27 Οκτωβρίου 2011

Πλανήτης Δίας

Ο Δίας είναι το μεγαλύτερο σώμα του ηλιακού μας συστήματος. Είναι πραγ­μα­τι­κά τε­ρά­­στι­ος: Θα μπορούσε να περιλάβει στο εσωτερικό του όλους τους πλα­νή­τες και τους δο­ρυ­φό­ρους τους!


Γη και Δίας


Συγκροτείται από τεράστιες ποσότητες αερίων, τα οποία περιστρέφονται γύρω α­πό έ­ναν μι­κρό στερεό πυρήνα. Δεν έχει επιφάνεια και η ατμόσφαιρά του α­πο­τε­λεί­ται κυ­ρί­ως από υ­δρο­γό­νο (90%). Χαρακτηριστικό του γνώρισμα είναι η με­γά­λη κόκκινη κη­λί­δα, που πι­στεύ­ε­ται ότι είναι ένας τεράστιος μόνιμος κυ­κλώ­νας.


Ο Δίας


Περιστρέφεται πάρα πολύ γρήγορα γύρω από τον άξονά του (σχεδόν σε 10 γή­ι­νες ώ­ρες), πιο γρήγορα από όλους τους πλανήτες. Ολοκληρώνει μια πλήρη πε­ρι­φο­ρά γύ­­ρω α­πό τον Ήλιο σε περίπου 12 γήινα χρόνια.

Ο Δίας, τέλος, έχει ένα αμυδρό σύστημα δακτυλίων, που αποτελούνται κυρίως α­πό μι­­κρο­σκο­πι­κά σωματίδια, και 63 γνωστούς δορυφόρους. Ο μεγαλύτερος από αυ­τούς, ο Γα­νυ­μή­δης, έχει διάμετρο μεγαλύτερη από εκείνην του Ερμή.


ΠΗΓΕΣ: el.wikipedia.org, sfinaki.gr, kakophone.com/kakorama, astro.noa.gr - ΕΙΚΟΝΕΣ: korinos.blogspot.com, celestiamotherlode.net, podilato98.blogspot.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κε­φα­λαί­α (σημαίνει ότι φωνάζετε), για­τί τα σχόλια θα διαγράφονται. Πριν τη δη­μο­σί­ευ­ση ελέγξτε για τυχόν λάθη α­προ­σε­ξί­ας, πατώντας στο κου­μπί «Προ­ε­πι­σκό­πη­ση».

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