13 Φεβ 2020

Η πολιτική οργάνωση του Αγώνα

Με την έναρξη της Επανάστασης πρόκριτοι, κληρικοί, Φαναριώτες και οπλαρχηγοί δημιουργούν τοπικά κέντρα εξουσίας. Η Πελοποννησιακή Γερουσία στην Πελοπόννησο, ο Οργανισμός της Δυτικής Χέρσου Ελλάδος στη Δυτική Στερεά και ο Άρειος Πάγος στην Ανατολική Στερεά οργανώνουν και συντονίζουν τοπικά τον Αγώνα.

Η ανάγκη όμως για ενιαία πολιτική διοίκηση της Επανάστασης γίνεται γρήγορα φανερή.

Στις 20 Δεκεμβρίου 1821 συνέρχεται στην Επίδαυρο η Α΄ Εθνοσυνέλευση με αντιπροσώπους (παραστάτες) από τις επαναστατημένες περιοχές. Σε αυτήν ψηφίζεται για πρώτη φορά Σύνταγμα, μπαίνουν τα θεμέλια μιας κεντρικής Αρχής και διακηρύσσεται η ανεξαρτησία των Ελλήνων.

Τόποι διεξαγωγής των Εθνοσυνελεύσεων του Αγώνα

Η Β΄ Εθνοσυνέλευση συνέρχεται το 1823 στο Άστρος. Ψηφίζεται νέο Σύνταγμα και καταργούνται τα τοπικά κέντρα εξουσίας που μέχρι τότε λειτουργούν παράλληλα με την κεντρική Αρχή.

Η Γ΄ Εθνοσυνέλευση καθυστερεί από τις πολιτικές αντιπαραθέσεις και την κρισιμότητα των στρατιωτικών επιχειρήσεων. Τελικά διεξάγεται στην Τροιζήνα το 1827. Εκεί ψηφίζεται το τρίτο Σύνταγμα του Αγώνα, το πιο δημοκρατικό απ’ όλα.

Πηγή όλων των εξουσιών αποτελεί πλέον το ελληνικό έθνος, ενώ ορίζεται κυβερνήτης της Ελλάδας ο Ιωάννης Καποδίστριας. Πρωτεύουσα του νέου κράτους ανακηρύσσεται το Ναύπλιο.



H Δ΄ Εθνοσυνέλευση πραγματοποιείται το 1829 στο Άργος. Εκεί ισχυροποιείται η θέση του Καποδίστρια και όλες οι εξουσίες συγκεντρώνονται στο πρόσωπό του.

Χρονολόγιο
1821: Α΄ Εθνοσυνέλευση (Επίδαυρος)
1823: Β΄ Εθνοσυνέλευση (Άστρος)
1827: Γ΄ Εθνοσυνέλευση (Τροιζήνα)
1829: Δ΄ Εθνοσυνέλευση (Άργος)


ΠΗΓΗ: Ιστορία ΣΤ΄ Δημοτικού (2006)

3 σχόλια:

μαθητής11 είπε...

Πολλές Εθνοσυνελεύσεις έκαναν😕😕😕

δάσκαλος98 είπε...

Εμ; Έτσι εύκολα κάνεις κράτος;

μαθητής11 είπε...

Μάλλον

Διαβάστηκαν περισσότερο την τελευταία εβδομάδα