Παρακαλώ, βάζετε το κείμενο και τις εικόνες σας απευθείας στο μέιλ που στέλνετε. ⦁ Δείτε πώς σχολιάζουμε σωστά εδώ.

4 Φεβρουαρίου 2016

Μεγάλα έργα στην Ελλάδα

Σε κάθε τόπο οι άνθρωποι κατασκευάζουν διάφορα έργα, προσπαθώντας να κάνουν τη ζωή τους πιο άνετη.
  • Μερικά από αυτά προσφέρουν γρήγορη και ευκολότερη μετακίνηση. Τέτοια είναι, για παράδειγμα, τα αεροδρόμια, τα λιμάνια, οι αυτοκινητόδρομοι, γέφυρες και σήραγγες, ο υπόγειος σιδηρόδρομος (μετρό) και το τραμ.
  • Άλλα έργα, εξίσου σημαντικά, μας βοηθούν να παράγουμε ηλεκτρικό ρεύμα (π.χ. τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια της ΔΕΗ) ή να προστατεύουμε το περιβάλλον (π.χ. η υγειονομική ταφή των σκουπιδιών και ο βιολογικός καθαρισμός των λυμάτων).


Η Εγνατία Οδός διασχίζει τη Θράκη, τη Μακεδονία και την ΉπειροΗ τεχνητή λίμνη Πλαστήρα στη Θεσσαλία


Για να κατασκευαστεί ένα έργο χρειάζονται χρόνος, χρήματα, υλικά, κατάλληλα μηχανήματα, αλλά και κατάλληλοι άνθρωποι: επιστήμονες, τεχνίτες, εργάτες, χειριστές των μηχανημάτων, οδηγοί οχημάτων και πολλοί άλλοι.
  • Καθένας από αυτούς αναλαμβάνει μια διαφορετική δουλειά, όμως όλοι συνεργάζονται, ώστε το έργο να κατασκευαστεί σωστά και με ασφάλεια: Οι τοπογράφοι μελετούν τον χώρο, οι αρχιτέκτονες και οι πολιτικοί μηχανικοί φτιάχνουν τα σχέδια, ο εργοδηγός διευθύνει και επιβλέπει τις εργασίες κατασκευής κ.ο.κ.
  • Την ίδια στιγμή το κράτος χρηματοδοτεί και ελέγχει.


Η Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου στη Δυτική ΕλλάδαΗ Διώρυγα της Κορίνθου


Ένα μεγάλο έργο ωφελεί τους ανθρώπους, ωστόσο μπορεί να έχει και αρνητικές συνέπειες. Ένα διεθνές αεροδρόμιο, για παράδειγμα, διευκολύνει τις μετακινήσεις, δίνει εργασία σε πολλούς ανθρώπους και ανεβάζει την αξία της ευρύτερης περιοχής. Από την άλλη πλευρά, όμως, οι κάτοικοι μπορεί να ενοχλούνται από τον θόρυβο των αεροπλάνων, ενώ για την κατασκευή του χρησιμοποιήθηκαν πολλές εκτάσεις από το φυσικό περιβάλλον, με αποτέλεσμα να καταστραφούν δάση και καλλιεργήσιμες εκτάσεις.


Το διεθνές αεροδρόμιο της Αθήνας βρίσκεται στην Ανατολική ΑττικήΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΕΛΕΤΗ Δ΄ ΤΑΞΗΣ - ΕΙΚΟΝΕΣ: egnatia.eu, e-karditsa.gr, gefyra.gr, diolkos.blogspot.gr, tovima.gr

ΓεωγραφίαΕλλάδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κεφαλαία (σημαίνει ότι φωνάζετε), γιατί τα σχόλια θα διαγράφονται.
Πριν τη δημοσίευση ελέγξτε για τυχόν λάθη απροσεξίας, πατώντας στην «Προεπισκόπηση». Περισσότερα εδώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