23 Οκτωβρίου 2011

Πλανήτης Αφροδίτη

Η Αφροδίτη είναι ο πλανήτης που βρίσκεται πιο κοντά στη Γη και το πιο λαμπερό α­ντι­­­κεί­­με­­νο στον ουρανό μετά τον Ήλιο και τη Σελήνη. Η ύπαρξή της είναι γνω­στή α­πό την αρ­χαι­ό­τη­τα. Τα λαϊκά της ονόματα είναι Αυγερινός (όταν εμ­φα­νί­ζε­ται το πρω­ί) και Α­πο­­σπε­ρί­της (όταν εμ­φα­νί­ζε­ται το βράδυ).
Οι αρχαίοι Έλληνες την ονόμαζαν αντίστοιχα Εωσφόρο (= αυτός που φέρνει φως) και Έ­­σπε­ρο.


Η Αφροδίτη


Έχει σχεδόν το ίδιο μέγεθος με τη Γη, γι’ αυτό μερικές φορές λέγεται «αδερφός πλα­νή­­της» της ή «δίδυμος πλα­νή­της». Ωστόσο, οι συνθήκες στην επιφάνειά της δι­α­φέ­ρουν ση­μα­ντι­κά: Το μόνο που βλέπει κανείς είναι χαλίκια και ε­πι­πε­δο­ποι­η­μέ­νους ο­γκό­λι­θους, ε­νώ η ατμόσφαιρα είναι τόσο πυκνή που μια κανονική η­λιό­λου­στη μέ­ρα εί­ναι όπως μια κα­νο­νι­κή συννεφιασμένη μέρα σε εμάς.

Αυτή η παχιά ατμόσφαιρα αποτελείται κατά 96,5% από διοξείδιο του άνθρακα και τη θερ­­μαί­νει σαν να βρίσκεται στο εσωτερικό ενός θερμοκηπίου. Η Αφροδίτη εί­ναι ο θερ­μό­τε­­ρος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος. Η θερμοκρασία της δι­α­τη­ρεί­ται σχε­δόν στα­­θε­ρή στους 460°C (αρκετή για να λιώσει ένα κομμάτι μό­λυ­βδο) και εί­ναι υ­ψη­λό­τε­ρη α­­κό­μα και από τον πλησιέστερο στον Ήλιο πλανήτη, τον Ερμή. Ε­ξαι­τί­ας της υπερβολικής ζέ­στης, αλλά και της ατμοσφαιρικής πί­ε­σης, κα­νέ­να δι­α­στη­μό­πλοι­ο που προσεδαφίστηκε ε­κεί δεν έχει αντέξει πε­ρισ­σό­τε­ρο α­πό μία ώρα.


Αφροδίτη και Γη


Κάτι άλλο που ξεχωρίζει την Αφροδίτη είναι η περιστροφή γύρω από τον άξονά της. Δι­α­φέ­ρει από εκείνη των άλλων πλανητών για δύο λόγους:

1 Γίνεται πολύ αργά (πιο αργά από κάθε άλλο πλανήτη) και ολοκληρώνεται σε 243 γή­­ι­­νες ημέρες, δηλ. σε περίπου 8 γήινους μήνες.
◾ Ακόμη κι η περιφορά της γύρω από τον Ήλιο είναι μικρότερη: διαρκεί 224,7 γήινες μέ­ρες. Αυτό σημαίνει ότι η μέρα της (το ένα μερόνυχτο) διαρκεί πε­ρισ­σό­τε­ρο από το έ­τος της!

2 Περιστρέφεται με ανάδρομη φορά, δηλαδή από τα ανατολικά προς τα δυτικά. Αν μπο­ρού­σε, επομένως, κάποιος να σταθεί στην επιφάνειά της και να διακρίνει τον Ή­λιο μέ­σα α­πό το πυκνό πέπλο της ατμόσφαιρας, θα τον έβλεπε να δύει από την α­να­το­λή και να α­να­τέλ­λει από τη δύση!


ΠΗΓΕΣ: el.wikipedia.org, sfinaki.gr, kakophone.com/kakorama, astro.noa.gr - ΕΙΚΟΝΕΣ: sfinaki.gr, el.wikipedia.org, podilato98.blogspot.com


4 σχόλια:

 1. Τι φρικτος πλανητης Θεε μου.Χιλιες φορες να ζει κανεις στον Τιτανα που εχει -180 βαθμους παρα στην Αφροδιτη που εχει 460 βαθμους και δεν μπορει κανεις να πλησιασει εκει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Εγώ πάντως προτιμώ τη Γη. Δεν έχω τόσα πουλόβερ για τον Τιτάνα! :D

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Χαχαχα :) Εμεις μιλαμε για αλλους πλανητες εκτος απ τη Γη δασκαλε.Και σιγουρα ο Τιτανας ειναι πιο φιλικος πλανητης σε σχεση με τη Γη.Ειδικα ο Αρης που ειναι και ο αμεσως επομενος σε τροχια απ τη Γη (4ος) εχει θερμοκρασιες που πλησιαζουν καπως της Γης (Μεγιστη +30 βαθμοι) αλλα με τη διαφορα οτι στους Πολους του το χειμωνα φτανει τους -143 βαθμους.. Παντως ειδικα για τον πλανητη Αρη την ψαχνουν πολυ οι επιστημονες κυριως λογω των σχετικα καλουτσικων θερμοκρασιων που εχει (2ος καλυτερος μετα τη Γη).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Τέλεια! Θέλω εξοχικό στον Άρη! Επιτρέπεται από την... εφορία; ;))

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κε­φα­λαί­α (σημαίνει ότι φωνάζετε), για­τί τα σχόλια θα διαγράφονται. Πριν τη δη­μο­σί­ευ­ση ελέγξτε για τυχόν λάθη α­προ­σε­ξί­ας, πατώντας στο κου­μπί «Προ­ε­πι­σκό­πη­ση».

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