30 Σεπ 2012

Δίας

Από τον Anthony12
Μαθητής της έκτης τάξης





O Δίας είναι ο μεγαλύτερος πλανήτης του Ηλιακού Συστήματος σε διαστάσεις και μάζα. Είναι ο πέμπτος κατά σειρά πλανήτης ξεκινώντας από τον Ήλιο. Είναι ένας γίγαντας αερίων με μάζα λίγο μικρότερη από το ένα εικοστό της ηλιακής, αλλά είναι δυόμισι φορές μεγαλύτερη του αθροίσματος της μάζας των υπόλοιπων πλανητών του ηλιακού συστήματος. Ο Δίας, μαζί με τον Κρόνο, τον Ουρανό και τον Ποσειδώνα, αναφέρονται ως αέριοι γίγαντες.

Στην Αστρονομία έχει το σύμβολο  

Ο πλανήτης ήταν γνωστός από τους αστρονόμους της αρχαιότητας και συνδέθηκε με τη μυθολογία και τις θρησκευτικές πεποιθήσεις πολλών πολιτισμών. Οι Ρωμαίοι ονόμασαν τον πλανήτη από το ρωμαϊκό θεό Δία (Jupiter). Όταν φαίνεται από τη Γη, ο Δίας μπορεί να φτάσει σε φαινόμενο μέγεθος –2,95, καθιστώντας τον κατά μέσο όρο, το τρίτο φωτεινότερο αντικείμενο στον ουρανό τη νύχτα μετά από τη Σελήνη και την Αφροδίτη.

Ο Δίας αποτελείται κυρίως από υδρογόνο, με το ένα τέταρτο της μάζας του να είναι ήλιο. Μπορεί επίσης να έχει βραχώδη πυρήνα που αποτελείται από βαρύτερα στοιχεία. Λόγω της ταχείας περιστροφής του, το σχήμα του Δία είναι αυτό ενός πεπλατυσμένου σφαιροειδούς (έχει μια μικρή, αλλά σημαντική διόγκωση γύρω από τον ισημερινό).

Η εξωτερική ατμόσφαιρα είναι εμφανώς χωρισμένη σε διάφορες ζώνες σε διάφορα γεωγραφικά πλάτη, με αποτέλεσμα αναταραχή και καταιγίδες κατά μήκος των ορίων αλληλεπίδρασής τους. Ένα σημαντικό αποτέλεσμα είναι η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα, μια τεράστια καταιγίδα που είναι γνωστό ότι υπήρχε τουλάχιστον από τον 17ο αιώνα, οπότε και παρατηρήθηκε για πρώτη φορά με τηλεσκόπιο. Γύρω από τον πλανήτη είναι ένα αχνό πλανητικό σύστημα δακτυλίων και μια ισχυρή μαγνητόσφαιρα. Περιβάλλεται επίσης από τουλάχιστον 67 φεγγάρια, συμπεριλαμβανομένων των τεσσάρων μεγάλων φεγγαριών του Γαλιλαίου, όπως ονομάζονται τα φεγγάρια που ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά από τον Γαλιλαίο το 1610. Ο Γανυμήδης, ο μεγαλύτερος από αυτά τα φεγγάρια, έχει διάμετρο μεγαλύτερη από εκείνη του πλανήτη Ερμή.


ΠΗΓΗ: Βικιπαίδεια

Αφροδίτη

Από τη Nasia28
Μαθήτρια της έκτης τάξης

Η Αφροδίτη είναι ο δεύτερος σε απόσταση από τον Ήλιο πλανήτης του Ηλιακού Συστήματος. Όταν παρατηρούμε την Αφροδίτη με γυμνό μάτι είναι το πιο λαμπερό αντικείμενο στον ουρανό μετά από τον Ήλιο και τη Σελήνη. Ονομάζεται από τον λαό Αυγερινός ή Αποσπερίτης.

Ιστορία

Η Αφροδίτη ήταν γνωστή από τους αρχαίους χρόνους, καθώς είναι εύκολα ορατή στον ουρανό. Στην αρχαιότητα ονομάζονταν Εωσφόρος («αυτός που φέρνει φως») όταν εμφανίζονταν το πρωί και Έσπερος το βράδυ. H θεά Αφροδίτη κατά τη μυθολογία ήταν η προσωποποίηση της ομορφιάς και η προστάτιδα του έρωτα. Έτσι είναι προφανής ο λόγος που δόθηκε το όνομα της πιο λαμπερής θεάς στον συγκεκριμένο πλανήτη.

Θέση στο ηλιακό σύστημα

Η Αφροδίτη είναι ένας από τους τέσσερις εσωτερικούς, γαιώδεις πλανήτες του Ηλιακού Συστήματος. Απέχει κατά μέσο όρο 108 εκατομμύρια χιλιόμετρα από τον Ήλιο. Η τροχιά της περιφοράς της γύρω από τον Ήλιο είναι σχεδόν κυκλική, αντίθετα με τους άλλους πλανήτες των οποίων οι ελλειπτικές τροχιές παρουσιάζουν μεγαλύτερη εκκεντρότητα. Η περίοδος περιφοράς είναι 0,62 γήινα έτη. Η ελάχιστη απόσταση από τη Γη είναι 38 εκατομμύρια χιλιόμετρα, ενώ η μέγιστη είναι 257 εκατομμύρια χιλιόμετρα· έτσι η Αφροδίτη είναι ο πλανήτης που βρίσκεται πιο κοντά στη Γη.


Φυσικά χαρακτηριστικά

Λόγω της ομοιότητας σε μάζα και μέγεθος, χαρακτηρίζεται μερικές φορές και αδελφός πλανήτης ή δίδυμος πλανήτης της Γης. Ωστόσο, οι συνθήκες στην επιφάνεια της Αφροδίτης διαφέρουν σημαντικά από αυτές της Γης, λόγω της εξαιρετικά πυκνής ατμόσφαιράς της και της σύστασής της.

