1 Οκτωβρίου 2018

Πόσο μεγάλο είναι το σύμπαν;

Ο Ήλιος είναι το μεγαλύτερο ουράνιο σώμα του ηλιακού
μας συστήματος και ο Δίας ο μεγαλύτερος πλανήτης...


Είναι άραγε και τα μεγαλύτερα
ουράνια σώματα στο σύμπαν;


Η σύγκριση ξεκινά με τη Σελήνη, συνεχίζεται με τους πλανήτες και ο­λο­κλη­ρώ­νε­ται με τον Ήλιο και άλλα, μεγαλύτερά του, αστέρια. Το πιο μεγάλο απ’ όσα εί­ναι γνω­στά έχει δι­ά­με­τρο 2,8 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα, είναι δη­λα­δή 2.000 φο­ρές με­γα­λύ­τε­ρο από τον Ή­λιο! Αν ένα αεροπλάνο μπορούσε να πε­τά­ξει πά­νω α­πό την ε­πι­φά­νει­ά του με τα­­χύ­τη­τα 900 χλμ. την ώρα, θα χρει­α­ζό­ταν 1.100 χρό­νια για να ο­λο­κλη­ρώ­σει μία μόνο πλή­ρη περιστροφή...

Ακόμη κι αυτό, όμως, το γιγάντιο αστέρι δεν είναι παρά μια μικρή κουκκίδα α­νά­με­σα στα μερικές εκατοντάδες δισεκατομμύρια άστρα που αποτελούν τον γα­λα­ξί­α μας. Και υ­πάρ­χουν εκατοντάδες δισεκατομμύρια γαλαξίες σε όλο το σύ­μπαν!

Ζαλιστήκατε; Κι εγώ. Οι αριθμοί είναι τεράστιοι. Ας κρατήσουμε τουλάχιστον κά­τι που εί­ναι εύκολα κατανοητό: Δεν είμαστε το κέντρο του κόσμου!

ΕΙΚΟΝΑ: midnightkite.com - ΒΙΝΤΕΟ: psamouxos.blogspot.com


2 σχόλια:

Connie11 είπε...

Εντυπωσιάστικα αφάνταστα:))

george pntlks είπε...

Απίστευτοι αριθμοί! Και εγώ που νόμιζα ότι ο Ήλιος ήταν ο μεγαλύτερος! Η διάμετρος του Ήλιου είναι περίπου 1.000 η απόσταση Αθήνα-Αλεξανδρούπολη! Φανταστείτε πόσες φορές μεγαλύτερο θα είναι το τελευταίο άστρο! Και μόλις είδα το μέγεθος της Γης σε σχέση με αυτό το μεγάλο άστρο τρελάθηκα! :))

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κε­φα­λαί­α (σημαίνει ότι φωνάζετε), για­τί τα σχό­λι­α θα διαγράφονται.
Πριν τη δη­μο­σί­ευ­ση ελέγξτε για τυχόν λά­θη α­προ­σε­ξί­ας, πατώντας στην «Προ­ε­πι­σκό­πη­ση». Περισσότερα εδώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