Παρασκευή, 16 Οκτωβρίου 2015

Ήπειροι και ωκεανοίH θάλασσα χωρίζει την ξηρά σε πολύ μεγάλες εκτάσεις που ονομάζονται ήπειροι.
● Η λέξη προέρχεται από την ομώνυμη ελληνική Περιφέρεια (την Ήπειρο) και ο­φεί­λε­ται στην αρχαία φράση «άπειρος χώρα», δηλαδή «απέραντη έκταση στεριάς» (α- στε­ρη­τι­κό και πέρας = τέλος).
● Οι ήπειροι είναι έξι: Ασία, Αμερική, Αφρική, Ανταρκτική, Ευρώπη και Ω­κε­α­νί­α.


Οι μεγάλοι υδάτινοι όγκοι μεταξύ των ηπείρων λέγονται ωκεανοί.
● Η λέξη προέρχεται από τον ομώνυμο θεό της ελληνικής μυθολογίας. Ο Ωκεανός ή­ταν γιος του Ουρανού και της Γαίας (Γης). Μετά τον αρχαίο γεωγράφο και ιστορικό Η­ρό­δο­το το όνομά του πήρε την έννοια των τεράστιων και ανεξερεύνητων θα­λάσ­σι­ων εκτάσεων.
● Οι ωκεανοί είναι πέντε: Ειρηνικός, Ατλαντικός, Ινδικός, Νότιος και Αρκτικός.


Οι ωκεανοί είναι πραγματικά πολύ μεγάλοι. Μπορούμε να αντιληφθούμε την έκταση που κα­τα­λαμ­βά­νουν, αν μελετήσουμε τον πίνακα που ακολουθεί και τους συ­γκρί­νου­με με τη στε­ριά:
● Ο πρώτος σε μέγεθος ωκεανός, ο Ειρηνικός, είναι μεγαλύτερος από όλες τις η­πεί­ρους μα­ζί (32,6% έναντι 29,2% – δείτε και μια σχετική ανάρτηση εδώ).
● Ο Ατλαντικός έχει περίπου το ίδιο μέγεθος με τις δύο μεγαλύτερες ηπείρους.
● Ο Ινδικός είναι λίγο μεγαλύτερος από την Αμερική και την Αφρική.


ΠΗΓΕΣ: Γεωγραφία ΣΤ΄ τάξης, el.wikipedia.org | ΕΙΚΟΝΕΣ: Ψηφιακό Σχολείο (1-2), podilato98.blogspot.gr (3-5)Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κεφαλαία (σημαίνει ότι φωνάζετε), γιατί τα σχόλια θα διαγράφονται. Πριν τη δημοσίευση ελέγξτε για τυχόν λάθη απροσεξίας, πατώντας στο κουμπί «Προεπισκόπηση». Περισσότερα εδώ.