Ένα βιβλίο που διαβάζεται, ακούγεται και χορεύεται!
Μετά τη μουσική ορθογραφία της η κυρία Σιντορέ έρχεται να μας βοηθήσει και στη γραμματική!
Το δεύτερο βιβλίο αυτής της μοναδικής δασκάλας περιλαμβάνει δέκα ιστορίες και οκτώ τραγούδια που ζωντανεύουν τους γραμματικούς όρους και βοηθούν τα παιδιά να ανακαλύψουν ότι ένα δύσκολο ή και βαρετό μάθημα μπορεί να γίνει τραγούδι, χορός και παιχνίδι!
Το βιβλίο της συναδέλφου Μαρίας Καριωτάκη κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ίτανος με (πλούσια) εικονογράφηση της Άννας Χιλετζάκη. Τα τραγούδια του σιντί έχουν συνθέσει οι Αγάθη Παντελίδου, Δημήτρης Βασμαρής, Κλειώ Ηλιάδου και Σταύρος Καντεποζίδης.
Δείτε πώς παρουσιάζει το βιβλίο της η κυρία Σιντορέ…
…και ακούστε μερικά από τα τραγούδια στις αναρτήσεις που ακολουθούν:
Παίρνετε ένα ψαλίδι και ένα χαρτί. Ύστερα παίρνετε ένα μολύβι και το σχεδιάζετε στο χαρτί σας. Μετά κάνετε μύτη στόμα και μάτια και μετά είναι έτοιμο το κουνελάκι.
Σπίτι μου, σπιτάκι μου και φτωχοκαλυβάκι μου Χώμα που γεννήθηκα, ποτέ μου δε σ’ αρνήθηκα Σπίτι μου, σπιτάκι μου, αγιάτρευτο μεράκι μου Κι αν τον κόσμο γύρισα, κοντά σου ξαναγύρισα
Της γειτονιάς μου τα παιδιά φέραν λουλούδια και κλαδιά Ο κήπος γέμισε πουλιά κι έγιν’ η μέρα Πασχαλιά Της γειτονιάς μου τα παιδιά φέραν τα τέσσερα κλειδιά Το σπίτι γέμισε με φως κι έγιν’ ο ήλιος αδερφός
Σπίτι μου, σπιτάκι μου και φτωχοκαλυβάκι μου Πάλιωσαν οι θάλασσες, μονάχα εσύ δεν πάλιωσες Σπίτι μου, σπιτάκι μου, λαμπριάτικο κεράκι μου Την καρδιά μου φώτισες και βάλσαμο με πότισες
Η κούρσα του Διαστήματος είναι γεμάτη διάσημες πρωτιές. Ο πρώτος δορυφόρος που τέθηκε σε τροχιά, ο πρώτος άνθρωπος που ταξίδεψε στο Διάστημα, ο πρώτος αστροναύτης που περπάτησε στη Σελήνη και πάει λέγοντας. Μέσα σε αυτές υπάρχει και μια πρωτιά που πέρασε στα ψιλά: O Αμερικανός Τζον Γκλεν, που ταξίδεψε με το «Friendship 7» της NASA στο πλαίσιο του διαστημικού προγράμματος «Ερμής» («Mercury») και στις 20 Φεβρουαρίου 1962 έγινε ο πρώτος Αμερικανός αστροναύτης ο οποίος μπήκε σε τροχιά γύρω από τη Γη, καταγράφηκε και ως ο πρώτος άνθρωπος που έφαγε στο Διάστημα.
Τριάντα έξι χρόνια αργότερα, σε ηλικία 77 ετών, ο Τζον Γκλεν έγινε και ο γηραιότερος άνθρωπος που ταξίδεψε στο Διάστημα
Η πτήση του διήρκεσε 4 ώρες, 55 λεπτά και 23 δευτερόλεπτα και πραγματοποίησε τρεις περιφορές γύρω από τον πλανήτη μας, προτού προσθαλασσωθεί στον Ατλαντικό Ωκεανό κοντά στις Μπαχάμες. Οι επιστήμονες της NASA του είχαν ετοιμάσει ένα «κολατσιό» για το ταξίδι του. Με δεδομένο βέβαια ότι εκείνη την εποχή δεν ήταν γνωστό εάν η κατάποση και η απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών των τροφών ήταν εφικτή σε περιβάλλον μηδενικής βαρύτητας, ο Γκλεν έπαιξε και λίγο το πειραματόζωο. Ήπιε πολτό μήλου και νερό στο οποίο είχαν διαλυθεί δισκία ξυλόζης (κατηγορία σακχάρων), αποδεικνύοντας έτσι ότι οι άνθρωποι μπορούν να καταπιούν και να χωνέψουν στις συγκεκριμένες συνθήκες.
Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’60 τα εδέσματα που προορίζονταν για τους αστροναύτες ήταν πολύ συγκεκριμένα: κυρίως πολτοποιημένα τρόφιμα σε αλουμινένιες συσκευασίες με ειδικό καλαμάκι. Δεν υπήρχε ποικιλία, ούτε φυσικά και νοστιμιά. Όσο όμως ο άνθρωπος «πατούσε» πιο στέρεα στο Διάστημα και κατακτούσε γνώση τόσο εξελισσόταν και η κουζίνα του Διαστήματος.
Το φαγητό των πρώτων αμερικανικών διαστημικών προγραμμάτων
Σήμερα οι αστροναύτες διαθέτουν μεγάλη ποικιλία και γκάμα τροφίμων, οπότε τρώνε πολύ καλύτερα. Τον Δεκέμβριο του 2017, μάλιστα, ένας Ιταλός αστροναύτης σκέφτηκε πως το πλήρωμα του διαστημικού σταθμού χρειαζόταν ένα ευχάριστο διάλειμμα κι έτσι μαζί με τους συναδέλφους του ξεκίνησε να φτιάχνει το παραδοσιακό φαγητό της χώρας του: πίτσα. Σε έτοιμη ζύμη άπλωσαν σάλτσα ντομάτας, μοτσαρέλα, σαλάμι, ελιές και οι πίτσες ήταν έτοιμες. Προτού τις απολαύσουν, ωστόσο, έπαιξαν και λίγο φρίσμπι!
Στις «Ρυθμίσεις» μπορείτε να δείτε το βίντεο και με μικρή ταχύτητα αναπαραγωγής