νικηταράς, ο Μπό­τσα­ρης στη στε­ριά και ο Μιαούλης, ο Κανάρης, η Μπουμπουλίνα, η Μαυρογένους στη θάλασ­σα κα­τα­φέρ­νουν να πετύχουν σημαντικές νίκες και να αναδειχτούν σε η­ρω­ι­κές φυσιο­γνωμίες. Α­πο­κτούν κύρος και συμμετέχουν στα πολιτικά πράγματα.

Βιβλία από τις εκδόσεις ΣΤΡΑΤΙΚΗ

Η πολιτική οργάνωση του Αγώνα εμφανίζει επίσης σημαντικά πολιτικά πρόσωπα. Ο Μαυ­­ρο­κορ­δά­τος, ο Κωλέττης, ο Παλαιών Πατρών Γερμανός, ο Μαυρομιχάλης, ο Κου­ντου­­ριώ­της, ο Ζαΐμης, ο Λόντος, ο Δεληγιάννης παίρνουν ενεργά μέρος στη συ­γκρό­τη­ση κε­­ντρι­κής πολιτικής εξουσίας. Παράλληλα, επεμβαίνουν και στα στρα­τι­ω­τι­κά θέματα.

Έμποροι, προεστοί και κοτζαμπάσηδες, λόγιοι, κληρικοί, κλέφτες, αρματολοί και ναυ­τι­κοί συ­ντάσ­σο­νται στον κοινό αγώνα και περνούν επώνυμα στην Ιστορία. Υπάρ­χουν ω­στό­σο και πολλοί άλλοι, ένοπλοι και άμαχοι, που αγωνίζονται για την ε­λευ­θε­ρί­α χω­ρίς να κα­τα­­γρά­φε­ται πουθενά το όνομά τους. Ανάμεσά τους άνδρες, γυναίκες και παι­διά, γέροι και νέ­οι, προσφέρουν με τη δράση τους σημαντικό έργο.

Η Βουλή των Ελλήνων έχει εκδώσει σε ένα βιβλιαράκι τα βιογραφικά στοιχεία όλων των α­γω­νι­στών του 1821 (Ελλήνων και ξένων). Μπορείτε να το κατεβάσετε στον υ­πο­λο­γι­στή σας, πατώντας στην εικόνα που ακολουθεί:


ΠΗΓΗ: ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤ΄ ΤΑΞΗΣ (2006) | PDF: www.24grammata.com
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: Ιστορία


2 σχόλια:

Πέτρος Σαμούχος είπε...

Ενδιαφέρον το βιβλιαράκι! Μπράβο για την ανάρτηση!

δάσκαλος98 είπε...

:))

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κεφαλαία (σημαίνει ότι φωνάζετε), γιατί τα σχόλια θα διαγράφονται. Πριν τη δημοσίευση ελέγξτε για τυχόν λάθη απροσεξίας, πατώντας στο κουμπί «Προεπισκόπηση». Περισσότερα εδώ.