Κυριακή, 29 Ιανουαρίου 2017

Γνωρίζοντας τις περιφερειακές ενότητες (4)

Οι ΠΕ της Ηπείρου

Η Περιφέρεια Ηπείρου υποδιαιρείται σε τέσσερις περιφερειακές ενότητες: την ΠΕ Ιωαν­νίνων, την ΠΕ Θεσπρωτίας, την ΠΕ Πρέβεζας και την ΠΕ Άρτας.
● Μεγαλύτερη σε έκταση και πληθυσμό είναι η ΠΕ Ιωαννίνων.
● Μικρότερη σε έκταση είναι η ΠΕ Πρέβεζας και μικρότερη σε πληθυσμό η ΠΕ Θεσπρω­τίας.


(δείτε τον χάρτη σε πλήρες μέγεθος εδώ)


Η ΠΕ Ιωαννίνων καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος (54,2%) από την έκταση της περιφέρει­ας. Εκεί κατοικεί και ο μισός (49,84%) πληθυσμός της.


Κάθε ΠΕ περιλαμβάνει από τρεις έως οκτώ δήμους, ενώ μια πόλη, η μεγαλύτερη σε πλη­θυσμό, είναι πρωτεύουσά της:

 1  ΠΕ Ιωαννίνων


Είναι η μεγαλύτερη σε έκταση και πληθυσμό ΠΕ της περιφέρειας (τρίτη σε έκταση σε ό­λη την Ελλάδα), αποτελεί μάλιστα την πιο ορεινή ΠΕ της χώρας. Περιλαμβάνει τα όρη Γράμμος, Σμόλικας, Τύμφη, Αθαμανικά (ή Τζουμέρκα) και ένα μεγάλο μέρος από τον Ε­θνικό Δρυμό Πίνδου. Τη διαρρέουν οι ποταμοί Αώος, Θύαμις (ή Καλαμάς) και Άραχθος, ενώ στο έδαφός της βρισκόταν το μαντείο της Δωδώνης, το αρχαιότερο του ελληνικού κόσμου. Η πρωτεύουσά της, που είναι και έδρα της περιφέρειας, έχει χτιστεί στη δυτική όχθη της λίμνης των Ιωαννίνων (ή Παμβώτιδας).

Έκταση: 4.990 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Πληθυσμός: 167.901 κάτοικοι.
Πρωτεύουσα (και μεγαλύτερη πόλη): Ιωάννινα (στον δήμο Ιωαννιτών).
Δήμοι (8): Βορείων Τζουμέρκων, Δωδώνης, Ζαγορίου, Ζίτσας, Ιωαννιτών, Κόνιτσας, Μετσόβου, Πωγωνίου.

 2  ΠΕ Θεσπρωτίας


Είναι η μικρότερη σε πληθυσμό ΠΕ της περιφέρειας. Το όνομά της προέρχεται από τους Θεσπρωτούς, αρχαίους κατοίκους της περιοχής. Τη διαρρέει ο ποταμός Θύαμις (ή Καλα­μάς) και είναι κατά το μεγαλύτερο μέρος ορεινή. Περιλαμβάνει μια επιμήκη λωρίδα γης στα βορειοδυτικά.

Έκταση: 1.515 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Πληθυσμός: 43.587 κάτοικοι.
Πρωτεύουσα (και μεγαλύτερη πόλη): Ηγουμενίτσα.
Δήμοι (3): Ηγουμενίτσας, Σουλίου, Φιλιατών.

 3  ΠΕ Πρέβεζας


Είναι η μικρότερη σε έκταση ΠΕ της περιφέρειας και αποτελείται από δύο τμήματα που δεν έχουν εδαφική συνέχεια (τα χωρίζει η ΠΕ Θεσπρωτίας). Τη διαρρέουν οι ποταμοί Α­χέροντας και Λούρος, ενώ είναι κατά το μεγαλύτερο μέρος ορεινή. Στο έδαφός της βρί­σκεται το νεκρομαντείο του Αχέροντα (στα βορειοδυτικά της αποξηραμένης σήμερα Αχε­ρουσίας λίμνης) αλλά και η Νικόπολη των ρωμαϊκών χρόνων, η μεγαλύτερη σωζόμενη πόλη της αρχαίας Ελλάδας.

