25 Οκτωβρίου 2011

Πλανήτης Άρης

Ο Άρης λέγεται και «κόκκινος πλανήτης» λόγω του χρώματος που παρουσιάζει η ε­­πι­­­φά­­νει­­ά του (οφείλεται στο τριοξείδιο του σιδήρου που υπάρχει εκεί). Είναι γνω­­στός από την αρ­χαι­ό­τη­τα· ήταν το χρώμα του, μάλιστα, που ενέπνευσε τους αρ­χαί­ους Έλληνες να του δώ­σουν το όνομα του θεού του πολέμου.


Ο Άρης


Έχει περίπου το μισό μέγεθος της Γης και καλύπτεται από φαράγγια και κοι­λά­δες. Αυ­τό ση­μαί­νει ότι κάποτε ήταν γεωλογικά ενεργός, πιο θερμός και στην ε­πι­φά­νει­ά του υπήρχε νε­ρό σε υγρή μορφή. Έχει επίσης αρκετά βουνά, ό­πως τον Ό­λυ­μπο, το ψη­λό­τε­ρο όρος του ηλιακού μας συστήματος.


Γη και Άρης


Η ατμόσφαιρά του είναι αραιή και αποτελείται κυρίως από διοξείδιο του άν­θρα­κα (95%). Η διαφορετική της σύσταση σε σχέση με αυτήν της Γης, η ελάχιστη πυ­κνό­τη­τά της και η αι­ω­ρού­με­νη σκόνη δίνουν στον ουρανό του Άρη ένα κοκ­κι­νω­πό ροζ χρώ­μα που πλη­σι­­ά­ζει κάπως σε απόχρωση το ροζ του σολομού.


Ο πλανήτης περιστρέφεται γύρω από τον εαυτό του σε μία περίπου γήινη μέρα και πε­ρι­φέ­ρε­ται γύρω από τον Ήλιο σε 1,9 γήινα χρόνια.

Τέλος, έχει δύο μικρούς δορυφόρους, τον Φόβο και τον Δείμο (δείμος = τρόμος). Στην ελ­λη­νι­κή μυθολογία ήταν κι οι δυο γιοι του θεού Άρη.


ΠΗΓΕΣ: el.wikipedia.org, sfinaki.gr, kakophone.com/kakorama, astro.noa.gr - ΕΙΚΟΝΕΣ: worldjudge2012.blogspot.com, arcadiastreet.com, fas.org, podilato98.blogspot.com


2 σχόλια:

  1. Ξεχσατε να αναφερετε οτι η υψηλοτερη θερμοκρασια στον Αρη ειναι +30 βαθμοι και η χαμηλοτερη -140 βαθμους!!Στα ορια δηλαδη για υπαρξη ζωης..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστώ για την παρατήρηση! Δεν έβαλα κάτι για τη θερμοκρασία, επειδή οι πηγές που βρήκα δε συμφωνούσαν. Στη Βικιπαίδεια, για παράδειγμα, δίνει -87°C έως -20°C...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κε­φα­λαί­α (σημαίνει ότι φωνάζετε), για­τί τα σχόλια θα διαγράφονται. Πριν τη δη­μο­σί­ευ­ση ελέγξτε για τυχόν λάθη α­προ­σε­ξί­ας, πατώντας στο κου­μπί «Προ­ε­πι­σκό­πη­ση».

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