Τετάρτη, 14 Οκτωβρίου 2015

Ο γαλάζιος πλανήτης

Η Γη είναι ο μόνος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος όπου κυριαρχεί το υγρό στοι­­χεί­ο. Γι’ αυτό λέγεται και «γαλάζιος πλανήτης». Οι ωκεανοί και οι θάλασσες κα­τα­λαμ­βά­­νουν το 70,8% της επιφάνειάς της, ενώ η ξηρά μόλις το 29,2%.
● Για να το πούμε και με κλάσματα, οι ωκεανοί καλύπτουν τα 7/10 της γήινης ε­πι­­φά­­νει­­ας και η στε­ριά τα 3/10.


Το πιο βαθύ σημείο των ωκεανών βρίσκεται στον δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό, στην Τά­φρο των Μαριάνων (10.971 μ.), ενώ το ψηλότερο σημείο της στεριάς το συ­να­ντά­με στην Α­σία, στην κορυφή του όρους Έβερεστ (8.848 μ.).
● Όπως φαίνεται από τους αριθμούς, σ’ αυτήν την τάφρο χωράει άνετα το Έβερεστ!


Τα ημισφαίρια της Γης

Ανάμεσα στο βόρειο και το νότιο ημισφαίριο της Γης υπάρχει άνιση κατανομή θά­λασ­σας και ξηράς. Τα 3/5 του βόρειου καλύπτονται από θάλασσα, ενώ στο νότιο ο α­ριθ­μός με­­γα­λώ­νει και γίνεται 4/5.
● Για να το πούμε και με τη γλώσσα των ποσοστών, η θάλασσα καλύπτει το 60% του βό­­ρει­­ου ημισφαιρίου και το 80% του νότιου ημισφαιρίου.

Παρόμοια είναι η κατανομή θάλασσας-στεριάς ανάμεσα στο ανατολικό και το δυτικό η­μι­­σφαί­ρι­ο:


Οι πόλοι της Γης

Οι δύο γεωγραφικοί πόλοι του πλανήτη μας, έτσι όπως είναι γεμάτοι πάγο και χιόνι, μοιά­­ζουν πολύ. Όμως έχουν μια ουσιαστική διαφορά:
● Στον Βόρειο Πόλο υπάρχει παγωμένη θάλασσα, ωκεανός. Συγκεκριμένα κα­τα­λαμ­βά­­νε­ται από τον Αρκτικό (ή Βόρειο) Ωκεανό.
● Στον Νότιο Πόλο υπάρχει παγωμένη στεριά. Βρίσκεται σε μια ήπειρο (την Α­νταρ­κτι­κή), η οποία μάλιστα είναι μεγαλύτερη σε έκταση από την Ευρώπη.


ΠΗΓΕΣ: Γεωγραφία ΣΤ΄ τάξης, el.wikipedia.org | ΕΙΚΟΝΕΣ: Γεωγραφία ΣΤ΄ τάξης (1), legacy.mos.org (2), podilato98.blogspot.gr (3-6), www.mapsfordesign.com (7)

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:
1ο μέρος: Ήπειροι και ωκεανοί
2ο μέρος: Οι ήπειροι της Γης
3ο μέρος: Οι ωκεανοί της Γης
4ο μέρος: Οι θάλασσες της Γης
5ο μέρος: Τα νησιά της Γης


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: Γεωγραφία


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κεφαλαία (σημαίνει ότι φωνάζετε), γιατί τα σχόλια θα διαγράφονται. Πριν τη δημοσίευση ελέγξτε για τυχόν λάθη απροσεξίας, πατώντας στο κουμπί «Προεπισκόπηση». Περισσότερα εδώ.