Έκταση: 1.036 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Πληθυσμός: 57.491 κάτοικοι.
Πρωτεύουσα (και μεγαλύτερη πόλη): Πρέβεζα.
Δήμοι (3): Ζηρού, Πάργας, Πρέβεζας.

 4  ΠΕ Άρτας


Περιλαμβάνει τμήμα από τα Αθαμανικά Όρη (ή Τζουμέρκα) και είναι κατά το μεγαλύτερο μέρος ορεινή. Τη διαρρέει ο ποταμός Άραχθος, δημιουργώντας την τεχνητή λίμνη Πουρ­ναρίου, ενώ στα νότια, στον Αμβρακικό Κόλπο, βρίσκονται πολλές λιμνοθάλασσες (Ρο­διά, Τσουκαλιό, Λογαρού κ.ά.). Η πρωτεύουσα Άρτα είναι χτισμένη στη θέση της αρχαίας Αμβρακίας, πρωτεύουσας της Ηπείρου τον 3ο αιώνα π.Χ.

Έκταση: 1.662 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Πληθυσμός: 67.877 κάτοικοι.
Πρωτεύουσα (και μεγαλύτερη πόλη): Άρτα.
Δήμοι (4): Αρταίων, Γεωργίου Καραϊσκάκη, Κεντρικών Τζουμέρκων, Νικολάου Σκου­φά.

ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΣΗ


ΧΑΡΤΕΣ: podilato98.blogspot.gr


Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου 2017

Πώς γίνεται η πρόγνωση του καιρού;

Σύντομο βιντεάκι για μια πολύπλοκη διαδικασίαΠΗΓΗ: www.meteo.gr

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: καιρός και κλίμα


Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου 2017

Γνωρίζοντας τις περιφερειακές ενότητες (3)

Οι ΠΕ της Δυτικής Μακεδονίας

Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας υποδιαιρείται σε τέσσερις περιφερειακές ενότητες: την ΠΕ Φλώρινας, την ΠΕ Καστοριάς, την ΠΕ Κοζάνης και την ΠΕ Γρεβενών.
● Μεγαλύτερη σε έκταση και πληθυσμό είναι η ΠΕ Κοζάνης.
● Μικρότερη σε έκταση είναι η ΠΕ Καστοριάς και μικρότερη σε πληθυσμό η ΠΕ Γρεβε­νών.


(δείτε τον χάρτη σε πλήρες μέγεθος εδώ)


Η ΠΕ Κοζάνης καλύπτει ένα μεγάλο μέρος (37,2%) από την έκταση της περιφέρειας. Ε­κεί κατοικεί και η πλειοψηφία (52,94%) του πληθυσμού της.


Κάθε ΠΕ περιλαμβάνει από δύο έως τέσσερις δήμους, ενώ μια πόλη, η μεγαλύτερη σε πληθυσμό, είναι πρωτεύουσά της:

 1  ΠΕ Φλώρινας


Περιλαμβάνει το όρος Βαρνούντας (ή Περιστέρι) και είναι κατά το μεγαλύτερο μέρος ο­ρεινή. Στο έδαφός της βρίσκονται τμήματα από τις λίμνες Μεγάλη Πρέσπα (τη μοιράζεται με την ΠΓΔΜ και την Αλβανία), Μικρή Πρέσπα (τη μοιράζεται με την Αλβανία) και Βεγο­ρίτιδα (τη μοιράζεται με την ΠΕ Πέλλας), καθώς και ολόκληρες οι λίμνες Πετρών, Ζάζα­ρη και Χειμαδίτιδα.

