Το ΠΟΔήΛΑΤΟ ανανεώνεται εμφανισιακά. Σιγά σιγά προσαρμόζονται και οι παλαιότερες αναρτήσεις του. Καλό καλοκαίρι!

2 Ιανουαρίου 2015

Το νόμισμά μας

To ευρώ (€) είναι το νόμισμα της χώρας μας από το 2002. Το χρησιμοποιούν 19 α­πό τις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες συγκροτούν τη λεγόμενη ευ­ρω­ζώ­νη.

Το ευρώ χρησιμοποιείται ακόμη:
● Σε περιοχές εκτός Ευρώπης, οι οποίες ανήκουν σε κάποια χώρα της ζώνης του ευ­ρώ ή συν­δέ­ο­νται με αυτήν. Τέτοιες περιοχές είναι, π.χ., τα υπερπόντια δι­α­με­ρί­σμα­τα της Γαλ­­λί­ας.
● Σε τέσσερις μικρές ευρωπαϊκές χώρες που δεν ανήκουν στην ΕΕ. Ύστερα από ει­δι­κή συμ­φω­νί­α είναι το επίσημο νόμισμα στην Ανδόρα, το Μονακό, τον Άγιο Μα­ρί­νο και την Πό­λη του Βατι­κανού.


ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ

1999. Την 1η Ιανουαρίου εισάγεται το ευρώ και γίνεται το νόμισμα περισσότερων α­πό 300 εκατ. ανθρώπων στην Ευρώπη. Την τριετία 1999-2001 είναι ένα άυλο νό­μι­σμα και χρησιμοποιείται μόνο για λογιστικούς σκοπούς, π.χ. στις η­λε­κτρο­νι­κές πλη­ρω­μές.

2002. Την 1η Ιανουαρίου τίθενται σε ισχύ τα τραπεζογραμμάτια (χαρτονομίσματα) και τα κέρματα του ευρώ και αντικαθιστούν τα τραπεζογραμμάτια και τα κέρματα των ε­θνι­κών νομισμάτων, όπως την ελληνική δραχμή, το βελγικό φράγκο και το γερ­μα­νι­κό μάρ­κο.

ΠΗΓΗ: www.euro.ecb.int | ΕΙΚΟΝΑ: podilato98.blogspot.com (από ec.europa.eu)

ΑΦΙΕΡΩΜΑ / Το νόμισμά μας

(1) Το σύμβολο του ευρώ
(2) Τα χαρτονομίσματα του ευρώ
(3) Τα κέρματα του ευρώ (κοινή όψη)
(4) Τα κέρματα του ευρώ (εθνικές όψεις)
(5) Τα αναμνηστικά κέρματα του ευρώ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κεφαλαία (σημαίνει ότι φωνάζετε), γιατί τα σχόλια θα διαγράφονται. Πριν τη δημοσίευση ελέγξτε για τυχόν λάθη απροσεξίας, πατώντας στο κου­μπί «Προεπισκόπηση». Περισσότερα εδώ.