Το ΠΟΔήΛΑΤΟ ανανεώνεται εμφανισιακά. Σιγά σιγά προσαρμόζονται και οι παλαιότερες αναρτήσεις του. Καλό καλοκαίρι!

24 Ιουλίου 2013

Βοηθώντας τα θαλάσσια θηλαστικά

Μοιραζόμαστε το ίδιο σπίτι, ας μάθουμε να ζούμε μαζί!


Η προστασία των θαλάσσιων θηλαστικών επιτυγχάνεται μόνο όταν το κράτος και οι πο­­λί­τες συνεργάζονται αρμονικά, όταν δηλαδή η πολιτεία κάνει καλά τη δουλειά της και οι πο­λί­τες είναι ενεργοί: ενημερώνονται, δρουν και, όποτε χρειάζεται, αλλάζουν την κα­θη­­με­ρι­νή τους συμπεριφορά.

Τι οφείλει να κάνει η πολιτεία

● Πρέπει να εφαρμόζονται οι υπάρχοντες νόμοι και, αν είναι αναγκαίο, να θε­σμο­θε­τού­­νται νέ­οι. Η Ελλάδα έχει υπογράψει διεθνείς και ευρωπαϊκές συμβάσεις σχετικά με την προ­στα­σί­α των θαλάσσιων θηλαστικών, οι οποίες όμως δεν εφαρμόζονται στην πράξη, καθώς δεν υπάρχει η απαιτούμενη πολιτική βούληση.

● Πρέπει να προστατεύονται οι οικολογικά σημαντικές θαλάσσιες περιοχές, εκείνες δη­­λα­δή όπου ζουν και τρέφονται τα ζώα («θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές»). Κά­­ποιες α­πό τις σημαντικότερες έχουν αναγνωριστεί από εθνικούς αλλά και διεθνείς φο­­ρείς, άλλες ό­μως δεν έχουν εξερευνηθεί επαρκώς και χρειάζεται η θέσπιση ενός δι­κτύ­­ου που θα ε­ξα­σφα­λί­ζει στα ζώα προστασία και σωστή διαβίωση.

● Πρέπει να υπάρξει περισσότερη χρηματοδότηση για έρευνα και κατάρτιση, ώστε να α­­­πο­­κτη­­θεί μια σαφέστερη εικόνα για τα θαλάσσια θηλαστικά. Μόνο έτσι θα μπο­ρέ­σουν οι ε­πι­στή­μο­νες να μας προσφέρουν καλύτερη ενημέρωση και να προτείνουν α­κό­μη πιο α­­πο­δο­τι­κές λύσεις για την προστασία τους.

Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς

Πρώτα απ’ όλα χρειάζεται να ενημερωθούμε για τα θαλάσσια θηλαστικά, ώστε να συ­­νει­­­δη­­το­­ποι­­ή­­σου­­με την ανάγκη προστασίας τους. Στη συνέχεια μπορούμε να υι­ο­θε­τή­σου­με νο­ο­τρο­πί­ες και συμπεριφορές φιλικές προς το θαλάσσιο περιβάλλον. Ορίστε με­ρι­κές α­πλές προτάσεις:

 1  Δε ρίχνουμε σκουπίδια στην παραλία και στη θάλασσα. Φαίνεται αυτονόητο αλλά δεν εί­ναι για όλους!


 2  Ειδοποιούμε το τοπικό λιμεναρχείο αν δούμε κάποιο πλοίο ή σκάφος αναψυχής να ρυ­­παί­­νει τη θάλασσα.

 3  Ό,τι κάνουμε στην πόλη φτάνει στη θάλασσα! Χρησιμοποιούμε όσο λιγότερο πλα­­στι­­κό μπορούμε:
● Επιλέγουμε πάνινη τσάντα πολλαπλών χρήσεων για τα ψώνια μας.
● Λέμε ευγενικά «όχι» στα καταστήματα που προσφέρουν απλόχερα πλαστικές σα­κού­­λες για το καθετί και εξηγούμε ότι δεν τις θέλουμε γιατί η αλόγιστη χρήση τους βλά­πτει το πε­ρι­βάλ­λον.
● Επιλέγουμε, όπου γίνεται, προϊόντα χωρίς πλαστικό περιτύλιγμα και που έχουν την ε­­­λά­­χι­­στη και απλούστερη δυνατή συσκευασία.

