3 Δεκεμβρίου 2018

Το παρελθόν της Γης

Η μορφή του πλανήτη μας αλλάζει συνεχώς. Μετά από έρευνες πολλών ετών οι γε­ω­ε­πι­­στή­μο­νες είναι σε θέση να αναπαραστήσουν με σχετική ακρίβεια την ε­ξε­λι­κτι­κή πο­ρεί­α των η­πεί­ρων και των ωκεανών μέσα στον χρόνο.

Ανατρέχοντας στο παρελθόν, 500 εκατομμύρια χρόνια πριν, οι ήπειροι είχαν τε­λεί­ως δι­α­φο­ρε­τι­κή θέση από τη σημερινή. Βρίσκονταν συγκεντρωμένες στο νό­τι­ο η­μι­σφαί­ρι­ο του πλα­νή­τη.

Πριν 225 εκατομμύρια χρόνια δημιουργήθηκε μια ενιαία ήπειρος, η Πανγαία, που βρε­­χό­ταν από μια τεράστια θαλάσσια έκταση, την Πανθάλασσα.
◾ Στη συνέχεια η Πανγαία διαμοιράστηκε σε δύο μεγάλα τμήματα, τη Λαυρασία στον βορ­ρά και την Γκοντβάνα στον νότο. Ανάμεσά τους βρισκόταν μια βαθιά θά­λασ­σα, η Τη­θύς.


Με τη σειρά τους οι δύο αυτές ήπειροι χωρίστηκαν σε μικρότερα κομμάτια:
◾ Πρώτα αποσπάστηκαν από το ανατολικό τμήμα της Γκοντβάνα η Ινδική Χερ­σό­νη­σος, η Αυ­στρα­λί­α και η Ανταρκτική.
◾ Στη συνέχεια δημιουργήθηκε μία τεράστια σχισμή (θα εξελιχθεί αργότερα στον Ατ­λα­­ντι­κό Ωκεανό), η οποία διέσπασε τη Λαυρασία σε δύο τμήματα: τη Βό­ρει­α Α­με­ρι­κή και την Ευ­ρα­σί­α. Ταυτόχρονα αποκόπηκε η Νότια Αμερική από τη δυ­τι­κή Γκο­ντβά­να.
◾ Η Ινδική Χερσόνησος κινήθηκε βόρεια, συγκρούστηκε με την Ευρασία και δη­μι­ούρ­­γη­σε τα Ιμαλάια.
◾ Η Αφρική κινήθηκε κι αυτή βόρεια, συγκρούστηκε με την Ευρασία και δη­μι­ούρ­γη­σε τις Άλ­πεις, τον Άτλαντα και τα υπόλοιπα βουνά γύρω από τη Μεσόγειο.

Η επιφάνεια της Γης συνέχιζε να αλλάζει μέχρι που πήρε τη σημερινή της μορ­φή. Ω­στό­­σο οι ήπειροι (πιο σωστά: οι λιθοσφαιρικές πλάκες πάνω στις οποίες βρί­σκο­νται οι ή­πει­­ροι) συ­νε­χί­ζουν να κινούνται...


Ορίστε και οι εικόνες για τη συλλογή σας:


ΠΗΓΕΣ: oasp.gr, apolitistosteki.blogspot.com - ΕΙΚΟΝΕΣ: podilato98.blogspot.com (από wpclipart.com), blogthea.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κε­φα­λαί­α (σημαίνει ότι φωνάζετε), για­τί τα σχό­λι­α θα διαγράφονται.
Πριν τη δη­μο­σί­ευ­ση ελέγξτε για τυχόν λά­θη α­προ­σε­ξί­ας, πατώντας στην «Προ­ε­πι­σκό­πη­ση».

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