Συγκεκριμένα, η ατμοσφαιρική πίεση στην επιφάνεια της Αφροδίτης είναι 92 ατμόσφαιρες. Μια τέτοια πυκνή ατμόσφαιρα προκαλεί έντονη διάθλαση στο ηλιακό φως και κάποιος παρατηρητής στην επιφάνεια του πλανήτη θα έβλεπε τα αντικείμενα καμπυλωμένα. Επιπλέον, αποτελείται κατά 96,5% από διοξείδιο του άνθρακα και κατά 3,5% από άζωτο. Το βασικό συστατικό των νεφώσεων πάνω από το στρώμα του διοξειδίου του άνθρακα, είναι θειικό οξύ. Το διοξείδιο του άνθρακα και το θειικό οξύ, συνδυασμένα στην ατμόσφαιρα της Αφροδίτης συντηρούν ένα έντονο φαινόμενο του θερμοκηπίου. Για αυτόν τον λόγο, σε συνδυασμό και με την μεγάλη πυκνότητα της ατμόσφαιρας, η Αφροδίτη έχει μία εξαιρετικά υψηλή μέση επιφανειακή θερμοκρασία, που διατηρείται σχεδόν σταθερή στους 460 ºC (αρκετή για να λιώσει ένα κομμάτι μόλυβδο), υψηλότερη ακόμα και από τον πλησιέστερο στον Ήλιο πλανήτη, τον Ερμή.

Η σύσταση της Αφροδίτης είναι παρόμοια με αυτή της Γης. Η επιφάνειά της έχει πάρα πολλά (πάνω από 1.600) ηφαίστεια, ηφαιστειακούς κρατήρες, όρη και πεδιάδες λάβας. Όμως αυτό δε σημαίνει ότι η Αφροδίτη είναι σήμερα γεωλογικά ενεργή. Η δραστηριότητα των ηφαιστείων της Αφροδίτης έχει τερματιστεί εδώ και 500 εκατομμύρια χρόνια, σύμφωνα με τις ενδείξεις. Δεν υπάρχει επίσης ούτε τεκτονική δραστηριότητα.

Η περίοδος περιστροφής γύρω από τον άξονά της (η ημέρα της Αφροδίτης) διαρκεί 243 γήινες ημέρες, με διαφορά η πλέον αργή περιστροφή μεταξύ των 8 μεγάλων πλανητών του Ηλιακού Συστήματος. Επιπλέον, περιστρέφεται κατά την ανάδρομη φορά, δηλαδή από τα ανατολικά προς τα δυτικά. Λόγω της «ανάποδης» περιστροφής της, ωστόσο, το μήκος της ηλιακής ημέρας είναι σημαντικά μικρότερο —για έναν παρατηρητή στην επιφάνεια της Αφροδίτης, το χρονικό διάστημα από τη μία ανατολή Ηλίου μέχρι την επόμενη θα ήταν 116,75 γήινες ημέρες. Ακόμα και έτσι πάντως, το ένα ημισφαίριο είναι στο απόλυτο σκοτάδι επί 58 μέρες, ενώ το άλλο δέχεται όλη την ηλιακή ακτινοβολία επί άλλες 58. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την εμφάνιση στην ανώτερη ατμόσφαιρά της σφοδρών ανέμων. Αυτοί, σε συνδυασμό με τη μεγάλη πυκνότητα της ατμόσφαιρας και το έντονο φαινόμενο του θερμοκηπίου ισοκατανέμουν τη θερμοκρασία και έτσι δεν υπάρχει μεγάλη θερμοκρασιακή διαφορά ανάμεσα στα δυο ημισφαίρια.

Η Αφροδίτη δεν έχει φυσικούς δορυφόρους, ούτε δακτύλιους.

Εξερεύνηση

Η Αφροδίτη είναι ο πιο εύκολα προσεγγίσιμος πλανήτης του ηλιακού συστήματος για αποστολές από τη Γη· ένα ταξίδι έως αυτήν απαιτεί, με τη σημερινή τεχνολογία, μόλις τέσσερις μήνες. Έτσι, υπήρξε στόχος πολλών μη επανδρωμένων εξερευνητικών διαστημικών αποστολών κυρίως από τις ΗΠΑ και τη Σοβιετική Ένωση, όμως το ενδιαφέρον ατόνησε κάπως όταν διαπιστώθηκαν οι ακραίες συνθήκες που επικρατούν στην επιφάνειά της. Προηγουμένως, πιστευόταν ότι κάτω από τα πυκνά σύννεφα μπορεί να υπήρχαν ωκεανοί και ενδεχομένως ζωή, κάτι εντελώς αντίθετο από αυτό που συμβαίνει πραγματικά.

Η πρώτη επιτυχημένη αποστολή ήταν ο Mariner 2 των Αμερικανών, που μας έστειλε τις πρώτες κοντινές φωτογραφίες από τον πλανήτη το 1962. Ακολούθησε η σειρά Venera των Σοβιετικών, που κατάφερε την πρώτη προσεδάφιση με το Venera 3 του 1966 —την πρώτη προσεδάφιση ανθρώπινης κατασκευής σε άλλο πλανήτη— που ακολούθησαν τον επόμενο χρόνο τα Venera 4 και Mariner 5. Η πρώτη «μαλακή» προσεδάφιση στον πλανήτη έγινε με το Venera 7 του 1970 —πριν από αυτή την αποστολή, όλες οι υπόλοιπες είτε παρατήρησαν τον πλανήτη από τροχιάς είτε συντρίφτηκαν από την υψηλή πίεση της ατμόσφαιρας. Οι Σοβιετικοί συνέχισαν να στέλνουν διαστημοσυσκευές της σειράς Venera στην Αφροδίτη έως και το 1983, κάνοντας αναλύσεις του εδάφους και της ατμόσφαιρας και παίρνοντας φωτογραφίες της επιφάνειας.

Το επόμενο βήμα στην εξερεύνηση του πλανήτη έγινε με τη διαστημοσυσκευή Magellan της NASA που έφτασε στην Αφροδίτη το 1989 και χαρτογράφησε για τέσσερα χρόνια με ραντάρ το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη, αποκαλύπτοντας τα χαρακτηριστικά της επιφάνειας, τους μηχανισμούς που τη διαμορφώνουν καθώς και το μαγνητικό πεδίο του πλανήτη.


ΠΗΓΗ: ;

Κρόνος

Από τον Anthony12
Μαθητής της έκτης τάξης

Ο Κρόνος είναι ο έκτος πλανήτης σε σχέση με την απόστασή του από τον Ήλιο και ο δεύτερος μεγαλύτερος του Ηλιακού Συστήματος μετά τον Δία, με διάμετρο στον ισημερινό του 120.660 χιλιόμετρα και ανήκει στους λεγόμενους γίγαντες αερίων. Το όνομά του προέρχεται από τον Κρόνο της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας και σχετίζεται με τη λέξη χρόνος. Σχεδόν ταυτίζεται με τον ρωμαϊκό θεό Saturn, απ’ όπου προέρχονται και οι άλλες ευρωπαϊκές ονομασίες.