Έκταση: 1.924 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Πληθυσμός: 51.414 κάτοικοι.
Πρωτεύουσα (και μεγαλύτερη πόλη): Φλώρινα.
Δήμοι (3): Αμυνταίου, Πρεσπών, Φλώρινας.

 2  ΠΕ Καστοριάς


Είναι η μικρότερη σε έκταση ΠΕ της περιφέρειας. Περιλαμβάνει τμήμα από το όρος Γράμ­μος και είναι κατά το μεγαλύτερο μέρος ορεινή. Τη διαρρέει ο ποταμός Αλιάκμονας (ο μεγαλύτερος της χώρας), ενώ στο έδαφός της βρίσκεται η Λίμνη της Καστοριάς (ή Ο­ρε­στι­ά­δα), σε χερσόνησο της οποίας είναι χτισμένη η πρωτεύουσα.

Έκταση: 1.720 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Πληθυσμός: 50.322 κάτοικοι.
Πρωτεύουσα (και μεγαλύτερη πόλη): Καστοριά.
Δήμοι (3): Καστοριάς, Νεστορίου, Ορεστίδος.

 3  ΠΕ Κοζάνης


Είναι η μεγαλύτερη σε έκταση και πληθυσμό ΠΕ της περιφέρειας. Τη διαρρέει ο ποταμός Αλιάκμονας (ο μεγαλύτερος της χώρας), δημιουργώντας την τεχνητή λίμνη Πολυφύ­του. Η πρωτεύουσά της είναι και έδρα της περιφέρειας.

Έκταση: 3.516 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Πληθυσμός: 150.196 κάτοικοι.
Πρωτεύουσα (και μεγαλύτερη πόλη): Κοζάνη.
Δήμοι (4): Βοΐου, Εορδαίας, Κοζάνης, Σερβίων-Βελβεντού.

 4  ΠΕ Γρεβενών


Είναι η μικρότερη σε πληθυσμό ΠΕ της περιφέρειας και η δεύτερη πιο αραιοκατοικημένη της χώρας (μετά την ΠΕ Ευρυτανίας). Στο έδαφός της βρίσκεται το όρος Λύγκος και εί­ναι κατά το μεγαλύτερο μέρος ορεινή και ημιορεινή. Τη διαρρέει ο ποταμός Αλιάκμονας, ο μεγαλύτερος της Ελλάδας.

Έκταση: 2.291 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Πληθυσμός: 31.757 κάτοικοι.
Πρωτεύουσα (και μεγαλύτερη πόλη): Γρεβενά.
Δήμοι (2): Γρεβενών, Δεσκάτης.

ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΣΗ


ΧΑΡΤΕΣ: podilato98.blogspot.gr


Τρίτη, 24 Ιανουαρίου 2017

Το πολίτευμα της Ελλάδας

Το πολίτευμα της χώρας μας ονομάζεται Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία.

 1  Προεδρευόμενη, διότι αρχηγός του κράτους είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Η εξουσία του είναι περιορισμένη σε σχέση με αυτήν της κυβέρνησης, αλλιώς η Δημοκρα­τία μας θα λεγόταν Προεδρική (όπως είναι, π.χ., στην Κύπρο και στις ΗΠΑ).

 2  Κοινοβουλευτική, διότι στηρίζεται στο Κοινοβούλιο (ή Βουλή) των 300 βουλευτών. Οι τελευταίοι επιλέγονται από τον λαό και ψηφίζουν (την κυβέρνηση, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, διάφορους νόμους) για λογαριασμό του.

 3  Δημοκρατία, διότι λειτουργεί με την αρχή της «λαϊκής κυριαρχίας». Ο λαός επιλέγει με ελεύθερες εκλογές τους αντιπροσώπους του (τους βουλευτές) και αυτοί αναλαμβά­νουν να υποστηρίζουν τα συμφέροντα και τις απόψεις των εκλογέων-ψηφοφόρων. Με αυτόν τον τρόπο οι πολίτες συμμετέχουν έμμεσα στη διακυβέρνηση του κράτους.


