2 Οκτ 2014

Η Κίκο και το Χέρι
(συμπεράσματα και συμβουλές)



Τρία συμπεράσματα

1. Το σώμα μας μας ανήκει

Στο βιβλίο με την Κίκο το Χέρι ζητά την άδειά της για να την αγγίξει. Εκείνη δέχεται, αλλά όταν το Χέρι προσπαθεί να ακουμπήσει το εσώρουχό της, η Κίκο λέει «ΟΧΙ».

Το σώμα μας μας ανήκει και κανένας δεν μπορεί να μας αγγίξει ή να μας χαϊδέψει χωρίς την άδειά μας. Έχουμε το δικαίωμα να αρνηθούμε ένα φιλί ή ένα χάδι ακόμη και από κάποιο άτομο που αγαπάμε. Πρέπει, μάλιστα, το «ΟΧΙ» μας να το λέμε με τρόπο άμεσο και αποφασιστικό.

Στη συνέχεια οφείλουμε να ενημερώσουμε τους μεγάλους που εμπιστευόμαστε. Αν δούμε ότι δε μας δίνουν σημασία, επιμένουμε μέχρι κάποιος να πάρει το θέμα στα σοβαρά.


2. Καλά αγγίγματα – Κακά αγγίγματα

Η Κίκο απολαμβάνει τα αγγίγματα του Χεριού, αλλά δε δέχεται με τίποτα να την αγγίξει στο εσώρουχο.

Κάποιοι ενήλικες (όπως οι γονείς, οι κηδεμόνες ή οι γιατροί) μπορεί να χρειαστεί να μας αγγίξουν σε αυτή την περιοχή. Ωστόσο πρέπει να πούμε «ΟΧΙ», ακόμη και σε αυτούς, αν τυχόν αισθανθούμε άβολα ή αμήχανα.

Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στα αγγίγματα που επιτρέπονται και σε εκείνα που είναι ανάρμοστα. Για παράδειγμα, δεν είναι σωστό να κοιτάζει ή να αγγίζει κανείς τα απόκρυφα σημεία του σώματός μας ούτε είναι σωστό να μας ζητάει κάποιος να δούμε ή να αγγίξουμε αυτά τα σημεία στο σώμα του ή στο σώμα κάποιου άλλου.

Αν δεν είμαστε βέβαιοι κατά πόσο η συμπεριφορά ενός μεγάλου είναι σωστή ή όχι, μπορούμε να ζητήσουμε από κάποιον μεγάλο που εμπιστευόμαστε να μας βοηθήσει.


3. Καλά μυστικά – Κακά μυστικά

Το Χέρι ενθαρρύνει την Κίκο, όταν κάποιος θελήσει να την αγγίξει με τρόπο ανάρμοστο, να το λέει.

Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στα καλά μυστικά (π.χ. ένα πάρτι γενεθλίων —τι καλά!) και στα κακά μυστικά. Τέτοια είναι οτιδήποτε μας προκαλεί άγχος, αμηχανία, φόβο ή στενοχώρια.

Πρέπει, για τη δική μας ασφάλεια, να αποκαλύπτουμε τα κακά μυστικά σε κάποιον μεγάλο που εμπιστευόμαστε (γονιό, δάσκαλο, αστυνομικό, γιατρό).


Και τρεις συμβουλές

1 Ενημερώνουμε τους γονείς μας κάθε φορά που κάποιος γνωστός μάς προσφέρει δώρα, μας ζητάει να κρατήσουμε ένα μυστικό ή προσπαθεί να βρεθεί μόνος μαζί μας.

2 Είμαστε προσεκτικοί με άτομα που δε γνωρίζουμε. Δεν μπαίνουμε ποτέ στο αυτοκίνητο ενός αγνώστου ούτε δεχόμαστε ένα δώρο ή μια πρόσκληση από αυτόν.

3 Υπάρχουν ειδικοί που μπορούν να μας βοηθήσουν σε οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίσουμε: δάσκαλοι, κοινωνικοί λειτουργοί, ο Συνήγορος του Παιδιού, γιατροί, ο ψυχολόγος του σχολείου, η αστυνομία.

Επίσης λειτουργούν ειδικές τηλεφωνικές γραμμές, στις οποίες μπορούμε να ζητήσουμε συμβουλές και βοήθεια.

Πατήστε στην εικόνα που ακολουθεί και επισκεφθείτε την ειδική τηλεφωνική γραμμή που λειτουργεί το «Χαμόγελο του Παιδιού». Μπορείτε να μιλήσετε για εσάς ή κάποιο γνωστό σας παιδί ακόμη και ανώνυμα.







Παζλ
ΠΗΓΗ: Συμβούλιο της Ευρώπης
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΙΚΟΝΩΝ - ΠΑΖΛ: podilato98.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Διαβάστηκαν περισσότερο την τελευταία εβδομάδα