9 Δεκ 2014

Το υποθαλάσσιο ανάγλυφο

Ο βυθός δεν είναι ομοιόμορφος. Έχει βουνά και λόφους, πεδιάδες και βαθιά φαράγγια, περίπου όπως και η στεριά. Όλα αυτά δημιουργούνται είτε από διεργασίες που γίνονται στο εσωτερικό της Γης είτε από τα ιζήματα, δηλαδή από υλικά που προέρχονται από την ξηρά και καταλήγουν στη θάλασσα με τις βροχές και τα ποτάμια.



Το υποθαλάσσιο ανάγλυφο είναι το ανάγλυφο του βυθού. Αποτελείται από υποθαλάσσιες οροσειρές, απότομα βυθίσματα, τεράστιες λεκάνες αλλά και βαθιές υποθαλάσσιες χαράδρες, τις τάφρους. Υπάρχουν επίσης και υποθαλάσσια ηφαίστεια.



Στοιχεία του υποθαλάσσιου ανάγλυφου

Η υποθαλάσσια προέκταση της στεριάς λέγεται υφαλοκρηπίδα. Εκτείνεται με μικρή κλίση περίπου μέχρι το βάθος των 150-200 μ. και έχει οικονομική σημασία, επειδή σχετίζεται με δραστηριότητες του ανθρώπου (αλιεία, άντληση πετρελαίου κ.ά.).



Μετά την υφαλοκρηπίδα αρχίζει η ηπειρωτική κατωφέρεια. Είναι απότομη, με μεγάλες κλίσεις, και φτάνει σε μεγάλα βάθη (συνήθως μεγαλύτερα των 1.000 μ.).

Στη συνέχεια, σε βάθη μεγαλύτερα των 4.000 μ., βρίσκεται ο επίπεδος ωκεάνιος πυθμένας, η αβυσσική πεδιάδα. Το ομαλό ανάγλυφο αυτών των πεδιάδων διακόπτεται από ανυψώσεις που θυμίζουν οροσειρές. Τις συναντούμε στο μέσο των ωκεανών και ονομάζονται μεσοωκεάνιες ράχες.



Στη ζώνη των μεσοωκεάνιων ραχών υπάρχουν τα υποθαλάσσια όρη. Αυτά τα βουνά είναι συνήθως ηφαιστειακής προέλευσης και το ύψος τους ξεπερνά τα 1.000 μ. Πολλά νησιά, όπως η Χαβάη ή τα Γκαλαπάγκος, δεν είναι τίποτε άλλο από κορυφές τέτοιων υποθαλάσσιων βουνών που προβάλλουν έξω από τα νερά.


Μερικά από τα μεγαλύτερα υποθαλάσσια όρη

Στον πυθμένα υπάρχουν και βυθίσματα με σχετικά απότομες πλευρές, οι τάφροι. Τα βάθη στα οποία αντιστοιχούν είναι 6.000-11.000 μ.

Η τάφρος των Μαριανών

Η τάφρος των Μαριανών, το βαθύτερο γνωστό μέρος των ωκεανών, βρίσκεται στον δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό, ανατολικά των Μαριανών νήσων. Έχει μήκος περίπου 2.550 χιλιόμετρα, πλάτος περίπου 69 χιλιόμετρα και μέγιστο βάθος 10.971 μέτρα.

Η τάφρος ερευνήθηκε το 1960 από το βρετανικό ναυτικό σκάφος «Challenger ΙΙ». Από αυτό πήρε το όνομά του το βαθύτερο σημείο της, το Challenger Deep.




Στην εικόνα που ακολουθεί μπορείτε να αντιληφθείτε καλύτερα το τεράστιο βάθος της τάφρου:


Κι ένα δωράκι για «ανάγνωση»

Μελετήστε τις γραφικές παραστάσεις που ακολουθούν και γράψτε, εάν θέλετε, τα συμπεράσματά σας στα σχόλια:



ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ: Γεωγραφία ΣΤ΄ Δημοτικού, gbetsis.com
ΕΙΚΟΝΕΣ: pl.forwallpaper.com (1), podilato98.blogspot.com (2, 3: ebooks.edu.gr, 7: gbetsis.com, 8: ebooks.edu.gr), alexandre.artus.free.fr (4), en.wikipedia.org (5), gbetsis.com (6)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Διαβάστηκαν περισσότερο την τελευταία εβδομάδα: