8 Νοεμβρίου 2019

Ο γαλάζιος πλανήτης

Η Γη είναι ο μόνος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος όπου κυριαρχεί το υγρό στοιχείο. Γι’ αυτό λέγεται και «γαλάζιος πλανήτης». Οι ωκεανοί και οι θάλασσες καταλαμβάνουν το 70,8% της επιφάνειάς της, ενώ η ξηρά μόλις το 29,2%.

Για να το πούμε και με κλάσματα, οι ωκεανοί καλύπτουν τα 7/10 της γήινης επιφάνειας και η στεριά τα 3/10.


Το πιο βαθύ σημείο των ωκεανών βρίσκεται στον δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό, στην Τάφρο των Μαριανών (10.971 μ.), ενώ το ψηλότερο σημείο της στεριάς το συναντάμε στην Ασία, στην κορυφή του όρους Έβερεστ (8.848 μ.).

Όπως φαίνεται από τους αριθμούς, σ’ αυτήν την τάφρο χωράει άνετα το Έβερεστ!
Τα ημισφαίρια της Γης

Ανάμεσα στο βόρειο και το νότιο ημισφαίριο της Γης υπάρχει άνιση κατανομή θάλασσας και ξηράς. Τα 3/5 του βόρειου καλύπτονται από θάλασσα, ενώ στο νότιο ο αριθμός μεγαλώνει και γίνεται 4/5.

Για να το πούμε και με τη γλώσσα των ποσοστών, η θάλασσα καλύπτει το 60% του βόρειου ημισφαιρίου και το 80% του νότιου ημισφαιρίου.

Παρόμοια είναι η κατανομή θάλασσας-στεριάς ανάμεσα στο ανατολικό και το δυτικό ημισφαίριο:Οι πόλοι της Γης

Οι δύο γεωγραφικοί πόλοι του πλανήτη μας, έτσι όπως είναι γεμάτοι πάγο και χιόνι, μοιάζουν πολύ. Όμως έχουν μια ουσιαστική διαφορά:
  • Στον Βόρειο Πόλο υπάρχει παγωμένη θάλασσα, ωκεανός. Συγκεκριμένα καταλαμβάνεται από τον Αρκτικό (ή Βόρειο) Ωκεανό.
  • Στον Νότιο Πόλο υπάρχει παγωμένη στεριά. Βρίσκεται σε μια ήπειρο (την Ανταρκτική), η οποία μάλιστα είναι μεγαλύτερη σε έκταση από την Ευρώπη.ΠΗΓΕΣ: Γεωγραφία ΣΤ΄ τάξης, el.wikipedia.org - ΕΙΚΟΝΕΣ: Γεωγραφία ΣΤ΄ τάξης (1), podilato98.blogspot.com (2: legacy.mos.org, 3-6, 7: mapsfordesign.com)


Γεωγραφία

1 σχόλιο:

μαθητής11 είπε...

Ουαου.����

Δημοσίευση σχολίου

Το σχόλιό σας θα εγκριθεί πρώτα από τον δάσκαλο98. Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κεφαλαία (σημαίνει ότι φωνάζετε), γιατί τα σχόλια θα διαγράφονται.
Πριν τη δημοσίευση ελέγξτε για τυχόν λάθη απροσεξίας, πατώντας στην «Προεπισκόπηση». Περισσότερα εδώ.

Διαβάστηκαν περισσότερο την τελευταία εβδομάδα