22 Οκτ 2011

Πλανήτης Ερμής

Είναι ο πιο μικρός πλανήτης (μόλις λίγο μεγαλύτερος από τη Σελήνη) και ο πιο κοντινός στον Ήλιο. Η επιφάνειά του, που μοιάζει αρκετά με αυτήν του δορυφόρου μας, είναι διάσπαρτη από κρατήρες.

Αυτό οφείλεται στην τεράστια βαρύτητα του Ήλιου, η οποία προσελκύει μικρούς και μεγάλους διαστημικούς βράχους, με αποτέλεσμα ο Ερμής να βρίσκεται συνεχώς στο στόχαστρο μετεωριτών.




Πλανήτης Ερμής


Δεν έχει ατμόσφαιρα (μόνο μεμονωμένα άτομα και μόρια), γι’ αυτό δεν υπάρχουν άνεμοι ή βροχές αλλά ούτε και προστασία από τη ζέστη ή το κρύο.

Η θερμοκρασία του παρουσιάζει μεγάλες διακυμάνσεις: την ημέρα φτάνει τους 427 °C και τη νύχτα τους –173 °C. Τέτοια διαφορά θερμοκρασίας (600 °C!) δε συναντάται σε κανέναν άλλο πλανήτη.




Ερμής και Γη


Ο Ερμής είναι ο ταχύτερος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος. Περιστρέφεται γύρω από τον άξονά του σε περίπου 59 γήινα μερόνυχτα, ενώ ολοκληρώνει μια πλήρη περιφορά γύρω από τον Ήλιο σε μόλις 88 ημέρες.

Μ’ άλλα λόγια, έχει το μικρότερο σε διάρκεια έτος από όλους τους άλλους πλανήτες, ενώ η μέρα του ισοδυναμεί με ένα γήινο δίμηνο!

Οι αριθμοί του Ερμή
Μέση απόσταση από τον Ήλιο: 57.909.227 km
(0,39 φορές η μέση απόσταση της Γης από τον Ήλιο)
Διάμετρος: 4.879 km
(0,38 φορές η διάμετρος της Γης)
Περίοδος περιφοράς: 88 ημέρες Γης
Περίοδος περιστροφής: 59 ημέρες Γης (!)
Μέση θερμοκρασία: 167 °C
(από –173 °C έως +427 °C)
Δορυφόροι: ΟΧΙ
Δακτύλιοι: ΟΧΙ



ΠΗΓΕΣ: el.wikipedia.org, sfinaki.gr, kakophone.com/kakorama, astro.noa.gr
ΕΙΚΟΝΕΣ: friendshipiseverything.blogspot.com, el.wikipedia.org
ΠΙΝΑΚΑΣ: solarsystem.nasa.gov

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Διαβάστηκαν περισσότερο την τελευταία εβδομάδα