Λόγω της μεγάλης μάζας του Κρόνου και της μεγάλης βαρύτητας, οι συνθήκες που παράγονται στον Κρόνο είναι ακραίες. Οι εσωτερικές πιέσεις και θερμοκρασίες είναι πέρα από οτιδήποτε μπορεί να αναπαραχθεί πειραματικά στη Γη. Το εσωτερικό του Κρόνου πιθανώς αποτελείται από έναν στερεό πυρήνα σιδήρου, νικελίου, πυριτίου και ενώσεις οξυγόνου και περιβάλλεται από ένα βαθύ στρώμα μεταλλικού υδρογόνου, ένα ενδιάμεσο στρώμα του υγρού υδρογόνου και υγρού ηλίου, καθώς και ένα εξωτερικό στρώμα αερίων. Το ηλεκτρικό ρεύμα μέσα στο στρώμα μεταλλικού υδρογόνου είναι πιθανό να δημιουργεί ένα πλανητικό μαγνητικό πεδίο, που είναι ελαφρώς πιο αδύναμο από το γήινο μαγνητικό πεδίο αν συγκριθούν στις επιφάνειες των πλανητών και περίπου το ένα εικοστό της ισχύος του πεδίου γύρω από τον Δία. Η εξωτερική ατμόσφαιρα έχει γενικά ήπια εμφάνιση, αν και μπορούν να εμφανιστούν χαρακτηριστικά μακράς διάρκειας ζωής. Η ταχύτητα του ανέμου στον Κρόνο μπορεί να φτάσει 1.800 χλμ/ώρα, πολύ μεγαλύτερη από εκείνη στον Δία.

Ο Κρόνος διαθέτει εννέα δακτυλίους, οι οποίοι αποτελούνται από σωματίδια σκόνης και πάγου, και 62 δορυφόρους, χωρίς να συνυπολογίζονται οι μικροί δορυφόροι και οι έλικες. Ο μεγαλύτερος δορυφόρος του Κρόνου, ο Τιτάνας, είναι ο μόνος δορυφόρος στο ηλιακό σύστημα με πυκνή ατμόσφαιρα.

Για αιώνες τον θεωρούσαν τον τελευταίο (εξώτατο) πλανήτη του Ηλιακού Συστήματος, καθώς είναι γνωστός από την αρχαιότητα. Πολλά από αυτά που σήμερα γνωρίζουμε για τον πλανήτη και τους δορυφόρους του, μας έγιναν γνωστά από την εξερεύνηση των Βόγιατζερ 1 και Βόγιατζερ 2 το 1980-81. Από το 2004, η διαστημοσυσκευή Cassini βρίσκεται σε τροχιά γύρω απ’ τον πλανήτη, μελετώντας τον διεξοδικά.


ΠΗΓΗ: Βικιπαίδεια

Πωλείται ποδήλατο

Από τη Nasia28
Μαθήτρια της έκτης τάξης




Πωλείται μεζονέτα

Από τη Zoe01
Μαθήτρια της έκτης τάξης




Φτιάχνουμε αγγελίες

Οι συνεργάτες μας ασκούνται στη σύνταξη αγγελιών.



Δείτε τες στις αναρτήσεις που ακολουθούν:


Παιδικές συλλογές
ΕΙΚΟΝΑ: anthropinodynamiko.blogspot.com

29 Σεπ 2012

Bad Day

Από τη Nasia28
Μαθήτρια της έκτης τάξης

Για όποιον είχε μία άσχημη μέρα αυτό το τραγούδι θα τον κάνει να νιώσει πολύ καλύτερα!


Τραγούδια

Ουρανός

Από τον Anthony12
Μαθητής της έκτης τάξης

Ο Ουρανός είναι ο έβδομος σε απόσταση από τον Ήλιο, ο τρίτος μεγαλύτερος και ο τέταρτος σε όγκο πλανήτης του Ηλιακού Συστήματος. Το όνομα προέρχεται από την αρχαία ελληνική θεότητα του Ουρανού, ο οποίος ήταν πατέρας του Κρόνου και παππούς του Δία. Δεν είναι εύκολα ορατός με γυμνό μάτι από τη Γη, όπως οι άλλοι πλανήτες, και αυτό σε συνδυασμό με την αργή κίνησή του δεν αναγνωρίστηκε στους αρχαίους χρόνους ως πλανήτης. Ο Ουίλιαμ Χέρσελ ανακοίνωσε την ανακάλυψή του στις 13 Μαρτίου 1781, επεκτείνοντας για πρώτη φορά στην ιστορία τα όρια του ηλιακού συστήματος. Ο Ουρανός ήταν ο πρώτος πλανήτης που ανακαλύφθηκε με τηλεσκόπιο.







Ο Ουρανός είναι ένας μεγάλος πλανήτης, ένας από τους τέσσερις γίγαντες αερίων του ηλιακού μας συστήματος, αλλά στη δομή μοιάζει περισσότερο με τον Ποσειδώνα, παρά με τους άλλους δύο. Λόγω της μεγάλης απόστασής του από τη Γη, είναι μόλις ορατός με γυμνό μάτι. Το 1977 ανακαλύφθηκε ότι ο Ουρανός έχει ένα σύστημα από δακτυλίους και ο Βόγιατζερ 2, κατά τη διάρκεια της προσέγγισης του πλανήτη τον Ιανουάριο του 1986 μελέτησε τη δομή των δακτυλίων αυτών και ανακάλυψε 10 ακόμη δορυφόρους του, ανεβάζοντας τον αριθμό τους στους 15. Όλοι οι δακτύλιοι και οι δορυφόροι βρίσκονται σχεδόν στο ίδιο επίπεδο, το επίπεδο του Ισημερινού του πλανήτη. Έχει έναν πετρώδη πυρήνα, στο μέγεθος της Γης, που καλύπτεται από έναν βαθύ «ωκεανό» νερού και αμμωνίας, ο οποίος περιβάλλεται από μια ατμόσφαιρα που αποτελείται από υδρογόνο, ήλιο και μεθάνιο.

