16 Ιουνίου 2019

Νέα πρωτεύουσα στην Αίγυπτο

Οικοδομείται ένα νέο διοικητικό κέντρο στην
έρημο, 45 χλμ. ανατολικά του Καΐρου

ΕΙΔΗΣΕΙΣ - Μάιος 2019

Από μια ολοκαίνουργια πρωτεύουσα, στη μέση της ερήμου, 45 χλμ. ανατολικά του Καΐ­ρου, επιθυμεί η αιγυπτιακή κυβέρνηση να αρχίσει να διοικεί το κράτος. Η ση­με­ρι­νή πρω­τεύ­ου­σα έχει μεταβληθεί σε μια μη­τρό­πο­λη, η οποία στεγάζει πάνω α­πό 20 ε­κα­τομ­μύ­ρι­α ανθρώπους και ασφυκτιά από το έντονο κυ­κλο­φο­ρι­α­κό.

Οι εργάτες δίνουν αγώνα με τον χρόνο, προκειμένου να ανοικοδομήσουν κά­ποιους πυρήνες της νέας πόλης που θα αντικαταστήσει το Κάιρο. Το χρο­νι­κό όριο για την ολοκλήρωσή της έχει οριστεί στα μέσα της δεκαετίας του 2020, ωστόσο το πρόγραμμα, κόστους 58 δισ. δολαρίων, εξακολουθεί να α­να­ζη­τεί χρη­μα­το­δό­τες και πρέπει να υπερκεράσει πολλά εμπόδια ακόμη.


Το πρόγραμμα ανοικοδόμησης της νέας πρωτεύουσας εκπονήθηκε το 2015 με τις ευ­λο­γί­ες του Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, έναν χρόνο μετά την προεδρική εκλογή του. Βα­σι­κός στόχος του είναι να δημιουργήσει μια απαστράπτουσα και α­πο­τε­λε­σμα­τι­κή βάση για την κυβέρνηση και τον χρηματοοικονομικό τομέα. Ταυτόχρονα, θα δι­α­θέ­τει και κατοικίες για τουλάχιστον 6,5 εκατομμύρια ανθρώπους.


Το πρότζεκτ, επίσης, επιζητεί να δώσει νέα πνοή στην οικονομία, η οποία επλήγη α­πό την πολιτική αναταραχή μετά το 2011. Σήμερα εκπονείται από το υπουργείο Οι­κι­στι­κής Ανάπτυξης και την Αρχή Μηχανικών των ενόπλων δυνάμεων. Βέβαια, η μεγάλη κλίμακα του έρ­γου οδηγεί σε σοβαρά προβλήματα, όπως η εξεύρεση έ­μπει­ρων εργατών για να συν­δέ­σουν την «έξυπνη πόλη», αλλά και η συγκέντρωση 58 δισ. δολαρίων εντός των επόμενων ετών από τις πωλήσεις γαιών και άλλες ε­πεν­δύ­σεις.


«Υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από την πολιτική ηγεσία για το πρόγραμμα», ε­πι­ση­μαί­νει ο απόστρατος στρατηγός Αχμέντ Ζακί Αμπντίν, που είναι επικεφαλής της εταιρείας ανοικοδόμησης της νέας πόλης. «Όμως έχουμε ανάγκη ενισχυμένη χρη­μα­το­δό­τη­ση και το κράτος δε διαθέτει τους α­πα­ραί­τη­τους πόρους για να την πα­ρέ­χει», επισημαίνει ο Αμπντίν, τονίζοντας ότι το 20% των επενδύσεων σήμερα προ­έρ­χε­ται από το εξωτερικό, μεταξύ των ο­ποί­ων και 4,5 δισεκατομμύρια δο­λά­ρι­α από την Κίνα.


Κινέζος εργάτης δουλεύει στα θεμέλια ουρανοξύστη στο οικονομικό
κέντρο της νέας διοικητικής πρωτεύουσας της Αιγύπτου


Ένα διαφημιστικό βίντεο απεικονίζει μια πράσινη πόλη όπου κυριαρχούν η­λε­κτρο­νι­κά συστήματα για τις μαζικές μεταφορές και άλλες υπηρεσίες. Στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα, η νέα πόλη αποτελεί την απόλυτη αντίθεση από το σημερινό Κάι­ρο, του οποίου τα κομψά κτίρια του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα σιγά σιγά κα­ταρ­ρέ­ουν. Η νέα πρωτεύουσα, που θα είναι γνωστή ως νέα διοικητική πρω­τεύ­ου­σα, πρόκειται να καλύπτει έκταση 700 τ.χλμ., όπου θα υπάρχουν υπουργεία, οι­κι­στι­κά συγκροτήματα, συνοικία διπλωματικών κατοικιών και πρεσβειών και οι­κο­νο­μι­κό κέντρο. Επίσης έχει ήδη οικοδομηθεί μεγάλο τέμενος, καθεδρικός να­ός, αλλά και ξενοδοχείο με συνεδριακό χώρο.


Με τα μεγάλα πάρκα της και τις δεντροφυτεμένες λεωφόρους, η νέα πόλη θα κα­τα­να­λώ­νει περίπου 650.000 κυβικά μέτρα ύδατος από τους λιγοστούς υ­δά­τι­νους πό­ρους του βορειοαφρικανικού κράτους.


ΠΗΓΗ: εφημερίδα «Η Καθημερινή» (14.05.2019) - ΕΙΚΟΝΕΣ: al-ain.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κε­φα­λαί­α (σημαίνει ότι φωνάζετε), για­τί τα σχό­λι­α θα διαγράφονται.
Πριν τη δη­μο­σί­ευ­ση ελέγξτε για τυχόν λά­θη α­προ­σε­ξί­ας, πατώντας στην «Προ­ε­πι­σκό­πη­ση».

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