17 Φεβρουαρίου 2016

Οι ωραίες των Αθηνών
(Καρυάτιδες)

Το όνομά τους είναι ασυνήθιστο, αλλά αυτό δεν τις εμπόδισε να αντέξουν τό­σους αι­­ώ­­νες. Κά­ποιοι λένε ότι τις δημιούργησε, από πεντελικό μάρμαρο, ο Αλ­κα­μέ­νης. Άλ­­λοι λένε ότι ή­ταν ο Καλλίμαχος.

Οι έξι αδερφές γεννήθηκαν όταν φτιάχτηκε στην Ακρόπολη το σπίτι τους, το Ε­­ρέ­­χθει­ο. Άρ­χι­σε να χτίζεται, σε ιωνικό ρυθμό, το 421 π.Χ. Ήταν μια εποχή ει­ρή­νης για την Αθήνα. Οι εργασίες σταμάτησαν το 413 π.Χ. (μάλλον μετά την τρα­γι­κή για τους Αθηναίους σι­κε­­λι­κή εκστρατεία) και ξανάρχισαν το 409 π.Χ., μετά τις νέ­ες νίκες της πόλης που α­να­πτέ­ρω­σαν το ηθικό της. Μάλιστα εκεί φυλασσόταν και το ξόανο της Αθηνάς, στο οποίο οι Αρ­ρη­φό­ροι εναπέθεταν το ύφασμα που ύ­φαι­ναν για τη γιορτή των Παναθηναίων.

Οι έξι Κόρες, όπως τις ονόμαζαν, περνούσαν τον καιρό τους στο νότιο μπαλκόνι, την πρόσταση. Στήριζαν την οροφή με το κεφάλι τους, πράγμα πολύ βολικό, για­τί τους επέτρεπε να κοιτούν τον Παρθενώνα και πιο πίσω την Αθήνα, μια πόλη που τό­τε σου άρεσε να την ατενίζεις. Καρυάτιδες τις ονόμασαν πολύ αργότερα. Ο Ρω­μαί­ος αρχιτέκτονας Βιτρούβιος είπε ότι οι γιαγιάδες τους ήταν γυναίκες α­πό τις Καρυές της Λακωνίας που μήδισαν στους Περσικούς Πολέμους, αλλά μπο­ρεί να είναι και οι Λακώνισσες παρθένες χορεύτριες που χόρευαν προς τι­μήν της Κα­ρυ­ά­τι­δας Αρτέμιδας. Η αλήθεια χάνεται στον χρόνο, η ομορφιά τους ό­μως στέ­κει πάνω απ’ αυτόν.


Οι Καρυάτιδες είναι στιβαρές και την ίδια στιγμή αέρινες. Μοιάζουν πολύ με­τα­ξύ τους αλλά είναι μοναδικές. Το σώμα διαγράφεται και αναπνέει κάτω από το δω­ρι­κό πτυχωτό πέπλο. Τα μαλλιά είναι μακριά, χαλαρά δεμένα πίσω. Μέχρι και μά­θη­μα Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ έγινε η κόμμωσή τους, που είναι διαφορετική για καθεμιά και στηρίζει καλύτερα τον λαιμό τους.

Οι ευτυχισμένες μέρες κάποτε τελείωσαν. Το Ερέχθειο κάηκε, βομβαρδίστηκε, έ­γι­νε εκ­­κλη­­σί­­α στους πρώτους χριστιανικούς χρόνους, παλάτι στη Φρα­γκο­κρα­τί­α, κα­τά­λυ­μα για το χαρέμι του Τούρκου φρούραρχου κατά την Τουρκοκρατία. Το 1806 ο λόρ­δος Έλγιν άρ­πα­ξε μία, την καλύτερα διατηρημένη, και την πήγε στο Λον­δί­νο. Δεν ξα­να­γύ­ρι­σε. Το 1827, κα­τά την πολιορκία της Ακρόπολης από τον Κιου­τα­χή, μια δεύ­τε­ρη Καρυάτιδα έγινε κομ­μά­τια κατά την ανατίναξη του Ε­ρε­χθεί­ου.