Στο δημοκρατικό πολίτευμα όλοι θεωρούνται ελεύθεροι και ίσοι μεταξύ τους, έχουν ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις, ενώ οφείλουν να συνεργάζονται για την κοινή πρόοδο και να συμβιώνουν αρμονικά. Αξίζει να επισημάνουμε, ωστόσο, ότι ελευθερία είναι το δικαί­ωμα κάθε ανθρώπου να ενεργεί όπως επιθυμεί, αρκεί να μην προκαλεί βλάβη σε άλλους και να σέβεται τους νόμους της πολιτείας.

Από το 1974

Το σημερινό πολίτευμα της Ελλάδας εγκαθιδρύθηκε το 1974. Τότε έγινε μεταπολίτευ­ση και η χώρα μας πέρασε από τη στρατιωτική δικτατορία ή χούντα (1967-1974) στην Τρί­τη Ελληνική Δημοκρατία (1974-σήμερα).
● Η αρίθμηση γίνεται σε αντιδιαστολή με την Α’ Ελληνική Δημοκρατία (1821-1828) και τη Β’ Ελληνική Δημοκρατία (1924-1935).

ΠΗΓΗ: ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΣΤ' ΤΑΞΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:
1ο μέρος: Οι Πρόεδροι της Τρίτης Ελληνικής Δημοκρατίας
2ο μέρος: Οι κυβερνήσεις της Τρίτης Ελληνικής Δημοκρατίας


Κυριακή, 22 Ιανουαρίου 2017

Γνωρίζοντας τις περιφερειακές ενότητες (2)

Οι ΠΕ της Κεντρικής Μακεδονίας

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας υποδιαιρείται σε εφτά περιφερειακές ενότητες: τρεις μικρές στα δυτικά (ΠΕ Πέλλας, ΠΕ Ημαθίας, ΠΕ Πιερίας), τρεις μεγαλύτερες στο κέντρο (ΠΕ Κιλκίς, ΠΕ Θεσσαλονίκης, ΠΕ Χαλκιδικής) και μία στα ανατολικά (ΠΕ Σερ­ρών).
● Μεγαλύτερη σε έκταση είναι η ΠΕ Σερρών και μικρότερη η ΠΕ Πιερίας.
● Μεγαλύτερη σε πληθυσμό είναι η ΠΕ Θεσσαλονίκης και μικρότερη η ΠΕ Κιλκίς.


(δείτε τον χάρτη σε πλήρες μέγεθος εδώ)


Οι κεντρικές ΠΕ καλύπτουν τη μισή περίπου (48,5%) από την έκταση της περιφέρειας, ωστόσο η πλειοψηφία (59,06%) του πληθυσμού της κατοικεί μόνο σε μία από αυτές, την ΠΕ Θεσσαλονίκης.


Κάθε ΠΕ περιλαμβάνει από δύο έως δεκατέσσερις δήμους, ενώ μια πόλη, όχι απαραίτητα η μεγαλύτερη σε πληθυσμό, είναι πρωτεύουσά της:

 1  ΠΕ Πέλλας


Το όνομά της προέρχεται από την αρχαία Πέλλα, τη γενέτειρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και τελευταία πρωτεύουσα της ιστορικής Μακεδονίας. Στο έδαφός της βρίσκεται ο Βόρας (ή Καϊμακτσαλάν), το τρίτο ψηλότερο βουνό της Ελλάδας. Περιλαμβάνει τμήμα από τη μεγαλύτερη πεδιάδα της χώρας (πεδιάδα Θεσσαλονίκης-Γιαννιτσών), αλλά και από τη λίμνη Βεγορίτιδα (τη μοιράζεται με την ΠΕ Φλώρινας). Μοναδικό αξιοθέατο αποτελούν οι καταρράκτες της πρωτεύουσας Έδεσσας, οι μεγαλύτεροι σε όλα τα Βαλκάνια.

