Το ΠΟΔήΛΑΤΟ ανανεώνεται εμφανισιακά. Σιγά σιγά προσαρμόζονται και οι παλαιότερες αναρτήσεις του. Καλό καλοκαίρι!

16 Ιουλίου 2013

Ένα πλωτό Ναυτικό Μουσείο!

Το θωρηκτό «Γεώργιος Αβέρωφ»

Είναι το πλοίο που υπήρξε τεχνολογικό επίτευγμα της εποχής του, το πλοίο που δεν έ­χα­­σε ούτε μία μάχη! Το πιο ζωντανό κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας του Πολεμικού Ναυ­­τι­κού βρίσκεται στον Φλοίσβο του Φαλήρου και λειτουργεί ως μουσείο.

Το θωρηκτό «Αβέρωφ»

Σύντομη ιστορία του πλοίου

 1908  Η ελληνική κυβέρνηση παραγγέλνει σε ναυπηγείο της Ιταλίας ένα κα­τα­δρο­μι­κό πλοί­ο. Το ποσό της προκαταβολής προέρχεται από τον Γεώργιο Αβέρωφ.

 1911  Το θωρηκτό φτάνει στην Ελλάδα και αγκυροβολεί στον όρμο του Φαλήρου.

 1912-1913  Οι Βαλκανικοί Πόλεμοι αποτελούν αναντίρρητα την πλέον ένδοξη πο­λε­μι­κή πε­ρί­ο­δο του θωρηκτού. Το «Αβέρωφ» συμμετέχει στην απελευθέρωση των νη­σιών του Α­να­το­λι­κού Αιγαίου και διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στις ναυμαχίες της Έλ­λης (Δε­­κέμ­βρι­ος 1912) και της Λήμνου (Ιανουάριος 1913) ενάντια στον ο­θω­μα­νι­κό στόλο: Α­­ξι­ο­ποι­ώ­ντας τη μεγάλη του ταχύτητα και το βεληνεκές των πυροβόλων του αποσπάται από τον υ­πό­λοι­πο ελληνικό στόλο και καταδιώκει τον εχθρικό, τρέ­πο­ντάς τον σε φυγή. Η τακτική του πλοιάρχου Κουντουριώτη δίνει τη νίκη και τον α­δι­αμ­φι­σβή­τη­το έλεγχο του Αιγαίου στην Ελλάδα και μεταβάλλει πλοίο και ναύαρχο σε ζω­ντα­νούς μύθους.

 1917-1918  Κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο οι υπηρεσίες του είναι ελάχιστες, καθώς ο τουρ­κι­κός στόλος παραμένει κλεισμένος στα Δαρδανέλια λόγω της ναυτικής υ­πε­ρο­χής των Συμμάχων. Με το τέλος του πολέμου εισπλέει στην Κωνσταντινούπολη και υ­ψώ­νει την ελληνική σημαία, για να δηλώσει ότι η Ελλάδα είναι ένας από τους νι­κη­τές.

 1919-1922  Κατά τις επιχειρήσεις στη Μικρά Ασία η κύρια προσφορά του είναι να με­τα­­φέ­ρει στρατιώτες και να καλύπτει τις αποβατικές επιχειρήσεις στην Ανατολική Θρά­κη. Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή βοηθάει στην αποχώρηση των Ελλήνων της περιο­χής.

 1941  Μετά την κήρυξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου ο ελληνικός στόλος με­τα­φέ­ρε­ται μα­ζί με την κυβέρνηση στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Το «Αβέρωφ» είναι ένα α­πό τα λίγα ελ­λη­νι­κά πλοία που καταφέρνουν να φτάσουν σώα, καθώς τα πε­ρισ­σό­τε­ρα θα βυθι­στούν α­πό τις επιδρομές γερμανικών αεροπλάνων.
● Κατά τη διάρκεια του πολέμου το θωρηκτό περιπολεί στον Ινδικό Ωκεανό.

 1944  Το πλοίο επιστρέφει την εξόριστη ελληνική κυβέρνηση στην απελευθερωμένη Ελ­­λά­δα και αγκυροβολεί πανηγυρικά στον φαληρικό όρμο.

 1952  Το θωρηκτό έχει «γεράσει» και διατάσσεται ο παροπλισμός του.

 1956  Το πλοίο ελλιμενίζεται στον Πόρο και παραμένει παραμελημένο.

 1984  Το Πολεμικό Ναυτικό αποφασίζει να το μετατρέψει σε πλωτό μουσείο και το με­τα­­φέ­ρει στο Φάληρο.

Πατήστε στην εικόνα και μεταφερθείτε στον ιστότοπο αυτού του πρωτότυπου μου­σεί­ου:


ΠΗΓΕΣ: www.averof.mil.gr, el.wikipedia.org | ΕΙΚΟΝΕΣ: www.averof.mil.gr, www.defence-point.gr



2 σχόλια:

Anthony12 είπε...

Καλησπέρα Δάσκαλε! :)
Πολύ ωραία αναφορά για το θωρυκτό Αβέρωφ.Η είκονα που έχετε βάλει 1η είναι βοηθητική,και γι' αυτό την αποθήκευσα στον υπολογιστή μου.:)

δάσκαλος98 είπε...

Καλησπέρα, παλικάρι μου! :))
Γι' αυτό και την άφησα μεγάλη μεγάλη. Να 'ναι χορταστική!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κεφαλαία (σημαίνει ότι φωνάζετε), γιατί τα σχόλια θα διαγράφονται. Πριν τη δημοσίευση ελέγξτε για τυχόν λάθη απροσεξίας, πατώντας στο κου­μπί «Προεπισκόπηση». Περισσότερα εδώ.