Το χαρακτηριστικό που ξεχωρίζει τον Ουρανό από όλους τους άλλους πλανήτες του ηλιακού συστήματος είναι ότι ο άξονας περιστροφής γύρω από τον εαυτό του βρίσκεται σχεδόν πάνω στην εκλειπτική, το επίπεδο δηλαδή πάνω το οποίο βρίσκεται η τροχιά του γύρω από τον Ήλιο. Έτσι, καθώς ο Ουρανός περιστρέφεται γύρω από τον ήλιο και τον εαυτό του, μοιάζει σαν να «κυλά» πάνω στην τροχιά του. Καθώς οι δορυφόροι και οι δακτύλιοί του περιστρέφονται κάθετα στον ισημερινό του πλανήτη, το όλο σύστημα μοιάζει σαν ένας «στόχος». Το αποτέλεσμα στο «ημερολόγιο» του Ουρανού είναι ότι κάθε πόλος έχει πολύ μεγάλη περίοδο νύκτας και μια πολύ μεγάλη περίοδο ημέρας, 21 γήινα έτη. Το χαρακτηριστικό αυτό του Ουρανού έχει επιπτώσεις και στη μαγνητόσφαιρά του, που μοιάζει με τιρμπουσόν που συστρέφεται στην πλευρά του πλανήτη που είναι στραμμένη μακριά από τον Ήλιο. Αυτή η απόκλιση από τα όσα ισχύουν για τους υπόλοιπους πλανήτες δεν έχει εξηγηθεί μέχρι σήμερα. Είναι πιθανό να είναι το αποτέλεσμα κάποιου συμβάντος πρόσκρουσης στο μακρινό παρελθόν του πλανήτη.


ΠΗΓΗ: Βικιπαίδεια

Ποσειδώνας

Από τον Anthony12
Μαθητής της έκτης τάξης

Ο Ποσειδώνας είναι ο όγδοος, κατά σειρά απόστασης από τον ήλιο, πλανήτης του Ηλιακού Συστήματος. Δεν είναι ορατός με γυμνό μάτι, ενώ αν παρατηρηθεί με ισχυρό τηλεσκόπιο μοιάζει με πράσινο δίσκο.

Ανακαλυμμένος στις 23 Σεπτεμβρίου 1846, ο Ποσειδώνας ήταν ο πρώτος πλανήτης που βρέθηκε σύμφωνα με μαθηματική πρόβλεψη και όχι από εμπειρικές παρατηρήσεις. Οι απροσδόκητες μεταβολές στην τροχιά του Ουρανού οδήγησε τον Αλέξη Μπουβάρντ να συμπεράνει ότι η τροχιά του υπόκειται σε βαρυτική διαταραχή από έναν άγνωστο πλανήτη. Ο Ποσειδώνας στη συνέχεια παρατηρήθηκε από τον Γιόχαν Γκότφριντ Γκάλε σε απόσταση μικρότερη από μία μοίρα από τη θέση που προέβλεψε ο Ουρμπέν Λεβεριέ, και το μεγαλύτερο φεγγάρι του, ο Τρίτωνας, ανακαλύφθηκε λίγο αργότερα, αν και κανένα των υπόλοιπων 12 δορυφόρων του πλανήτη δεν ανιχνεύτηκε τηλεσκοπικά μέχρι τον 20ό αιώνα. Τον Ποσειδώνα έχει επισκεφθεί από ένα μόνο διαστημόπλοιο, το Βόγιατζερ 2, το οποίο πέταξε από τον πλανήτη στις 25 Αυγούστου, 1989.

Στην αστρονομία συμβολίζεται με την τρίαινα:  

Ο Ποσειδώνας έχει παρόμοια σύνθεση με τον Ουρανό, ενώ και οι δύο έχουν συνθέσεις που διαφέρουν από εκείνες των μεγαλύτερων γιγάντων αερίων, Δία και Κρόνου. Η ατμόσφαιρα του Ποσειδώνα, ενώ είναι παρόμοια με του Δία και του Κρόνου στο ότι αποτελείται κυρίως από υδρογόνο και ήλιο, μαζί με τα ίχνη υδρογονανθράκων και, ενδεχομένως, του αζώτου, περιέχει μεγαλύτερο ποσοστό των «πάγων», όπως νερό, αμμωνία και μεθάνιο. Οι αστρονόμοι κατηγοριοποιούν ενίοτε τους Ουρανό και Ποσειδώνα ως «γίγαντες πάγου», προκειμένου να τονίσουν τις διακρίσεις αυτές. Το εσωτερικό του Ποσειδώνα, όπως και του Ουρανού, αποτελείται κυρίως από πάγο και βράχους. Ίχνη μεθανίου στις εξώτερες περιοχές του πλανήτη ευθύνονται εν μέρει για την μπλε εμφάνιση του πλανήτη.






Σε αντίθεση με τη σχετικά ήρεμη ατμόσφαιρα του Ουρανού, η ατμόσφαιρα του Ποσειδώνα είναι αξιοσημείωτη για τα ενεργά και ορατά καιρικά φαινόμενά της. Όταν το Βόγιατζερ 2 προσέγγισε τον Ποσειδώνα, για παράδειγμα, στο νότιο ημισφαίριο του πλανήτη υπήρχε μία μεγάλη σκοτεινή κηλίδα, συγκρίσιμη με τη Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα στο Δία. Αυτές οι καιρικές συνθήκες καθοδηγούνται από τους ισχυρότερους συνεχείς ανέμους κάθε πλανήτη στο ηλιακό μας σύστημα, καθώς καταγράφονται ταχύτητες ανέμου τόσο υψηλές όσο 2.100 χιλιόμετρα ανά ώρα. Λόγω της μεγάλης απόστασης από τον Ήλιο, η εξωτερική ατμόσφαιρα του Ποσειδώνα είναι ένα από τα πιο κρύα μέρη στο ηλιακό σύστημα, με τη θερμοκρασία στις κορυφές των σύννεφων να πλησιάζουν τους –218 ºC. Ωστόσο, η θερμοκρασία στο κέντρο του πλανήτη είναι περίπου 5.000 ºC. Ο Ποσειδώνας έχει ένα αχνό και κατακερματισμένο σύστημα δακτυλίων, οι οποίοι είχαν ανιχνευτεί κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960, όμως, ήταν αναμφισβήτητα η ύπαρξή τους επιβεβαιώθηκε μόνο το 1989 από το Voyager 2.


ΠΗΓΗ: Βικιπαίδεια

28 Σεπ 2012

Φτιάχνουμε ανακοινώσεις

Οι συνεργάτες μας ασκούνται στη σύνταξη ανακοινώσεων.





Δείτε τες στις αναρτήσεις που ακολουθούν:


Παιδικές συλλογές
ΕΙΚΟΝΑ: podilato98.blogspot.com (από blogs.sch.gr/3gymvril/)

Δύο μέρες στο βουνό

Από τον Anthony12
Μαθητής της έκτης τάξης




26 Σεπ 2012

Στον ύπνο μου


Στον ύπνο μου απόψε είδα πάλι
πως ήμουνα, λέει, σοφός!
Οι άνθρωποι γύρω χορτάτοι
κοιτούσαν και βλέπανε φως...
Κυλούσε γλυκά η ζωή τους,
αφέντες, κακό πουθενά,
χιλιάδες παιδιά στα ποτάμια
ψαρεύανε φως στα νερά!