Έκταση: 2.506 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Πληθυσμός: 139.680 κάτοικοι.
Πρωτεύουσα: Έδεσσα.
Μεγαλύτερη πόλη: Γιαννιτσά (στον δήμο Πέλλας).
Δήμοι (4): Αλμωπίας, Έδεσσας, Πέλλας, Σκύδρας.

 2  ΠΕ Ημαθίας


Το όνομά της προέρχεται από την ομώνυμη παραθαλάσσια πεδιάδα των αρχαίων χρόνων και σημαίνει «αμμώδης περιοχή» (άμαθος = άμμος). Τη διαρρέει ο Αλιάκμονας, ο μεγα­λύτερος σε μήκος ποταμός της Ελλάδας, και περιλαμβάνει τμήμα από τα όρη Πιέρια και Βέρμιο. Στο έδαφός της βρίσκεται η Βεργίνα (οι αρχαίες Αιγές), που ήταν η πρώτη πρω­τεύουσα της ιστορικής Μακεδονίας.

Έκταση: 1.701 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Πληθυσμός: 140.611 κάτοικοι.
Πρωτεύουσα (και μεγαλύτερη πόλη): Βέροια.
Δήμοι (3): Αλεξάνδρειας, Βέροιας, Νάουσας.

 3  ΠΕ Πιερίας


Είναι η μικρότερη σε έκταση ΠΕ της περιφέρειας. Περιλαμβάνει τμήμα από τα Πιέρια Όρη και τον Όλυμπο, το ψηλότερο βουνό της χώρας (τον μοιράζεται με την ΠΕ Λάρισας). Το όνομά της προέρχεται από τους Πίερες Θράκες, αρχαίους κατοίκους της περιοχής που εκδίωξαν οι Μακεδόνες. Είναι η πατρίδα του Ορφέα και των Μουσών, ενώ στο έδαφός της βρίσκεται το Δίον, το θρησκευτικό και πολιτιστικό κέντρο της ιστορικής Μακεδονίας.

Έκταση: 1.516 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Πληθυσμός: 126.698 κάτοικοι.
Πρωτεύουσα (και μεγαλύτερη πόλη): Κατερίνη.
Δήμοι (3): Δίου-Ολύμπου, Κατερίνης, Πύδνας-Κολινδρού.

 4  ΠΕ Κιλκίς


Είναι η μικρότερη σε πληθυσμό ΠΕ της περιφέρειας. Τη διαρρέουν οι ποταμοί Αξιός (κατά την αρχική του πορεία σε ελληνικό έδαφος) και Γαλλικός. Περιλαμβάνει τις λίμνες Δοϊ­ράνη (από κοινού με την ΠΓΔΜ) και Πικρολίμνη και είναι κατά το μεγαλύτερο μέρος πε­δινή.

Έκταση: 2.519 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Πληθυσμός: 80.419 κάτοικοι.
Πρωτεύουσα (και μεγαλύτερη πόλη): Κιλκίς.
Δήμοι (2): Κιλκίς, Παιονίας.

 5  ΠΕ Θεσσαλονίκης


Είναι η μεγαλύτερη σε πληθυσμό ΠΕ όλης της χώρας και εκείνη με τους περισσότερους δήμους. Περιλαμβάνει τμήμα από την πεδιάδα Θεσσαλονίκης-Γιαννιτσών (τη μεγαλύτερη στη χώρα), ενώ τη διαρρέουν οι ποταμοί Αξιός και Γαλλικός. Στο έδαφός της βρίσκονται τα όρη Χορτιάτης και Βερτίσκος, οι λίμνες Κορώνεια (ή Λαγκαδά) και Βόλβη (η δεύτερη μεγαλύτερη στην Ελλάδα) και είναι κατά το μεγαλύτερο μέρος πεδινή. Η πρωτεύουσά της είναι και έδρα της περιφέρειας.

