ΕΙΔΗΣΕΙΣ – Μάρτιος 2019
Του Σάκη Ιωαννίδη
Δημοσιογράφος
Τους φιλέλληνες λογοτέχνες και ποιητές που στήριξαν την Ελληνική Επανάσταση του 1821 τίμησε την περασμένη Κυριακή, 17 Μαρτίου, ο Κύκλος Ελλήνων Λογοτεχνών Δικαστών (ΚΕΛΔ).
Οι δικαστικοί τίμησαν τη μνήμη εκείνων που κινητοποιήθηκαν και επηρέασαν την κοινή γνώμη για χάρη της Ελλάδας με απαγγελίες ποιημάτων και αναφορές στους λογοτέχνες και ποιητές Φιτζ Γκριν Χάλεκ, Λόρδο Βύρωνα, Πέρσι Σέλεϊ, Βίκτωρα Ουγκώ, Αλεξάντρ Πούσκιν και φιλελλήνων ποιητών από την Ιταλία, την Ισπανία, τη Γερμανία και την Πολωνία.
Ιδιαίτερη μνεία έγινε στον Αμερικανό πρόεδρο Τζέιμς Μονρόου, που υποστήριξε τον αγώνα της Ελλάδας για ανεξαρτησία στην ετήσια ομιλία του προέδρου στο αμερικανικό Κογκρέσο το 1822.
Από την εκδήλωση στην αίθουσα της Παλιάς Βουλής δεν έλειψαν τα δημοτικά τραγούδια και τα μελοποιημένα ποιήματα του Σεφέρη και του Ελύτη
Δυστυχώς, όπως συνήθως συμβαίνει, η δημιουργία του φιλελληνικού κινήματος συνδέθηκε με μεγάλες καταστροφές από την πλευρά των αγωνιζόμενων Ελλήνων. Ο απαγχονισμός του Πατριάρχη Γρηγορίου Ε΄ το 1821 ήταν το γεγονός που δημιούργησε μεγάλη αίσθηση πέρα από τον Ατλαντικό, ενώ η είδηση της σφαγής της Χίου το 1822 συγκλόνισε την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη. Ευρωπαίοι φιλέλληνες εντάχθηκαν στα ελληνικά στρατεύματα, ενώ ο ομώνυμος πίνακας του Ευγένιου Ντελακρουά συνέβαλε στην κινητοποίηση της παρισινής κοινής γνώμης.
Μνεία έγινε και στον δικαστικό Αναστάσιο Πολυζωίδη, κύριο συντάκτη της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας της Ελλάδος.
Στην εκδήλωση τιμήθηκε και η Δημοκρατία της Αϊτής, το πρώτο κράτος που αναγνώρισε την Ελληνική Επανάσταση και το δικαίωμά μας στην αυτοδιάθεση.
Η Αϊτή απέκτησε την ανεξαρτησία της από τη Γαλλία το 1804
1821ΕιδήσειςΕλλάδα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου