Πέμπτη, 4 Φεβρουαρίου 2016

Μεγάλα έργα στην Ελλάδα

Σε κάθε τόπο οι άνθρωποι κατασκευάζουν διάφορα έργα, προσπαθώντας να κάνουν τη ζω­ή τους πιο άνετη.
● Μερικά από αυτά προσφέρουν γρήγορη και ευκολότερη μετακίνηση. Τέτοια είναι, για πα­ρά­δειγ­μα, τα αεροδρόμια, τα λιμάνια, οι αυτοκινητόδρομοι, γέφυρες και σή­ραγ­γες, ο υ­πό­γει­ος σιδηρόδρομος (μετρό) και το τραμ.
● Άλλα έργα, εξίσου σημαντικά, μας βοηθούν να παράγουμε ηλεκτρικό ρεύμα (π.χ. τα υ­δρο­η­λε­κτρι­κά εργοστάσια της ΔΕΗ) ή να προστατεύουμε το περιβάλλον (π.χ. η υ­γει­ο­­νο­μι­κή ταφή των σκουπιδιών και ο βιολογικός καθαρισμός των λυμάτων).

Η Εγνατία Οδός διασχίζει τη Θράκη, τη Μακεδονία και την Ήπειρο
Η τεχνητή λίμνη Πλαστήρα στη Θεσσαλία

Για να κατασκευαστεί ένα έργο χρειάζονται χρόνος, χρήματα, υλικά, κατάλληλα μη­χα­νή­­μα­τα, αλλά και κατάλληλοι άνθρωποι: επιστήμονες, τεχνίτες, εργάτες, χειριστές των μη­­χα­νη­μά­των, οδηγοί οχημάτων και πολλοί άλλοι.
● Καθένας από αυτούς αναλαμβάνει μια διαφορετική δουλειά, όμως όλοι συ­νερ­γά­ζο­νται, ώ­στε το έργο να κατασκευαστεί σωστά και με ασφάλεια: Οι τοπογράφοι με­λε­τούν τον χώ­ρο, οι αρχιτέκτονες και οι πολιτικοί μηχανικοί φτιάχνουν τα σχέδια, ο ερ­γο­δη­γός δι­ευ­­θύ­νει και επιβλέπει τις εργασίες κατασκευής κ.ο.κ.
● Την ίδια στιγμή το κράτος χρηματοδοτεί και ελέγχει.

Η Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου στη Δυτική Ελλάδα
Η Διώρυγα της Κορίνθου

Ένα μεγάλο έργο ωφελεί τους ανθρώπους, ωστόσο μπορεί να έχει και αρνητικές συ­νέ­­πει­ες. Ένα διεθνές αεροδρόμιο, για παράδειγμα, διευκολύνει τις μετακινήσεις, δί­νει ερ­γα­­σί­α σε πολλούς ανθρώπους και ανεβάζει την αξία της ευρύτερης περιοχής. Α­πό την άλλη πλευ­ρά, όμως, οι κάτοικοι μπορεί να ενοχλούνται από τον θόρυβο των α­ε­ρο­πλά­νων, ε­νώ για την κατασκευή του χρησιμοποιήθηκαν πολλές εκτάσεις από το φυ­σι­κό περιβάλ­λον, με α­πο­τέ­λε­σμα να καταστραφούν δάση και καλλιεργήσιμες ε­κτά­σεις.

Το διεθνές αεροδρόμιο της Αθήνας βρίσκεται στην Ανατολική Αττική

Πατήστε στους πράσινους υπερσυνδέσμους και διαβάστε σύντομες πληροφορίες για με­­ρι­κά μεγάλα έργα της χώρας μας:

Η Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου
Η Διώρυγα της Κορίνθου
Η Εγνατία Οδός
Η τεχνητή λίμνη Πλαστήρα
Το αεροδρόμιο της Αθήνας
Το μετρό της Αθήνας
Το φράγμα του Μαραθώνα

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΕΛΕΤΗ Δ΄ ΤΑΞΗΣ | ΕΙΚΟΝΕΣ: www.egnatia.eu, www.e-karditsa.gr, www.gefyra.gr, diolkos.blogspot.gr, www.tovima.gr


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: Γεωγραφία, Ελλάδα


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κεφαλαία (σημαίνει ότι φωνάζετε), γιατί τα σχόλια θα διαγράφονται. Πριν τη δημοσίευση ελέγξτε για τυχόν λάθη απροσεξίας, πατώντας στο κουμπί «Προεπισκόπηση». Περισσότερα εδώ.