Στον ύπνο μου απόψε είδα πάλι
πως ήμουνα, λέει, σωστός,
πως δεν τραγουδούσα μονάχος
κι ο φόβος φευγάτος κι αυτός...
Δεν είχαν αξία τα λόγια,
δεν είχε ο Ιούδας φιλιά
και το πιο περίεργο απ’ όλα:
φωλιά η Βουλή για πουλιά!


ΣΤΙΧΟΙ - ΜΟΥΣΙΚΗ: Ανδρέας Θωμόπουλος
ΕΡΜΗΝΕΙΑ: Παύλος Σιδηρόπουλος
ΔΙΣΚΟΣ: Ο ασυμβίβαστος (1979)

Τραγούδια

Παράξενη περιπέτεια

Από τον Anthony12
Μαθητής της έκτης τάξης

Αυτό το καλοκαίρι έζησα μια πολύ παράξενη περιπέτεια. Μία μέρα αποφάσισα να πάω μια βόλτα στο βουνό με το οπληφόρο μου. Όμως στον δρόμο ανακάλυψα μια σπηλιά.



Σκέφτηκα ότι θα ήταν γεμάτη πολύτιμα μέταλλα και λίθους, οπότε αποφάσισα να την εξερευνήσω. Στην αρχή δε βρήκα τίποτα όμως καθώς προχωρούσα, διέκρινα μια μικρή φλέβα χρυσού στο βάθος.



Πριν προλάβω όμως να πλησιάσω μου επιτέθηκαν αρκετά χειρόπτερα και δύο προβοσκιδωτά τα οποία δεν είχα καταλάβει πως ήταν μέσα στη σπηλιά και με αιφνιδίασαν. Τρόμαξα τόσο πολύ που έφυγα απ’ τη σπηλιά άρον άρον.

Συνειδητοποίησα ότι ήταν νύχτα και έτσι φοβήθηκα μήπως μου επιτεθεί κανένα σαρκοφάγο. Τελικά το γρουσούζεψα και με κυνήγησε ένα ώς το σπίτι. Ευτυχώς πρόλαβα να μπω στον στάβλο. Κι έτσι τώρα είμαι σώος και αβλαβής στο σπιτάκι μου.


ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: Anthony12

Anthony12

O Anthony12 κατοικεί στη Νότια Αθήνα. Με το ΠΟΔήΛΑΤΟ συνεργάστηκε στην έκτη δημοτικού (2012/13).

Οι αναρτήσεις τουΟι συνεργάτες μας

Χάθηκε σκύλος

Από τον Fun Boy
Μαθητής της έκτης τάξης




Fun Boy

O Fun Boy κατοικεί στη Νότια Αθήνα. Με το ΠΟΔήΛΑΤΟ συνεργάστηκε στην έκτη δημοτικού (2012/13).

Οι αναρτήσεις τουΟι συνεργάτες μας

Μια αστεία ιστορία

Από το kounelaki01
Μαθήτρια της έκτης τάξης

Μια μέρα πήγα σε μια θάλασσα με πολλά κνιδόζωα. Δίπλα μας ήταν μια κυρία με κίτρινο μπικίνι και καφέ μαλλιά. Όταν μπήκε μέσα την τσίμπησε ένα κνιδόζωο. Αφού βγήκε η ξαδέλφη μου φώναξε.
— Χα, χα σας τσίμπησε ένα κνιδόζωο!

Η κυρία μας κοίταγε.

Όταν γυρίσαμε, ο μπαμπάς με την ξαδέλφη μου πήγαν να φέρουν ψάρια. Όταν φτάσανε η ξαδέλφη μου έκανε το λάθος να ζητήσει εχινόδερμα.
— Κύριε μπορείτε να μας δώσετε 5 εχινόδερμα

Ο κύριος εκεί γέλασε πολύ νομίζοντας ότι ήταν αστείο. Όταν γύρισαν η ξαδέλφη μου έτρεξε στο δωμάτιο της για σκέψη. Αργότερα ρώτησε γιατί γέλασε ο κύριος και εμείς της εξηγήσαμε, μετά όλοι σκάσαμε στα γέλια!


kounelaki01

Το kounelaki01 κατοικεί στη Νότια Αθήνα. Με το ΠΟΔήΛΑΤΟ συνεργάστηκε στην έκτη δημοτικού (2012/13).

Οι αναρτήσεις τηςΟι συνεργάτες μας

25 Σεπ 2012

Μία εκδρομή στον Όλυμπο

Από τις Nasia28 και Zoe01
Μαθήτριες της έκτης τάξης

Μη χάσετε την μοναδική ευκαιρία να επισπευτείτε το πιο ψηλό βουνό, τον Όλυμπο. Μια εκδρομή που τη διοργανώνει ο δασικός σύλλογος Ιωαννίνων. Θα πραγματοποιηθεί στις 12 Οκτωβρίου και η αφετηρία της εκδρομής θα είναι από την κεντρική πλατεία Ιωαννίνων.

Μπορούν να συμμετέχουν στην εκδρομή παιδιά από 9 έως 14 χρονών. Όταν θα φτάσουμε στο βουνό θα κάνουμε μία περιήγηση και μετά θα διασκεδάσουμε αφάνταστα. Θα χρειαστείτε να έχετε μαζί σας: νερό, φαγητό, καπέλο και μία σάκα για να τα βάλετε εκεί μέσα. Όλο αυτό θα σας στοιχίσει μόνο 5 ευρώ το άτομο.

Τηλέφωνα: 22546 & 3154 Zoe01


24 Σεπ 2012

Η Αναγέννηση


Η Αναγέννηση εμφανίζεται στην περιοχή της βόρειας Ιταλίας στο τέλος του Μεσαίωνα (1350). Την περίοδο αυτή οι άνθρωποι του πνεύματος αρχίζουν να μελετούν τον ελληνικό και τον ρωμαϊκό πολιτισμό.

Μέσα σε δύο αιώνες διαδίδεται σε ολόκληρη την Ευρώπη. Σε αυτό βοηθούν σημαντικά και οι Έλληνες λόγιοι που καταφεύγουν στη Δύση αμέσως μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης (1453).


Η Φλωρεντία της Ιταλίας υπήρξε η «πρωτεύουσα» της Αναγέννησης

Ένα κίνημα της Αναγέννησης που εμπνέεται από την ελληνορωμαϊκή αρχαιότητα είναι ο Ουμανισμός ή Ανθρωπισμός (human στα αγγλικά σημαίνει «ανθρώπινος»). Οι ουμανιστές πιστεύουν στην αξία της γνώσης και δίνουν έμφαση στον άνθρωπο και στις δυνατότητές του. Η διάδοση των ιδεών τους μάλιστα διευκολύνεται πολύ από την εφεύρεση της τυπογραφίας.


