12 Μαρ 2013

Εμπνευσμένα σχολεία

Από τον Anthony12
Μαθητής της έκτης τάξης

Βλέποντας τις εντυπωσιακές εικόνες που ακολουθούν, με τις σχολικές αίθουσες να «πλημμυρίζουν» χρώματα και τα προαύλια να θυμίζουν πάρκα, δεν μπορεί παρά να αναρωτηθούμε: Πού χάθηκε η δημιουργικότητα και η φαντασία στον σχεδιασμό των δικών μας δημόσιων σχολείων;

Για χρόνια η δημόσια εκπαίδευση στην Ελλάδα, τουλάχιστον, χαρακτηρίζεται από γκρίζα κτίρια, κλειστοφοβικούς διαδρόμους, σπασμένα τζάμια και άχρωμα προαύλια, όπου οι μαθητές καλούνται να βιώσουν καθημερινά το δικό τους δράμα, σε έναν χώρο που απέχει κατά πολύ από την εικόνα που θα έπρεπε να έχει το σύγχρονο σχολείο.

Εναντίον της μελαγχολίας και της κατάθλιψης, με υπέρμαχο την ολοκληρωμένη μαθησιακή εμπειρία αλλά και την εκ νέου διαμόρφωση της έννοιας «δωρεάν εκπαίδευση», ευφάνταστα σχολεία του κόσμου δίνουν άλλη διάσταση στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα.

Νηπιαγωγείο στη Σλοβενία

Με έμφαση στο χρώμα, οι εξωτερικοί τοίχοι είναι φτιαγμένοι από πολύχρωμες ξύλινες σανίδες που περιστρέφονται, δίνοντας τη δυνατότητα στα παιδιά να γνωρίσουν τα χρώματα, αλλάζοντας παράλληλα την εξωτερική εμφάνιση του σχολείου.



Δημοτικό Σχολείο, Γαλλία

Μεγάλες τζαμαρίες και έντονα χρώματα έχουν ως σκοπό να φτιάξουν τη διάθεση των μαθητών και να τους βοηθήσουν να έχουν μεγαλύτερη αποδοτικότητα στα μαθήματα.



Νηπιαγωγείο Leimondo, Ιαπωνία

Οι αρχιτέκτονες το ονόμασαν «Φωτεινό Σπίτι» και δεν έχουν άδικο! Αυτό όμως που ξεχωρίζει πάνω από όλα στο νηπιαγωγείο αυτό είναι ο σχεδιασμός στις τουαλέτες, που θυμίζουν ξενοδοχείο πολλών αστέρων!



Νηπιαγωγείο Sarreguemines, Γαλλία

Σχεδιάστηκε σαν ένα «κύτταρο» του σώματος. Τα παιδιά κάθονται στο κέντρο, αποτελώντας τον πυρήνα, οι κήποι αποτελούν το κυτόπλασμα και οι τοίχοι είναι η μεμβράνη. Με λίγα λόγια οι μικροί μας φίλοι κάνουν μάθημα βιολογίας από το νηπιαγωγείο!



Γυμνάσιο Ørestad, Δανία

Ανοιχτές αίθουσες διδασκαλίας αντί των κλασικών και το σημαντικότερο; Όλες συνδέονται μεταξύ τους με κάποιον τρόπο. Έτσι η έννοια της ιδιωτικότητας χάνεται και αναπτύσσεται η κοινωνικοποίηση και η συνεργασία των μαθητών.



Δημοτικό Σχολείο Barvaux–Condroz, Βέλγιο

Μοιάζει με παιδική χαρά με πολλούς χώρους παιχνιδιού δίπλα στις αίθουσες διδασκαλίας. Γιατί μετά το πολύωρο διάβασμα λίγο παιχνίδι στο προαύλιο του σχολείου είναι ό,τι καλύτερο!



Γυμνάσιο «Marcel Sembat», Γαλλία

Σχολείο με πράσινες στέγες, ένα από τα ωραιότερα της Ευρώπης. Δεν αποτελεί μόνο ένα άριστο περιβάλλον για τους μαθητές του αλλά είναι από μόνο του και ένα μάθημα περιβαλλοντικής ευαισθησίας για τους επίδοξους μιμητές του.


Η Σχολή Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου

Δύο Γερμανοί καλλιτέχνες ανέλαβαν να αναμορφώσουν το Πολυτεχνείο του Μονάχου, και ειδικότερα τη Μαθηματική Σχολή. Το αποτέλεσμα; Δύο μεγάλες μεταλλικές τσουλήθρες τοποθετήθηκαν στον χώρο του πανεπιστημίου, οι οποίες συνδέουν τον τρίτο όροφο του κτιρίου με το ισόγειο, δίνοντας τη δυνατότητα στους φοιτητές να αισθανθούν για λίγο παιδιά!



Αντί των βαρετών ανελκυστήρων και των συνηθισμένων σκαλών, οι τσουλήθρες αποτελούν τον καλύτερο τρόπο για να γλιστρήσει κάποιος από την αίθουσά του στον κάτω όροφο, σαν να είναι σε πάρκο αναψυχής! Μόνο που συνήθως επικρατεί το αδιαχώρητο.



Σχολείο και εκπαίδευση
ΠΗΓΗ: perierga.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Διαβάστηκαν περισσότερο την τελευταία εβδομάδα