16 Ιουν 2019

Νέα πρωτεύουσα στην Αίγυπτο

Οικοδομείται ένα νέο διοικητικό κέντρο στην έρημο, 45 χλμ. ανατολικά του Καΐρου

ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Μάιος 2019

Από μια ολοκαίνουργια πρωτεύουσα, στη μέση της ερήμου, 45 χλμ. ανατολικά του Καΐρου, επιθυμεί η αιγυπτιακή κυβέρνηση να αρχίσει να διοικεί το κράτος. Η σημερινή πρωτεύουσα έχει μεταβληθεί σε μια μητρόπολη, η οποία στεγάζει πάνω από 20 εκατομμύρια ανθρώπους και ασφυκτιά από το έντονο κυκλοφοριακό.

Οι εργάτες δίνουν αγώνα με τον χρόνο, προκειμένου να ανοικοδομήσουν κάποιους πυρήνες της νέας πόλης που θα αντικαταστήσει το Κάιρο. Το χρονικό όριο για την ολοκλήρωσή της έχει οριστεί στα μέσα της δεκαετίας του 2020, ωστόσο το πρόγραμμα, κόστους 58 δισ. δολαρίων, εξακολουθεί να αναζητεί χρηματοδότες και πρέπει να υπερκεράσει πολλά εμπόδια ακόμη.



Το πρόγραμμα ανοικοδόμησης της νέας πρωτεύουσας εκπονήθηκε το 2015 με τις ευλογίες του Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, έναν χρόνο μετά την προεδρική εκλογή του. Βασικός στόχος του είναι να δημιουργήσει μια απαστράπτουσα και αποτελεσματική βάση για την κυβέρνηση και τον χρηματοοικονομικό τομέα. Ταυτόχρονα, θα διαθέτει και κατοικίες για τουλάχιστον 6,5 εκατομμύρια ανθρώπους.



Το πρότζεκτ, επίσης, επιζητεί να δώσει νέα πνοή στην οικονομία, η οποία επλήγη από την πολιτική αναταραχή μετά το 2011. Σήμερα εκπονείται από το υπουργείο Οικιστικής Ανάπτυξης και την Αρχή Μηχανικών των ενόπλων δυνάμεων. Βέβαια, η μεγάλη κλίμακα του έργου οδηγεί σε σοβαρά προβλήματα, όπως η εξεύρεση έμπειρων εργατών για να συνδέσουν την «έξυπνη πόλη», αλλά και η συγκέντρωση 58 δισ. δολαρίων εντός των επόμενων ετών από τις πωλήσεις γαιών και άλλες επενδύσεις.



«Υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από την πολιτική ηγεσία για το πρόγραμμα», επισημαίνει ο απόστρατος στρατηγός Αχμέντ Ζακί Αμπντίν, που είναι επικεφαλής της εταιρείας ανοικοδόμησης της νέας πόλης. «Όμως έχουμε ανάγκη ενισχυμένη χρηματοδότηση και το κράτος δε διαθέτει τους απαραίτητους πόρους για να την παρέχει», επισημαίνει ο Αμπντίν, τονίζοντας ότι το 20% των επενδύσεων σήμερα προέρχεται από το εξωτερικό, μεταξύ των οποίων και 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια από την Κίνα.


Κινέζος εργάτης δουλεύει στα θεμέλια ουρανοξύστη στο οικονομικό κέντρο της νέας διοικητικής πρωτεύουσας της Αιγύπτου

Ένα διαφημιστικό βίντεο απεικονίζει μια πράσινη πόλη όπου κυριαρχούν ηλεκτρονικά συστήματα για τις μαζικές μεταφορές και άλλες υπηρεσίες. Στην πραγματικότητα, η νέα πόλη αποτελεί την απόλυτη αντίθεση από το σημερινό Κάιρο, του οποίου τα κομψά κτίρια του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα σιγά σιγά καταρρέουν.

Η νέα πρωτεύουσα, που θα είναι γνωστή ως νέα διοικητική πρωτεύουσα, πρόκειται να καλύπτει έκταση 700 τ.χλμ., όπου θα υπάρχουν υπουργεία, οικιστικά συγκροτήματα, συνοικία διπλωματικών κατοικιών και πρεσβειών και οικονομικό κέντρο. Επίσης έχει ήδη οικοδομηθεί μεγάλο τέμενος, καθεδρικός ναός, αλλά και ξενοδοχείο με συνεδριακό χώρο.



Με τα μεγάλα πάρκα της και τις δεντροφυτεμένες λεωφόρους, η νέα πόλη θα καταναλώνει περίπου 650.000 κυβικά μέτρα ύδατος από τους λιγοστούς υδάτινους πόρους του βορειοαφρικανικού κράτους.


ΑφρικήΕιδήσεις
ΠΗΓΗ: Η Καθημερινή (14.05.2019)
ΕΙΚΟΝΕΣ: al-ain.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Διαβάστηκαν περισσότερο την τελευταία εβδομάδα