Η χρησιμοποίηση τυπογραφικών στοιχείων έχει ξεκινήσει το 1041 στην Κίνα αλλά τελειοποιείται το 1450-1455 από τον Γερμανό Ιωάννη Γουτεμβέργιο. Η έκδοση της Βίβλου με αυτή τη νέα τεχνική είναι μια μεγάλη στιγμή στη νεότερη ευρωπαϊκή ιστορία και δίνει ώθηση στη διάδοση του βιβλίου.

Τέχνες και επιστήμες

Την εποχή αυτή γνωρίζουν μεγάλη άνθιση τα γράμματα και τέχνες όπως η ζωγραφική, η γλυπτική και η αρχιτεκτονική. Μεγάλες μορφές της Αναγέννησης είναι οι ζωγράφοι Σάντρο Μποτιτσέλι, Λεονάρντο Ντα Βίντσι, Μιχαήλ Άγγελος και Ραφαήλ, καθώς και ο αρχιτέκτονας Φίλιππος Μπρουνελέσκι.
Στην Ισπανία διακρίνονται ο Μιχαήλ Θερβάντες με το μυθιστόρημα «Δον Κιχώτης» και ο ζωγράφος Δομήνικος Θεοτοκόπουλος ή Ελ Γκρέκο (= Ο Έλληνας).
Στην Ολλανδία ο θεολόγος και φιλόλογος Έρασμος θεωρεί ως αρετές την καλοσύνη και την ανοχή, ενώ στην Αγγλία ο θεατρικός συγγραφέας Ουίλιαμ Σαίξπηρ διαδίδει με τα έργα του την αγάπη για τα ανθρώπινα δημιουργήματα.

Ουίλιαμ Σαίξπηρ

Παράλληλα, όπως συμβαίνει συνήθως, αναπτύσσονται και οι επιστήμες. Προοδεύουν η ανατομία και η ιατρική, ενώ διατυπώνονται οι αστρονομικές θεωρίες του Κοπέρνικου και του Γαλιλαίου, οι οποίες περιγράφουν την κίνηση των πλανητών.

Ιδιαίτερα γνωστή είναι η ηλιοκεντρική θεωρία του Κοπέρνικου που δημοσιεύεται το 1543 και αναφέρει ότι η Γη και οι άλλοι πλανήτες κινούνται γύρω από τον Ήλιο σε ομόκεντρους κύκλους. Αυτό προκαλεί αίσθηση, γιατί μέχρι τότε οι άνθρωποι πίστευαν πως ο πλανήτης μας είναι ακίνητος και αποτελεί το κέντρο του σύμπαντος!

Η διάσπαση της Καθολικής Εκκλησίας

Στις αρχές του 16ου αιώνα (1517) οι νέες ιδέες της Αναγέννησης αρχίζουν να επηρεάζουν και τη θρησκεία και εκδηλώνεται η Θρησκευτική Μεταρρύθμιση.

Η πρώτη φάση της ονομάζεται Προτεσταντική Μεταρρύθμιση. Οι Προτεστάντες ή Διαμαρτυρόμενοι (protest στα αγγλικά σημαίνει διαμαρτύρομαι), με επικεφαλής τον Γερμανό μοναχό Μαρτίνο Λούθηρο, εναντιώνονται στην εξουσία του Πάπα και στις καταχρήσεις της και δημιουργούν ξεχωριστή γερμανική εκκλησία.

Παρόμοιες είναι οι εξελίξεις στην Ελβετία, με πρωτεργάτη τον Ιωάννη Καλβίνο, αλλά και στην Αγγλία.


Χάρτης με τις θρησκείες της γης. Στη Δυτική Ευρώπη διακρίνονται οι Καθολικοί και οι Προτεστάντες. Σε λίγο, με τις εξερευνήσεις και τον αποικισμό μεγάλων περιοχών του πλανήτη, θα μεταφέρουν τη θρησκεία τους στην Αμερική και στην Ωκεανία.

Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία απαντά με την Καθολική Μεταρρύθμιση και προσπαθεί με μια σειρά από μέτρα (π.χ. την ίδρυση θρησκευτικών ταγμάτων) να φέρει και πάλι τους Προτεστάντες με το μέρος της.

Απολογισμός

Την περίοδο της Αναγέννησης οι Καθολικοί και οι Προτεστάντες πολεμούν συχνά μεταξύ τους. Ταυτόχρονα, όμως, ενισχύεται η πίστη στη λογική και στην αυτονομία του ανθρώπου και αναπτύσσεται, κυρίως στο αγγλικό πολιτικό σύστημα, η αρχή της αντιπροσωπευτικής εξουσίας, σύμφωνα με την οποία η εξουσία ασκείται μέσω των αντιπροσώπων που εκλέγει ο λαός.

Χρονολόγιο
1350: Εμφανίζεται η Αναγέννηση στη Βόρεια Ιταλία
1450: Η Αναγέννηση εξαπλώνεται στη Γερμανία
1500: Η Αναγέννηση εξαπλώνεται στην Ολλανδία (Έρασμος)
1517: Αρχίζει η Προτεσταντική Μεταρρύθμιση (Λούθηρος)
1545: Αρχίζει η Καθολική Μεταρρύθμιση


ΠΗΓΗ: Ιστορία ΣΤ΄ Δημοτικού
ΕΙΚΟΝΕΣ: stomikrocosmotistaxismas.blogspot.com (επιμέλεια: podilato98.blogspot.com), voetbaltravel.nl, epochaplus.cz, ethnos.gr, Γεωγραφία ΣΤ΄ Δημοτικού

23 Σεπ 2012

Χαρίζονται γατάκια

Από τις Nasia28 και Zoe01
Μαθήτριες της έκτης τάξης



Δύο μέρες στη θάλασσα

Από τις Nasia28 και Zoe01
Μαθήτριες της έκτης τάξης

Θα χρειαστούμε σακίδιο, 2 αλλαξιές, 1 ζευγάρι σαγιονάρες, μπλοκ σημειώσεων, μολύβι, γυαλιά ηλίου, καπέλο, αντηλιακό και 2 ζευγάρια μαγιό κι όλα αυτά για να περάσετε ένα αξέχαστο διήμερο στην παραλία της Ωκεανίδας με το Στ2 του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ελληνικού.

