10 Απριλίου 2022

Τα αναμνηστικά κέρματα του ευρώ

Αφιέρωμα

Οι χώρες της ζώνης του ευρώ μπορούν να εκδίδουν από κοινού αναμνηστικά κέρματα για τον εορτασμό γεγονότων ευρωπαϊκής σημασίας. Τα κέρματα αυτά είναι αποκλειστικά δίευρα και μέχρι στιγμής έχουν κυκλοφορήσει τέσσερα:
  • Για τα 50 χρόνια από τη Συνθήκη της Ρώμης (το 2007)
  • Για τα 10 χρόνια της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (2009)
  • Για τα 10 χρόνια των χαρτονομισμάτων και κερμάτων του ευρώ (2012)
  • Για τα 30 χρόνια από την καθιέρωση της ευρωπαϊκής σημαίας (2015)

2007

50 χρόνια από τη Συνθήκη της Ρώμης. Απεικονίζεται το κείμενό της και η πλακόστρωση της Πλατείας του Καπιτωλίου όπου υπογράφηκε.
Έγχρωμο δίευρο

2009

10 χρόνια από την Οικονομική και Νομισματική Ένωση. Ένα ανθρωπάκι συνενώνεται με το σύμβολο € και εκφράζει την ιδέα του ενιαίου νομίσματος. Η Οικονομική και Νομισματική Ένωση προέρχεται από τη μακραίωνη ιστορία εμπορικών συναλλαγών στην Ευρώπη.
Έγχρωμο δίευρο

2012

10 χρόνια από την κυκλοφορία του ευρώ. Απεικονίζονται μια τετραμελής οικογένεια (= απλοί άνθρωποι), ένα εργοστάσιο (= βιομηχανία), δύο ανεμογεννήτριες (= ενέργεια), το Eurotower (= χρηματοπιστωτικές συναλλαγές) και ένα πλοίο (= εμπόριο).
Έγχρωμα δίευρα

2015

30 χρόνια ευρωπαϊκής σημαίας. Απεικονίζεται η σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως σύμβολο ενότητας ανθρώπων και πολιτισμών, οι οποίοι συμμερίζονται κοινά οράματα και ιδέες για ένα καλύτερο κοινό μέλλον.
Έγχρωμα δίευρα

Εθνικά αναμνηστικά κέρματα

Οι χώρες της ευρωζώνης μπορούν ακόμη να εκδίδουν και δικά τους, ξεχωριστά αναμνηστικά κέρματα (μέχρι δύο φορές τον χρόνο). Με τον τρόπο αυτό γιορτάζουν μια ιστορική επέτειο ή τιμούν σύγχρονα γεγονότα ιστορικής σημασίας.

Το πρώτο αναμνηστικό κέρμα εκδόθηκε από τη χώρα μας το 2004 με την ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.

Τέλος, υπάρχουν και τα έγχρωμα αναμνηστικά κέρματα, δηλαδή χρωματισμένα δίευρα συλλεκτικής αξίας που εντυπωσιάζουν. Νομίζω πως όσα κρύβονται πιο πάνω ήδη τα ξετρυπώσατε!


Δείτε τα αναμνηστικά δίευρα κάθε χώρας στις αναρτήσεις που ακολουθούν:


ΑφιερώματαΕυρωπαϊκή Ένωση
ΕΙΚΟΝΕΣ: euro-coins.info (1,3,5,9,12), eurocollection.shop (2,10), muenzen-outlet.biz (4,13), coinsclub.gr (6,14), matinmarkka.com (7-8), eurocoinhouse.com (11)

1 σχόλιο:

Νεφ.2008 μαθητής11 double god1 είπε...

Ουάουυυυυυυυ.

Διαβάστηκαν περισσότερο την τελευταία εβδομάδα