Έκταση: 3.683 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Πληθυσμός: 1.110.551 κάτοικοι.
Πρωτεύουσα (και μεγαλύτερη πόλη): Θεσσαλονίκη.
Δήμοι (14): Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Βόλβης, Δέλτα, Θερμαϊκού, Θέρμης, Θεσσα­λονίκης, Καλαμαριάς, Κορδελιού-Ευόσμου, Λαγκαδά, Νεάπολης-Συκεών, Παύλου Μελά, Πυλαίας-Χορτιάτη, Χαλκηδόνος, Ωραιοκάστρου.

 6  ΠΕ Χαλκιδικής


Αποτελείται από το μεγαλύτερο μέρος της ομώνυμης χερσονήσου. Το όνομά της προέρ­χεται από τους κατοίκους της Χαλκίδας (ΠΕ Εύβοιας), που τον 8ο αι. π.Χ. αποίκησαν τα παράλιά της. Περιλαμβάνει το όρος Χολομώντας και το νησάκι Αμμουλιανή. Στο έδαφός της βρίσκονται τα αρχαία Στάγειρα, γενέτειρα του σπουδαίου φιλοσόφου Αριστοτέλη.

Έκταση: 2.918 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Πληθυσμός: 105.908 κάτοικοι.
Πρωτεύουσα: Πολύγυρος.
Μεγαλύτερες πόλεις: Νέα Μουδανιά και Νέα Καλλικράτεια (και οι δύο στον δήμο Νέ­ας Προποντίδας).
Δήμοι (5): Αριστοτέλη, Κασσάνδρας, Νέας Προποντίδας, Πολυγύρου, Σιθωνίας.

 7  ΠΕ Σερρών


Είναι η μεγαλύτερη σε έκταση ΠΕ της περιφέρειας. Περιλαμβάνει τμήμα από το όρος Παγγαίο (το μοιράζεται με την ΠΕ Καβάλας), ωστόσο είναι κατά το μεγαλύτερο μέρος πε­δινή. Τη διαρρέει ο ποταμός Στρυμόνας, δημιουργώντας την τεχνητή λίμνη Κερκίνη.

Έκταση: 3.968 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Πληθυσμός: 176.430 κάτοικοι.
Πρωτεύουσα (και μεγαλύτερη πόλη): Σέρρες.
Δήμοι (7): Αμφίπολης, Βισαλτίας, Εμμανουήλ Παππά, Ηρακλείας, Νέας Ζίχνης, Σερ­ρών, Σιντικής.

ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΣΗ


ΧΑΡΤΕΣ: podilato98.blogspot.gr


Τρίτη, 17 Ιανουαρίου 2017

Γνωρίζοντας τις περιφερειακές ενότητες (1)

Οι ΠΕ της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης

Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης υποδιαιρείται σε έξι περιφερειακές ενότη­τες. Οι μισές ανήκουν στο γεωγραφικό διαμέρισμα της Μακεδονίας (ΠΕ Δράμας, ΠΕ Κα­βάλας, ΠΕ Θάσου) και οι άλλες μισές στο γεωγραφικό διαμέρισμα της Θράκης (ΠΕ Ξάν­θης, ΠΕ Ροδόπης, ΠΕ Έβρου).
● Μεγαλύτερη σε έκταση και πληθυσμό είναι η ΠΕ Έβρου.
● Μικρότερη σε έκταση και πληθυσμό είναι η νησιωτική ΠΕ Θάσου.


(δείτε τον χάρτη σε πλήρες μέγεθος εδώ)


Οι ΠΕ της Θράκης καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος (60,7%) από την έκταση της περι­φέρειας. Εκεί κατοικεί και η πλειοψηφία (61,04%) του πληθυσμού της.


Κάθε ΠΕ περιλαμβάνει από έναν έως πέντε δήμους, ενώ μια πόλη, η μεγαλύτερη σε πλη­θυσμό, είναι πρωτεύουσά της:

 1  ΠΕ Δράμας


Ανήκει γεωγραφικά στη Μακεδονία και είναι κατά το μεγαλύτερο μέρος ορεινή. Στα όριά της βρίσκεται το όρος Φαλακρό, αλλά και η αρχική πορεία του ποταμού Νέστου σε ελλη­νικό έδαφος.