Απαραίτητη προϋπόθεση να είστε από 7 έως 15 χρονών, αλλά και οι μικρότεροι μπορούν να συμμετάσχουν με τη συνοδεία των γονιών τους. Ένα διήμερο στη θάλασσα με διάφορες δραστηριότητες που θα ξετρελάνουν μικρούς και μεγάλους! Θα εξασκηθείτε στο κολύμπι, θα γνωρίσετε νέους φίλους, θα ανακαλύψετε την ομορφιά της ελληνικής φύσης, θα διασκεδάσετε με θεατρικό παιχνίδι και, το κυριότερο θα χορτάσετε καθαρό αέρα και θα περάσετε ξέγνοιαστες ώρες.

Το διήμερο θα πραγματοποιηθεί στις 10 και 11 Ιουνίου στον Δήμο Βουλιαγμένης και η μεταφορά σας μέχρι εκεί θα γίνει με πούλμαν. Όσοι επιθυμείτε να παρακολουθήσετε το πρόγραμμα, πρέπει να δηλώσετε συμμετοχή έως τις 2 Ιουνίου και να προκαταβάλετε μέρος των χρημάτων που απαιτούνται.

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210 246527
(1ο Δημοτικό Σχολείο Ελληνικού)


Nasia28

Η Nasia28 κατοικεί στη Νότια Αθήνα. Με το ΠΟΔήΛΑΤΟ συνεργάστηκε στην έκτη δημοτικού (2012/13).



Οι αναρτήσεις τηςΟι συνεργάτες μας

22 Σεπ 2012

Μία χαρούμενη ημέρα

Από τη Zoe01
Μαθήτρια της έκτης τάξης

Μια φορά που πήγα στη θάλασσα μαζί με τους γονείς και είχαμε ξαπλώσει στις ψάθες μας θέλησα να κοιτάξω λίγο την παραλία. Όπως την κοιτούσα είδα ένα εχινόδερμο και το είπα στους γονείς μου, αυτοί άρχισαν να γελάνε. Εγώ δε βρήκα πουθενά το αστείο ίσα ίσα εγώ τους το είπα για να προσέξουν μην τους τσιμπήσει και κανένα κνιδόζωο.

Αργότερα φύγαμε γιατί είχε μεσημεριάσει και αρχίσαμε να πεινάμε. Ο μπαμπάς πρότεινε να πάμε σε μια ταβέρνα εκεί πιο κάτω. Όταν φτάσαμε εγώ παρήγγειλα ένα μαλάκιο, ο σερβιτόρος γελώντας απάντησε πως μας τελείωσαν και έφυγε.

Μετά από δύο λεπτά άρχισα να ξύνω το χέρι μου και είπα στους γονείς πως μάλλον με τσίμπησε αρθρόποδο και αυτοί άρχισαν πάλι να γελάνε.

Τι να πω φαίνεται πως σήμερα ήταν όλοι στα κέφια τους...


Zoe01

Η Zoe01 κατοικεί στη Νότια Αθήνα. Με το ΠΟΔήΛΑΤΟ συνεργάστηκε στην έκτη δημοτικού (2012/13).

Οι αναρτήσεις τηςΟι συνεργάτες μας

21 Σεπ 2012

Γιατί κάνουμε Ιστορία;

Ιστορία είναι η επιστήμη που εξετάζει τη ζωή του ανθρώπου από τη στιγμή που εμφανίστηκε στον πλανήτη μας έως σήμερα.

Η Ιστορία δεν είναι μόνο απομνημόνευση ονομάτων ή μαχών. Είναι, κυρίως, η βαθύτερη γνώση του παρελθόντος μας.
Αν γνωρίζουμε τι έχει συμβεί στο παρελθόν, μπορούμε πιο εύκολα να κατανοήσουμε την εποχή μας, τη συνέχεια δηλαδή αυτού του παρελθόντος.
Παράλληλα μπορούμε να κάνουμε προβλέψεις για το μέλλον και να αποφύγουμε τα λάθη των προηγούμενων γενεών.

Με τη βοήθεια της Ιστορίας γνωρίζουμε τον πολιτισμό του λαού μας αλλά και άλλων λαών. Έτσι καταλαβαίνουμε περισσότερα πράγματα για τον κόσμο μας, γινόμαστε πιο σοφοί και προετοιμαζόμαστε καλύτερα για τη ζωή.


Μελετώντας το παρελθόν μαθαίνουμε να αναζητούμε τα βαθύτερα αίτια, τα κίνητρα ή τους σκοπούς των ανθρώπινων πράξεων. Αυτό μας βοηθά να αναπτύξουμε την κριτική μας ικανότητα και, καθώς μεγαλώνουμε, να αντιμετωπίζουμε το παρόν πιο υπεύθυνα.

Σιγά σιγά θα αντιληφθούμε ότι είμαστε το μέρος ενός συνόλου (της κοινωνίας μας, της ανθρωπότητας) και ότι για τις πολιτικές, κοινωνικές και πνευματικές συνθήκες φέρουμε κι εμείς ευθύνη.


Η ιστορία δεν είναι μακριά. Είναι μέσα μας, βρίσκεται δίπλα μας και μας αφορά όλους!



ΙστορίαΠολιτική

17 Σεπ 2012

Η πράξη της πρόσθεσης

1 Οι αριθμοί που προσθέτουμε λέγονται προσθετέοι.

Στα αρχαία ελληνικά η κατάληξη «-τέος» σημαίνει «αυτός που πρέπει να...». Επομένως προσθετέοι είναι οι αριθμοί που πρέπει να προστεθούν.

2 Το αποτέλεσμα που βρίσκουμε λέγεται άθροισμα.

Γράφεται με «οι» επειδή παράγεται από το «αθροίζω», ένα ρήμα που αποτελεί εξαίρεση στα ρήματα σε «-ίζω».


3 Για να επαληθεύσουμε την πρόσθεση προσθέτουμε τους προσθετέους με διαφορετική σειρά.

Επίσης μπορούμε να αφαιρέσουμε από το άθροισμα τον ένα προσθετέο, ελπίζοντας να βρούμε τον άλλο.



ΕΙΚΟΝΕΣ: podilato98.blogspot.com

Η πράξη της αφαίρεσης

1 Ο πρώτος αριθμός (ο μεγαλύτερος) λέγεται μειωτέος. Ο δεύτερος αριθμός (ο μικρότερος) ονομάζεται αφαιρετέος.

Στα αρχαία ελληνικά η κατάληξη «-τέος» σημαίνει «αυτός που πρέπει να...». Επομένως μειωτέος είναι ο αριθμός που πρέπει να μειωθεί και αφαιρετέος ο αριθμός που πρέπει να αφαιρεθεί.