 4  Ανακυκλώνουμε! Ανακυκλώνουμε οτιδήποτε μπορεί να ανακυκλωθεί, ειδικά το πλα­­στι­κό. Φροντίζουμε ό,τι τοποθετούμε στον μπλε κάδο να είναι καθαρό.

 5  Δεν τρώμε και δεν ψαρεύουμε θαλάσσιους οργανισμούς που έχουν μικρότερο μέ­γε­­θος α­πό αυτό που ορίζει η νομοθεσία ή είναι είδη προς εξαφάνιση (π.χ. γόνος, πε­τρο­­σω­λή­νες, ερυθρός τόνος). Χρήσιμες πληροφορίες δίνει η εικόνα που βρίσκεται ε­δώ.

 6  Αποφεύγουμε επιχειρήσεις, όπως τα δελφινάρια, που εκμεταλλεύονται με ο­ποιον­δή­πο­τε τρόπο τα θαλάσσια θηλαστικά.


 7  Συμμετέχουμε με κάποιον τρόπο στο έργο περιβαλλοντικών οργανώσεων.

Κι αν τα συναντήσουμε;

Αν βρισκόμαστε σε κάποιο σκάφος, προσπαθούμε να μην τα ενοχλήσουμε. Αν κο­λυ­μπά­­με ή είμαστε σε κάποια παραλία, δεν τα πλησιάζουμε και απομακρυνόμαστε αρ­γά. Οι ε­­πό­με­νες εικόνες και το βιντεάκι είναι πολύ κατατοπιστικά:Βασική πηγή του αφιερώματος υπήρξαν δύο
εξαιρετικοί ιστότοποι. Πατήστε στις εικόνες:

 

ΠΗΓΗ: www.thalassa-project.gr | ΕΙΚΟΝΕΣ: www.thalassapedia.gr (1), egialos.blogspot.gr
(2), anti-dolphinarium-logos-to-print.blogspot.com (3), www.thalassa-project.gr (4-6)8 σχόλια:

maranda είπε...

Πολύ ενημερωτικό και χρήσιμο το αφιέρωμα στα θαλάσσια θηλαστικά!
Φάλαινα δε μου 'χει τύχει ακόμη να δω. Αν συνέβαινε σίγουρα θα προτιμούσα να είμαι σε μεγάλη απόσταση. :)

δάσκαλος98 είπε...

Εγώ πάλι μπορεί να την κυνηγούσα με... μύγδαλα! Χε χε! :D

maranda είπε...

Αυτό δεν έπιασε ούτε όταν το έκανε ο Βόγλης :P

δάσκαλος98 είπε...

Χα χα χα! Τουλάχιστον μπορεί να βγει κανά καλό τραγούδι!

maranda είπε...

Ωραίο το τραγούδι...
Ό,τι πρέπει για ....όνειρα γλυκά

δάσκαλος98 είπε...

Τι τραγούδι, τι φωνή... Ευχαριστώ! :))

ο ζωηρός μαθητής! είπε...

Εγώ παιδιά έχω δει φάλαινα ... αλλά νεκρή! Μια μέρα που κάναμε μάθημα στη Χώρα Σφακίων χτύπησε το τηλέφωνο. Ήταν από το τοπικό Λιμεναρχείο και μας ειδοποίησαν να πάμε στο λιμάνι όπου θα έφερναν μια νεκρή φάλαινα, την οποία είχε χτυπήσει ένα μεγάλο πλοίο ανοιχτά στο Λιβυκό Πέλαγος. Το θέαμα ήταν απίστευτο! Πραγματικά μοιάζει σαν υποβρύχιο, ήτανε γύρω στα 15 μέτρα μήκος. Φύγαμε όμως γρήγορα γιατί μύριζε πολύ άσχημα! Μετά από αυτό που είδα, σίγουρα δεν θα ήθελα να κολυμπήσω με τίποτα δίπλα της!
Σας αφιερώνω το παρακάτω βίντεο.

δάσκαλος98 είπε...

Πραγματικά το μέγεθός της είναι τεράστιο! Δες μια σύγκριση με τον άνθρωπο
εδώ!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κεφαλαία (σημαίνει ότι φωνάζετε), γιατί τα σχόλια θα διαγράφονται. Πριν τη δημοσίευση ελέγξτε για τυχόν λάθη απροσεξίας, πατώντας στο κου­μπί «Προεπισκόπηση». Περισσότερα εδώ.