Έκταση: 3.468 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Πληθυσμός: 98.287 κάτοικοι.
Πρωτεύουσα (και μεγαλύτερη πόλη): Δράμα.
Δήμοι (5): Δοξάτου, Δράμας, Κάτω Νευροκοπίου, Παρανεστίου, Προσοτσάνης.

 2  ΠΕ Καβάλας


Ανήκει γεωγραφικά στη Μακεδονία. Περιλαμβάνει τμήμα από το όρος Παγγαίο (το μοιρά­ζεται με την ΠΕ Σερρών) και είναι κατά το μεγαλύτερο μέρος ορεινή. Οι ακτές της εκτεί­νονται ανάμεσα στις εκβολές των ποταμών Στρυμόνα και Νέστου.

Έκταση: 1.732 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Πληθυσμός: 124.917 κάτοικοι.
Πρωτεύουσα (και μεγαλύτερη πόλη): Καβάλα.
Δήμοι (3): Καβάλας, Νέστου, Παγγαίου.

 3  ΠΕ Θάσου


Είναι η μικρότερη σε έκταση και πληθυσμό ΠΕ της περιφέρειας. Ανήκει γεωγραφικά στη Μακεδονία και αποτελείται από το ομώνυμο νησί, το βορειότερο τη χώρας.

Έκταση: 379 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Πληθυσμός: 13.770 κάτοικοι.
Πρωτεύουσα (και μεγαλύτερη πόλη): Λιμένας Θάσου.
Δήμοι (1): Θάσου.

 4  ΠΕ Ξάνθης


Ανήκει γεωγραφικά στη Θράκη και είναι κατά το μεγαλύτερο μέρος ορεινή. Τη διαρρέει ο ποταμός Κόσυνθος και περιλαμβάνει τμήμα της λίμνης Βιστονίδας (τη μοιράζεται με την ΠΕ Ροδόπης). Στο έδαφός της βρίσκονται τα Άβδηρα, μια από τις σημαντικότερες πόλεις της αρχαίας Θράκης, γενέτειρα των φιλοσόφων Πρωταγόρα και Δημόκριτου.

Έκταση: 1.793 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Πληθυσμός: 111.222 κάτοικοι.
Πρωτεύουσα (και μεγαλύτερη πόλη): Ξάνθη.
Δήμοι (4): Αβδήρων, Μύκης, Ξάνθης, Τοπείρου.

 5  ΠΕ Ροδόπης


Ανήκει γεωγραφικά στη Θράκη και το όνομά της προέρχεται από την οροσειρά της Ροδό­πης που βρίσκεται στα βόρεια. Περιλαμβάνει τμήμα της λίμνης Βιστονίδας (τη μοιράζεται με την ΠΕ Ξάνθης) και έξι λιμνοθάλασσες. Στο έδαφός της βρίσκεται η Μαρώνεια, μια α­πό τις σημαντικότερες πόλεις της αρχαίας Θράκης. Η πρωτεύουσά της είναι και έδρα της περιφέρειας.

Έκταση: 2.543 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Πληθυσμός: 112.039 κάτοικοι.
Πρωτεύουσα (και μεγαλύτερη πόλη): Κομοτηνή.
Δήμοι (4): Αρριανών, Ιάσμου, Κομοτηνής, Μαρωνείας-Σαπών.

 6  ΠΕ Έβρου


Ανήκει γεωγραφικά στη Θράκη και είναι η μεγαλύτερη σε έκταση και πληθυσμό ΠΕ της περιφέρειας. Το όνομά της προέρχεται από τον ποταμό Έβρο, τον μεγαλύτερο των Βαλ­κανίων, που αποτελεί φυσικό σύνορο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Είναι κατά το μεγα­λύτερο μέρος πεδινή και περιλαμβάνει το δάσος της Δαδιάς και το Δέλτα του Έβρου (δύο α­πό τους σημαντικότερους βιότοπους της Ευρώπης), αλλά και το νησί Σαμοθράκη.

