Παρασκευή, 2 Ιανουαρίου 2015

Το νόμισμά μας

To ευρώ (€) είναι το νόμισμα της χώρας μας από το 2002. Το χρησιμοποιούν 19 από τις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες συγκροτούν τη λεγόμενη ευ­ρω­ζώ­νη.

Το ευρώ χρησιμοποιείται ακόμη:
● Σε περιοχές εκτός Ευρώπης, οι οποίες ανήκουν σε κάποια χώρα της ζώνης του ευ­ρώ ή συν­δέ­ο­νται με αυτήν. Τέτοιες περιοχές είναι, π.χ., τα υπερπόντια δι­α­με­ρί­σμα­τα της Γαλ­­λί­ας.
● Σε τέσσερις μικρές ευρωπαϊκές χώρες που δεν ανήκουν στην ΕΕ. Ύστερα από ει­δι­κή συμ­φω­νί­α είναι το επίσημο νόμισμα στην Ανδόρα, το Μονακό, τον Άγιο Μα­ρί­νο και την Πό­λη του Βατι­κανού.


ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ

1999. Την 1η Ιανουαρίου εισάγεται το ευρώ και γίνεται το νόμισμα περισσότερων από 300 εκατ. ανθρώπων στην Ευρώπη. Την τριετία 1999-2001 είναι ένα άυλο νόμισμα και χρησιμοποιείται μόνο για λογιστικούς σκοπούς, π.χ. στις ηλεκτρονικές πληρωμές.

2002. Την 1η Ιανουαρίου τίθενται σε ισχύ τα τραπεζογραμμάτια (χαρτονομίσματα) και τα κέρματα του ευρώ και αντικαθιστούν τα τραπεζογραμμάτια και τα κέρματα των ε­θνι­κών νομισμάτων, όπως την ελληνική δραχμή, το βελγικό φράγκο και το γερμανικό μάρ­κο.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κεφαλαία (σημαίνει ότι φωνάζετε), γιατί τα σχόλια θα διαγράφονται. Πριν τη δημοσίευση ελέγξτε για τυχόν λάθη απροσεξίας, πατώντας στο κουμπί «Προεπισκόπηση». Περισσότερα εδώ.