4 Ιαν 2023

Το νόμισμα του ευρώ

To ευρώ (€) είναι το νόμισμα της χώρας μας από το 2002. Το χρησιμοποιούν 20 από τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες συγκροτούν τη λεγόμενη ευρωζώνη.

Το ευρώ χρησιμοποιείται ακόμη:

α) Σε περιοχές εκτός Ευρώπης, οι οποίες ανήκουν σε κάποια χώρα της ζώνης του ευρώ ή συνδέονται με αυτήν. Τέτοιες περιοχές είναι, π.χ., τα υπερπόντια διαμερίσματα της Γαλλίας.

β) Σε τέσσερις μικρές ευρωπαϊκές χώρες που δεν ανήκουν στην ΕΕ. Ύστερα από ειδική συμφωνία είναι το επίσημο νόμισμα στην Ανδόρα, το Μονακό, τον Άγιο Μαρίνο και την Πόλη του Βατικανού.



Χρονολόγιο
1999: Την 1η Ιανουαρίου εισάγεται το ευρώ και γίνεται το νόμισμα περισσότερων από 300 εκατ. ανθρώπων στην Ευρώπη. Την τριετία 1999–2001 είναι ένα άυλο νόμισμα και χρησιμοποιείται μόνο για λογιστικούς σκοπούς, π.χ. στις ηλεκτρονικές πληρωμές.
2002: Την 1η Ιανουαρίου τίθενται σε ισχύ τα τραπεζογραμμάτια (χαρτονομίσματα) και τα κέρματα του ευρώ και αντικαθιστούν τα τραπεζογραμμάτια και τα κέρματα των εθνικών νομισμάτων, όπως την ελληνική δραχμή, το βελγικό φράγκο και το γερμανικό μάρκο.

Δείτε στη συνέχεια


ΑφιερώματαΕυρωπαϊκή ΈνωσηΟικονομία
ΠΗΓΗ: ecb.europa.eu
ΕΙΚΟΝΑ: podilato98.blogspot.com (από ec.europa.eu)

5 σχόλια:

μαθητής11 είπε...

Ωραία ανάρτηση κύριε.

δάσκαλος98 είπε...

Ευχαριστώ, παλικάρι μου! :))

δάσκαλος98 είπε...

@ Μετά την πρώτη: Ευχαριστώ!

δάσκαλος98 είπε...

@ Ο ζωηρός μαθητής της δευτέρας: Ευχαριστώ για την αναδημοσίευση!

δάσκαλος98 είπε...

@ Δημοτικό Σχολείο Οινοφύτων: Ευχαριστώ για την αναδημοσίευση!

Διαβάστηκαν περισσότερο την τελευταία εβδομάδα