Έκταση: 4.242 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Πληθυσμός: 147.947 κάτοικοι.
Πρωτεύουσα (και μεγαλύτερη πόλη): Αλεξανδρούπολη.
Δήμοι (5): Αλεξανδρούπολης, Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας, Σαμοθράκης, Σουφλίου.

ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΣΗ


ΧΑΡΤΕΣ: podilato98.blogspot.gr


Δευτέρα, 9 Ιανουαρίου 2017

Χιονοπροπαίδεια

Πατήστε στην εικόνα, επιλέξτε κατηγορία και πετάξτε τη
χιονόμπαλα. Μόνο προσέξτε: Αν κάνετε λάθος, τη φάγατε!ΠΗΓΗ: emathisiΤετάρτη, 4 Ιανουαρίου 2017

Οι καραμέλες της αγάπης

Το σχολικό έτος 2015-2016 τα τριτάκια του 11ου Δημοτικού Σχολείου Γλυφάδας έφτια­ξαν ένα πολύ ενδιαφέρον παραμύθι για το δράμα των προσφύγων από τη Συρία και τα δικαιώματα των παιδιών. Η εντυπωσιακή δουλειά τους έχει τίτλο «Οι καραμέλες της α­γάπης», πήρε μάλιστα το τρίτο βραβείο στο Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα της UNICEF «Τα παιδιά γράφουν και ζωγραφίζουν τα δικαιώματά τους»!

Πατήστε στην εικόνα για να το διαβάσετε:


Στο κείμενο και στην όμορφη εικονογράφηση βοήθησε η δασκάλα τους κ. Νίκη Χαλίλη, ενώ το τραγούδι που προέκυψε επιμελήθηκε η μουσικός του σχολείου κ. Διονυσία Τρο­ντή:

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΕΔΩ:


Η χαρά μου για τη δημιουργικότητα και τη σημαντική βράβευση των παιδιών είναι πολύ μεγάλη, γιατί ήμουν ο πρώτος τους δάσκαλος. Είναι τα πρωτάκια με τα οποία συνεργά­στηκα στο ΠΟΔήΛΑΤΟ τον τρίτο χρόνο λειτουργίας του. Με συγκίνηση θυμήθηκα ότι ξε­κινήσαμε εκείνο τον Δεκέμβριο με ευχές στους γονείς για καλό μήνα, ενώ αργότερα ε­πισκεφθήκαμε τη βιβλιοθήκη του σχολείου, κάναμε μάθημα στη γειτονική πλατεία και ο­λοκληρώσαμε με τα πρώτα μας ταξίδια στα βιβλία. Ψάχνοντας στις αναρτήσεις του ιστο­λογίου, βρήκα κάποιες αστείες στιγμές που ζήσαμε, αλλά και τις δουλειές που είχαμε κά­νει με τα ζευγαράκια του 10, την αλφαβήτα, τις αριθμογραμμές μέχρι το 20 και το 100, το τάγκραμ και το αλφαβητάρι των αναγκών μας. Τα καμάρωσα και πάλι, καθώς ετοιμά­ζονταν για τη γιορτή στο τέλος της χρονιάς...

Αστέρια μου, φέτος είστε στην τετάρτη τάξη. Μεγαλώσατε. Πολλά πολλά συγχαρητήρια για την ουσιαστική δουλειά σας! Ένα μεγάλο μπράβο και στις άξιες δασκάλες σας! Καλή χρονιά, πολλή υγεία και ακόμη περισσότερα χαμόγελα! Με αγάπη... (πάντα)
Κυριακή, 1 Ιανουαρίου 2017

Πολλές ευχές από το ΠΟΔήΛΑΤΟ!ΕΙΚΟΝΑ: www.altabadia.org


Καλημέρα 2017!

ΕΙΚΟΝΕΣ: www.schicksal.com, happymothersday2016quote.com, happy-new-year2017.com

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: Πρωτοχρονιά, χρόνος