4 Ιουν 2019

Η «Άγια Κυριακή»

Το θρυλικό καΐκι που έγινε τραγούδι

Το κομβικό σημείο όπου βρίσκεται το λιμάνι της Ραφήνας έκανε την πόλη να πρωταγωνιστήσει σε πολλές στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά την περίοδο της Κατοχής.

Πολύ σπουδαίο ήταν το δίκτυο διαφυγής που οργανώθηκε προς τις μικρασιατικές ακτές και την Αίγυπτο. Με τον τρόπο αυτό χιλιάδες Έλληνες πατριώτες και αξιωματικοί ξέφυγαν από τον γερμανικό κλοιό και κατέφυγαν στη Μέση Ανατολή. Από εκεί, επίσης, έφυγαν και 4.000 Βρετανοί στρατιώτες μόλις οι Γερμανοί μπήκαν στην Αθήνα.



Τα δρομολόγια διαφυγής ξεκίνησαν τον Ιούνιο του 1941 με τα καΐκια «Παναγία», «Αγία Παρασκευή» και «Αγία Κυριακή», τα οποία έφταναν μέχρι τις μικρασιατικές ακτές, ακόμη και μέχρι την Αλεξάνδρεια.
Το «Παναγία» ήταν του Ικαριώτη καπετάνιου Σταμάτη Τσατρά, ο οποίος τον Ιούνιο του 1941 έκανε δύο δρομολόγια στο Τσεσμέ της Τουρκίας (απέναντι από τη Χίο) βοηθώντας τη διαφυγή Ελλήνων αξιωματικών και πολιτικών. Πιθανολογείται ότι με το δικό του καΐκι διέφυγαν τον Μάρτιο του 1942 ο πρώην πρωθυπουργός Παναγιώτης Κανελλόπουλος με τη γυναίκα του, καθώς και ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος.
Η «Αγία Παρασκευή» είχε καπετάνιο τον Κώστα Γιαγκουδάκη και έκανε δρομολόγια με προορισμό κυρίως τη Σάμο, τη Χίο και την Ικαρία.
Η «Αγία Κυριακή» ανήκε στον Καρυστινό καπετάνιο Καδή. Έγινε πασίγνωστη ύστερα από τρεις δεκαετίες, όταν τραγουδήθηκε από τη Ρένα Κουμιώτη.



Το τραγούδι αυτό του Μίμη Πλέσσα προσφέρει σημαντικές πληροφορίες για την άγνωστη δράση των ναυτικών μας την περίοδο της Κατοχής. Σύμφωνα με τους στίχους του Κώστα Βίρβου, το δρομολόγιο ήταν Αλεξάνδρεια–Ραφήνα και τα αμπάρια του καϊκιού ήταν γεμάτα με κυνηγημένους που προσπαθούσαν να διαφύγουν, για να συνεχίσουν τον Αγώνα από αλλού.

Δυστυχώς, μετά το τέλος του Πολέμου το καΐκι αφέθηκε στη μοίρα του και σάπισε σε κάποια ακτή...


Το λέγαν «Άγια Κυριακή»
εκείνο το καΐκι
που στη σκλαβιά, στην Κατοχή,
δούλευε στη διαφυγή,
πάλευε για τη νίκη.

Αλεξάνδρεια–Ραφήνα
πήγαινε τα χρόνια εκείνα
και για μπάρκο μες στ’ αμπάρια
είχε όλο παλικάρια.

Τώρα η «Άγια Κυριακή»
στην αμμουδιά σαπίζει
κι όταν τη βλέπω στον γιαλό
τρέχει το δάκρυ μου θολό
και η καρδιά ραγίζει.

Αλεξάνδρεια–Ραφήνα...


ΣΤΙΧΟΙ: Κώστας Βίρβος
ΜΟΥΣΙΚΗ: Μίμης Πλέσσας
ΕΡΜΗΝΕΙΑ: Ρένα Κουμιώτη
ΔΙΣΚΟΣ: Θάλασσα, πικροθάλασσα... (1973)

ΙστορίαΜετακινήσειςΤραγούδια
ΚΕΙΜΕΝΟ-ΕΙΚΟΝΑ: Μηχανή του Χρόνου
ΧΑΡΤΗΣ: podilato98.blogspot.com (από 101traveldestinations.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Διαβάστηκαν περισσότερο την τελευταία εβδομάδα