15 Οκτωβρίου 2018

Ο γαλάζιος πλανήτης

Η Γη είναι ο μόνος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος όπου κυριαρχεί το υ­γρό στοι­­χεί­ο. Γι’ αυτό λέγεται και «γαλάζιος πλανήτης». Οι ωκεανοί και οι θά­λασ­σες κα­τα­λαμ­βά­­νουν το 70,8% της επιφάνειάς της, ενώ η ξηρά μόλις το 29,2%.
Για να το πούμε και με κλάσματα, οι ωκεανοί καλύπτουν τα 7/10 της γήινης ε­πι­­φά­­νει­­ας και η στε­ριά τα 3/10.


Το πιο βαθύ σημείο των ωκεανών βρίσκεται στον δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό, στην Τά­­φρο των Μαριανών (10.971 μ.), ενώ το ψηλότερο σημείο της στεριάς το συ­να­ντά­με στην Α­σία, στην κορυφή του όρους Έβερεστ (8.848 μ.).
Όπως φαίνεται από τους αριθμούς, σ’ αυτήν την τάφρο χωράει άνετα το Έ­βε­ρεστ!


Τα ημισφαίρια της Γης

Ανάμεσα στο βόρειο και το νότιο ημισφαίριο της Γης υπάρχει άνιση κατανομή θά­λασ­σας και ξηράς. Τα 3/5 του βόρειου καλύπτονται από θάλασσα, ενώ στο νό­τι­ο ο α­ριθ­μός με­­γα­λώ­νει και γίνεται 4/5.
Για να το πούμε και με τη γλώσσα των ποσοστών, η θάλασσα καλύπτει το 60% του βό­­ρει­­ου ημισφαιρίου και το 80% του νότιου ημισφαιρίου.

Παρόμοια είναι η κατανομή θάλασσας-στεριάς ανάμεσα στο ανατολικό και το δυ­τι­κό η­μι­­σφαί­ρι­ο:


Οι πόλοι της Γης

Οι δύο γεωγραφικοί πόλοι του πλανήτη μας, έτσι όπως είναι γεμάτοι πάγο και χιό­νι, μοιά­­ζουν πολύ. Όμως έχουν μια ουσιαστική διαφορά:
★ Στον Βόρειο Πόλο υπάρχει παγωμένη θάλασσα, ωκεανός. Συγκεκριμένα κα­τα­λαμ­βά­­νε­ται από τον Αρκτικό (ή Βόρειο) Ωκεανό.
★ Στον Νότιο Πόλο υπάρχει παγωμένη στεριά. Βρίσκεται σε μια ήπειρο (την Α­νταρ­κτι­κή), η οποία μάλιστα είναι μεγαλύτερη σε έκταση από την Ευρώπη.


ΠΗΓΕΣ: Γεωγραφία ΣΤ΄ τάξης, el.wikipedia.org - ΕΙΚΟΝΕΣ: Γεωγραφία ΣΤ΄ τάξης (1), podilato98.blogspot.com (2: legacy.mos.org, 3-6, 7: mapsfordesign.com)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κε­φα­λαί­α (σημαίνει ότι φωνάζετε), για­τί τα σχό­λι­α θα διαγράφονται.
Πριν τη δη­μο­σί­ευ­ση ελέγξτε για τυχόν λά­θη α­προ­σε­ξί­ας, πατώντας στην «Προ­ε­πι­σκό­πη­ση». Περισσότερα εδώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