Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου 2015

Ο πληθυσμός της Ελλάδας

Η χώρα μας έχει επισήμως 10.816.286 μόνιμους κατοίκους.
Οι γυναίκες μάλιστα είναι λίγο περισσότερες από τους άντρες:


Σύμφωνα με στοιχεία και εκτιμήσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), το κα­λο­καί­ρι του 2016 είχε περίπου τον ίδιο πληθυσμό με τη Βολιβία, μια μεγάλη (σε σύ­γκρι­ση με εμάς) χώρα της Νότιας Αμερικής.


Για την ακρίβεια, ο πληθυσμός της είναι παρόμοιος με 8 χώρες της Αφρικής, 6 χώρες της Ευρώπης, 4 χώρες της Αμερικής και 2 χώρες της Ασίας:


Ο επίσημος πληθυσμός της Ελλάδας βρέθηκε σε μια ειδική έρευνα που έγινε το 2011, η οποία ονομάζεται απογραφή.

Όλα σχεδόν τα κράτη του κόσμου, ως μέλη του ΟΗΕ, έχουν συμφωνήσει να α­πο­γρά­φουν τον πληθυσμό τους κάθε δέκα χρόνια, και μάλιστα στα έτη που λήγουν σε 0 ή 1. Με αυτόν τον τρόπο είναι εύκολη και σωστή η σύγκριση ανάμεσα στις διάφορες χώ­ρες, αλλά και η σύγκριση του πληθυσμού μιας χώρας με αυ­τόν που είχε στο παρελθόν.


Βέβαια, με την απογραφή δε βρίσκουμε μόνο τον ακριβή πληθυσμό μιας χώρας. Το κρά­τος χρειάζεται και λεπτομερέστερες πληροφορίες, για να προγραμματίσει καλύτερα τη λειτουργία του. Έτσι:

 1  Συγκεντρώνονται στοιχεία για τη σύνθεση του πληθυσμού ανά γεωγραφική περιοχή, α­νά ηλικία, ανά φύλο, ανά οικογενειακή κατάσταση και ανά επίπεδο εκπαίδευσης.

 2  Αποτυπώνεται η σύνθεση των νοικοκυριών ανάλογα με τον αριθμό των μελών και των οικογενειακών δεσμών μεταξύ τους.

 3  Εξακριβώνονται οικονομικά χαρακτηριστικά του πληθυσμού, όπως αν είναι οικονομι­κά ενεργός (δηλαδή πόσοι έχουν εργασία και πόσοι είναι άνεργοι) ή ποια θέση έχει στο ε­πάγγελμά του (αν είναι εργοδότης, μισθωτός ή αυτοαπασχολούμενος).

 4  Καταγράφεται, τέλος, ο αριθμός των μεταναστών.

ΕΙΚΟΝΕΣ: podilato98.blogspot.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:
1ο μέρος: Ο πληθυσμός των γεωγραφικών διαμερισμάτων
2ο μέρος: Ο πληθυσμός των περιφερειών
3ο μέρος: Ο πληθυσμός των περιφερειακών ενοτήτων
4ο μέρος: Ο πληθυσμός της Αττικής

Δείτε εδώ το αφιέρωμα στην έκταση της Ελλάδας

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: Ελλάδα


2 σχόλια:

ο ζωηρός μαθητής! είπε...

Πολύ καλή ανάρτηση, μαζί βέβαια με τις άλλες. Μας βοήθησε πολύ!

δάσκαλος98 είπε...

Πολύ χαίρομαι! :))
Παιδιά, ο ζωηρός μαθητής αναφέρθηκε στην ανάρτησή μας εδώ. Περιηγηθείτε στο ιστολόγιό του και ανακαλύψτε πολλά ενδιαφέροντα και χρήσιμα δημοσιεύματα!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κεφαλαία (σημαίνει ότι φωνάζετε), γιατί τα σχόλια θα διαγράφονται. Πριν τη δημοσίευση ελέγξτε για τυχόν λάθη απροσεξίας, πατώντας στο κουμπί «Προεπισκόπηση». Περισσότερα εδώ.