2 Το αποτέλεσμα που βρίσκουμε λέγεται διαφορά ή υπόλοιπο ή συμπλήρωμα.


3 Για να επαληθεύσουμε την αφαίρεση προσθέτουμε στη διαφορά τον αφαιρετέο.

Επίσης μπορούμε να αφαιρέσουμε τη διαφορά από τον μειωτέο, ελπίζοντας να βρούμε τον αφαιρετέο.



ΕΙΚΟΝΕΣ: podilato98.blogspot.com

Η πράξη του πολλαπλασιασμού

1 Οι αριθμοί που πολλαπλασιάζουμε λέγονται παράγοντες του πολλαπλασιασμού.

2 Το αποτέλεσμα που βρίσκουμε λέγεται γινόμενο.


3 Για να επαληθεύσουμε τον πολλαπλασιασμό πολλαπλασιάζουμε τους παράγοντες με διαφορετική σειρά.

Επίσης μπορούμε να διαιρέσουμε το γινόμενο με τον έναν παράγοντα, ελπίζοντας να βρούμε τον άλλο.


Ένας άλλος, πρακτικότερος, τρόπος για να επαληθεύσουμε το γινόμενο είναι η μέθοδος του σταυρού:

1 Προσθέτουμε τα ψηφία των παραγόντων σαν να ήταν όλα μονάδες και τα σημειώνουμε στις θέσεις 1 και 2 της επόμενης εικόνας. Αν οι αριθμοί είναι διψήφιοι, ξαναπροσθέτουμε μέχρι να γίνουν μονοψήφιοι.

2 Πολλαπλασιάζουμε τα ψηφία αυτά και γράφουμε το αποτέλεσμα στη θέση 3. Φροντίζουμε να είναι μονοψήφιος αριθμός.

3 Τέλος, προσθέτουμε τα ψηφία του γινομένου και σημειώνουμε το αποτέλεσμα στη θέση 4. Τα ψηφία στις θέσεις 3 και 4 πρέπει να είναι ίδια.



ΕΙΚΟΝΕΣ: podilato98.blogspot.com

Η πράξη της διαίρεσης

1 Ο πρώτος αριθμός λέγεται διαιρετέος. Ο δεύτερος αριθμός ονομάζεται διαιρέτης.

Στα αρχαία ελληνικά η κατάληξη «-τέος» σημαίνει «αυτός που πρέπει να...». Επομένως διαιρετέος είναι ο αριθμός που πρέπει να διαιρεθεί.

2 Το αποτέλεσμα που βρίσκουμε λέγεται πηλίκο.

3 Αυτό που περισσεύει (αν υπάρχει) λέγεται υπόλοιπο.


4 Για να επαληθεύσουμε τη διαίρεση πολλαπλασιάζουμε τον διαιρέτη με το πηλίκο και προσθέτουμε το υπόλοιπο (αν υπάρχει).

Επίσης μπορούμε να διαιρέσουμε τον διαιρετέο με το πηλίκο, ελπίζοντας να βρούμε τον διαιρέτη και το ίδιο υπόλοιπο (αν υπάρχει).



ΕΙΚΟΝΕΣ: podilato98.blogspot.com

14 Σεπ 2012

Ο δεκάλογος του καλού πειραματιστή στο σχολείο

Ερευνώ και Ανακαλύπτω

1 Διαβάζουμε προσεκτικά τις οδηγίες πριν εκτελέσουμε το πείραμα.


2 Συγκεντρώνουμε τα απαραίτητα όργανα και υλικά. Έχουμε δει από το προηγούμενο μάθημα τι θα χρειαστούμε και έχουμε αποφασίσει στην ομάδα μας ποιος θα φέρει τι.

* Ό,τι είναι δύσκολο το φέρνει ο δάσκαλος.


3 Αφού βεβαιωθούμε ότι καταλάβαμε πώς θα γίνει το πείραμα, φέρνουμε τα όργανα και τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε στο θρανίο μας και κάνουμε το πείραμα.

* Δεν ξεκινάμε χωρίς την άδεια του δασκάλου!


4 Αν διαπιστώσουμε κάποιο πρόβλημα στα όργανα που χρησιμοποιούμε, ενημερώνουμε τον δάσκαλο.

* Προσέχουμε ιδιαίτερα τα σπασμένα γυάλινα δοχεία.


5 Όταν τελειώσουμε το πείραμα, επιστρέφουμε τα όργανα και τα υλικά και καθαρίζουμε το θρανίο μας.


6 Σημειώνουμε τις παρατηρήσεις μας στο βιβλίο και τις συζητάμε με τους συμμαθητές και τις συμμαθήτριές μας. Καταλήγουμε σε συμπεράσματα και τα σημειώνουμε στο βιβλίο μας.


7 Δε βάζουμε ποτέ στο στόμα μας τις διάφορες ουσίες που χρησιμοποιούμε στα πειράματα, ακόμη κι αν νομίζουμε ότι αυτό είναι ακίνδυνο.

* Στα πειράματα δε χρησιμοποιούμε ποτέ την αίσθηση της γεύσης!


8 Πειράματα με το καμινέτο κάνει μόνο ο δάσκαλος.


9 Στα πειράματα του ηλεκτρισμού χρησιμοποιούμε ως ηλεκτρικές πηγές μόνο μπαταρίες.

* Μένουμε μακριά από τις πρίζες!


1
0 Τα περισσότερα πειράματα μπορούμε να τα επαναλαμβάνουμε μόνοι στο σπίτι, εκτός από λίγα, τα οποία είναι επικίνδυνα και έχουν στο βιβλίο μας το διπλανό σήμα.

* Σε καμία περίπτωση δεν εκτελούμε αυτά τα πειράματα στο σπίτι!


Επιστήμη
ΠΗΓΗ: Φυσικά ΣΤ΄ Δημοτικού

11 Σεπ 2012

Ζώα της φαντασίας και της τέχνης (9)

Άλλα ζώα

Βρείτε το όνομα, το είδος ή τις συνήθειες των παράξενων ζώων που ακολουθούν!

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12


ΕΙΚΟΝΕΣ: humandescent.deviantart.com (1-2,11), photoshopgurus.com (3), webneel.com (4), amazepicsvids.blogspot.com (5), patriotaki.net (6), fun.funwithnet.com (7), flickr.com (8), antiguopasalavida.com (9), gadisaja.blogspot.com (10), sfrang.blogspot.com (12)

Διαβάστηκαν περισσότερο την τελευταία εβδομάδα: