10 Μαΐ 2023

Ο πληθυσμός της Ελλάδας

Η χώρα μας έχει επισήμως 10.482.487 μόνιμους κατοίκους. Οι γυναίκες, μάλιστα, είναι λίγο περισσότερες από τους άντρες:

Ο πληθυσμός της Ελλάδας*
* στην απογραφή του 2021

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, σήμερα (2023) έχει περίπου τον ίδιο πληθυσμό με την Πορτογαλία, την Τσεχία και τη Σουηδία.


Συγκεκριμένα:
Έχει λιγότερο πληθυσμό από το Μπενίν, τη Βολιβία, την Τυνησία, το Βέλγιο, την Αϊτή, την Ιορδανία, την Κούβα, τη Δομινικανή Δημοκρατία, τη Σουηδία και την Τσεχία.
Έχει περισσότερο πληθυσμό από την Πορτογαλία, το Αζερμπαϊτζάν, το Ισραήλ, την Ουγγαρία, την Ονδούρα, το Τατζικιστάν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Λευκορωσία, την Παπούα Νέα Γουινέα και την Αυστρία.


Κάθε δέκα χρόνια

Ο επίσημος πληθυσμός της Ελλάδας βρέθηκε σε μια ειδική έρευνα που έγινε το 2021 και ονομάζεται απογραφή.

Όλα σχεδόν τα κράτη του κόσμου, ως μέλη του ΟΗΕ, έχουν συμφωνήσει να απογράφουν τον πληθυσμό τους κάθε δέκα χρόνια, και μάλιστα στα έτη που λήγουν σε 0 ή 1.

Με αυτόν τον τρόπο είναι εύκολη και σωστή η σύγκριση ανάμεσα στις διάφορες χώρες, αλλά και η σύγκριση του πληθυσμού μιας χώρας με αυτόν που είχε στο παρελθόν.


Ο πληθυσμός της Ελλάδας τις τελευταίες δεκαετίες




Επιπλέον χρήσιμα στοιχεία

Βέβαια, με την απογραφή δε βρίσκουμε μόνο τον ακριβή πληθυσμό μιας χώρας. Το κράτος χρειάζεται πληροφορίες και για άλλα θέματα, ώστε να προγραμματίσει καλύτερα τη λειτουργία του.

Έτσι, για παράδειγμα:

1 Συγκεντρώνονται στοιχεία για τη σύνθεση του πληθυσμού ανά γεωγραφική περιοχή, ανά ηλικία, ανά φύλο, ανά οικογενειακή κατάσταση και ανά επίπεδο εκπαίδευσης.

2 Αποτυπώνεται η σύνθεση των νοικοκυριών ανάλογα με τον αριθμό των μελών και των οικογενειακών δεσμών μεταξύ τους.

3 Εξακριβώνονται οικονομικά χαρακτηριστικά του πληθυσμού, όπως αν είναι οικονομικά ενεργός (δηλαδή πόσοι έχουν εργασία και πόσοι είναι άνεργοι) ή ποια θέση έχει στο επάγγελμά του (αν είναι εργοδότης, μισθωτός ή αυ­το­α­πα­σχο­λού­με­νος).

Δείτε στη συνέχεια


ΑφιερώματαΗ Ελλάδα με αριθμούς
ΕΙΚΟΝΕΣ-ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ: podilato98.blogspot.com
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟΓΡΑΦΗΣ: Ελληνική Στατιστική Αρχή

3 σχόλια:

ο ζωηρός μαθητής είπε...

Πολύ καλή ανάρτηση, μαζί βέβαια με τις άλλες. Μας βοήθησε πολύ!

δάσκαλος98 είπε...

Πολύ χαίρομαι! :))
Παιδιά, ο ζωηρός μαθητής αναφέρθηκε στην ανάρτησή μας εδώ. Περιηγηθείτε στο ιστολόγιό του και ανακαλύψτε πολλά ενδιαφέροντα και χρήσιμα δημοσιεύματα!

δάσκαλος98 είπε...

@ Πέμπτη και... καλύτεροι: Ευχαριστώ για την αναδημοσίευση!

Διαβάστηκαν περισσότερο την τελευταία εβδομάδα