Το 1975 ήταν η τελευταία φορά που στάθηκαν στο μπαλκόνι τους. Το αρχοντικό έ­­πρε­­πε να αναστηλωθεί. Μάλιστα είναι το πρώτο από τα μνημεία της Ακρόπολης που α­­πο­­κα­­τα­­στά­­θη­­κε. Αλλά και οι πέντε Κόρες που απέμειναν δεν μπορούσαν να α­­ντέ­­ξουν τη φθορά α­πό την ατμοσφαιρική ρύπανση. Έτσι μεταφέρθηκαν με ένα βα­­γο­­νέ­­το στο παλιό Μουσείο της Ακρόπολης (πάνω στο βράχο) και α­πο­μο­νώ­θη­καν σε ένα γυά­λι­νο δω­μά­τι­ο με άζωτο για να σωθούν. Στη θέση τους το­πο­θε­τή­θη­καν α­ντί­γρα­φα.

Τριάντα δύο χρόνια ασφυκτιούσαν στο μουσείο. Το 2007 τις έβγαλαν για να τις πά­νε σε άλ­λο, μεγαλύτερο και ωραιότερο: στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης. Τις το­­πο­­θέ­­τη­­σαν πά­λι σε ένα μπαλκόνι –ακόμη και τη διαμελισμένη (οι αρχαιολόγοι στο μεταξύ βρή­καν τα κομ­μά­τια της). Μόνο η ξενιτεμένη λείπει.

Εδώ μοιάζουν αρχόντισσες και πάλι. Τις περιποιούνται με ειδικά μηχανήματα και λέι­­ζερ. Η λευ­κή πεντελική επιδερμίδα καθαρίζεται πόντο πόντο από τα στρώ­μα­τα της αι­θά­λης που ά­φη­σε η ρύπανση. Με τέτοια ντελικάτη ομορφιά μό­νο χέρια καλ­λι­τέ­χνη μπο­ρούν να κρα­­τή­σουν τη λεπτή λαβίδα πάνω στο δέρμα τους.


Όμως, αξίζει να κάνει κανείς μια βόλτα και στην οδό Αγίων Ασωμάτων 45. Εκεί υ­­πάρ­­χει έ­να καλοσυντηρημένο, λαϊκό νεοκλασικό σπίτι, όπου ζουν ακόμη δύο ξα­δέρ­­φες τους. Πο­λύ νε­ό­τε­ρες και λίγο λαϊκές, μα όμορφες κι αυτές, στηρίζουν τη δι­κή τους ο­ρο­φή...

ΠΗΓΕΣ: εφημερίδες «Ελευθεροτυπία» (06.02.2011) και «Τα Νέα» (10.12.2007) - ΕΙΚΟΝΕΣ: pohod-v-gory.com, anekshghta.blogspot.com


7 σχόλια:

maranda είπε...

Γράψε και καμιά ανάρτηση για τις Καρυάτιδες, βρε παιδί μου! :D

δάσκαλος98 είπε...

Μμμ... Δεν είναι κακή ιδέα! :))

maranda είπε...

Συζητούν δυο Καρυάτιδες:
Α:Με φαγουρίζει η μύτη, θα ξυθώ...
Β:Μηηηη! Μας βλέπουν!
Α:Ποιος, κανένας τουρίστας;
Β: Όχι, αυτός ο δάσκαλος98, πάλι!

δάσκαλος98 είπε...

...και θα το αναρτήσει κι αυτό! Κακίες και συκοφαντίες! :))

maranda είπε...

Έχω σκεφτεί πρόχειρα πέντε-έξι ανέκδοτα με τους θαυμαστές των Καρυάτιδων, αλλά αν μερικοί τα θεωρούν κακίες, θα γελάσω μόνη μου μ'αυτά! :D

δάσκαλος98 είπε...

Θα το ομολογήσω: Γράφω για τις κουνιάδες γιατί...

maranda είπε...

Respect! Και για τον Παπάζογλου και για τις αδυναμίες των φίλων μου...:D

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κε­φα­λαί­α (σημαίνει ότι φωνάζετε), για­τί τα σχό­λι­α θα διαγράφονται.
Πριν τη δη­μο­σί­ευ­ση ελέγξτε για τυχόν λά­θη α­προ­σε­ξί­ας, πατώντας στην «Προ­ε­πι­σκό­πη­ση».

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