Δευτέρα, 8 Δεκεμβρίου 2014

Το ηπειρωτικό ανάγλυφο

Οριζόντιος και κατακόρυφος διαμελισμός

Το ηπειρωτικό ανάγλυφο είναι το ανάγλυφο της στεριάς. Απαρτίζεται από μια μεγάλη ποι­­κι­λί­α γεωμορφολογικών στοιχείων, τα οποία χωρίζουμε σε δύο μεγάλες ομάδες: τον ο­­ρι­ζό­ντι­ο και τον κατακόρυφο διαμελισμό.


Οριζόντιος διαμελισμός

Οριζόντιος διαμελισμός είναι η μορφολογία των ακτών και οι διαφορές που πα­ρα­τη­ρού­με ως προς το μήκος και το σχήμα τους.


Στον οριζόντιο διαμελισμό μελετούμε τη διείσδυση της στεριάς στη θάλασσα. Δι­α­κρί­νου­­με ω­κε­α­νούς, θάλασσες και πελάγη, κόλπους και όρμους, χερσονήσους και α­κρω­τή­ρι­α, πορ­θμούς και διώρυγες, ισθμούς, νησιά και νησιωτικά συμπλέγματα κ.ά.


Κατακόρυφος διαμελισμός

Κατακόρυφος διαμελισμός είναι η μορφολογία μιας περιοχής και οι διαφορές που πα­ρα­τη­ρού­με ως προς το υψόμετρο.


Στον κατακόρυφο διαμελισμό μελετούμε τη διείσδυση της στεριάς στην ατμόσφαιρα. Δι­α­­κρί­νου­με όρη και οροσειρές, οροπέδια, χαράδρες και φαράγγια, κοιλάδες, πο­τα­μούς, λί­μνες και πεδιάδες, ερήμους κ.ά.


Ανάγλυφο και άνθρωπος

Το ανάγλυφο μιας περιοχής διαμορφώνει τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν και αυ­τές με τη σειρά τους επηρεάζουν τις δραστηριότητες των ανθρώπων.


Επίσης διευκολύνει ή εμποδίζει τις καλλιέργειες, το χτίσιμο πόλεων και χωριών, την ε­πι­κοι­νω­νί­α (κατασκευή δρόμων, σιδηροδρόμων), τις μεταφορές κ.ο.κ.


ΠΗΓΗ: ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΣΤ΄ ΤΑΞΗΣ | ΕΙΚΟΝΕΣ: ref5.net, www.triporganizer.gr, expedia.com, www.wallpaperawesome.com, turismoyrutas.blogspot.com, www.bhmpics.com, www.mi9.com, kane-kati.blogspot.gr, www.ethnos.gr, www.prew.huΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κεφαλαία (σημαίνει ότι φωνάζετε), γιατί τα σχόλια θα διαγράφονται. Πριν τη δημοσίευση ελέγξτε για τυχόν λάθη απροσεξίας, πατώντας στο κουμπί «Προεπισκόπηση». Περισσότερα εδώ.