8 Δεκ 2014

Το ηπειρωτικό ανάγλυφο

Οριζόντιος και κατακόρυφος διαμελισμός

Το ηπειρωτικό ανάγλυφο είναι το ανάγλυφο της στεριάς. Απαρτίζεται από μια μεγάλη ποικιλία γεωμορφολογικών στοιχείων, τα οποία χωρίζουμε σε δύο μεγάλες ομάδες: τον οριζόντιο και τον κατακόρυφο διαμελισμό.



Οριζόντιος διαμελισμός

Οριζόντιος διαμελισμός είναι η μορφολογία των ακτών και οι διαφορές που παρατηρούμε ως προς το μήκος και το σχήμα τους.



Στον οριζόντιο διαμελισμό μελετούμε τη διείσδυση της στεριάς στη θάλασσα. Διακρίνουμε ωκεανούς, θάλασσες και πελάγη, κόλπους και όρμους, χερσονήσους και ακρωτήρια, πορθμούς και διώρυγες, ισθμούς, νησιά και νησιωτικά συμπλέγματα κ.ά.


Κατακόρυφος διαμελισμός

Κατακόρυφος διαμελισμός είναι η μορφολογία μιας περιοχής και οι διαφορές που παρατηρούμε ως προς το υψόμετρο.



Στον κατακόρυφο διαμελισμό μελετούμε τη διείσδυση της στεριάς στην ατμόσφαιρα. Διακρίνουμε όρη και οροσειρές, οροπέδια, χαράδρες και φαράγγια, κοιλάδες, ποταμούς, λίμνες και πεδιάδες, ερήμους κ.ά.


Ανάγλυφο και άνθρωπος

Το ανάγλυφο μιας περιοχής διαμορφώνει τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν και αυτές με τη σειρά τους επηρεάζουν τις δραστηριότητες των ανθρώπων.



Επίσης διευκολύνει ή εμποδίζει τις καλλιέργειες, το χτίσιμο πόλεων και χωριών, την επικοινωνία (κατασκευή δρόμων, σιδηροδρόμων), τις μεταφορές κ.ο.κ.










Παζλ
ΠΗΓΗ: Γεωγραφία ΣΤ΄ Δημοτικού
ΕΙΚΟΝΕΣ: ref5.net, triporganizer.gr, podilato98.blogspot.com (από expedia.com), wallpaperawesome.com, podilato98.blogspot.com (από turismoyrutas.blogspot.com), bhmpics.com, mi9.com, kane-kati.blogspot.com, ethnos.gr, prew.hu
ΠΑΖΛ: podilato98.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Διαβάστηκαν περισσότερο την τελευταία εβδομάδα