Τρίτη, 23 Ιουλίου 2013

Οι περιστασιακοί επισκέπτες
των ελληνικών θαλασσών

Στις ελληνικές θάλασσες ζουν μόνιμα 9 είδη θηλαστικών, ενώ άλλα 5 έχουν μό­νο πε­ρι­στα­σι­α­κή παρουσία:
● Μόνιμοι κάτοικοι είναι η πτεροφάλαινα, ο φυσητήρας, ο ζιφιός, το στα­χτο­δέλ­φι­νο, το ρι­νο­δέλ­φι­νο, το ζωνοδέλφινο, το κοινό δελφίνι, η φώκαινα και η με­σο­γει­α­κή φώ­κια.
● Περιστασιακοί και σπάνιοι επισκέπτες είναι η μεγάπτερη φάλαινα, η βόρεια ρυγ­χο­φά­λαι­να, η ψευδόρκα, ο μεσοπλόδοντας και το στενόρυγχο δελφίνι.

 1  Μεγάπτερη Φάλαινα


Είναι γνωστή για τις ακροβατικές φιγούρες της έξω από το νερό και το με­λαγ­χο­λι­κό τρα­γού­δι της. Έχει κυνηγηθεί πολύ από τους φαλαινοθήρες και σήμερα α­πει­λεί­ται με ε­ξα­φά­νι­ση.


 2  Βόρεια Ρυγχοφάλαινα


Είναι από τις πιο μικρές και λεπτές φάλαινες.


 3  Ψευδόρκα


Αυτό το δελφίνι μοιάζει με την όρκα (που είναι κι αυτή δελφίνι, όχι φάλαινα!). Εί­ναι πο­λύ με­γα­λύ­τε­ρη από τα δελφίνια που ζουν μόνιμα στα ελληνικά νερά.


 4  Μεσοπλόδοντας


Μοιάζει πολύ με τον ζιφιό. Είναι από τα λιγότερο γνωστά θηλαστικά της γης, για­τί εί­ναι δυ­σπρό­σι­το και δύσκολα μπορεί κανείς να το παρατηρήσει στο φυ­σι­κό του πε­ρι­βάλ­λον.


 5  Στενόρυγχο δελφίνι


Είναι δελφίνι που ζει στους ωκεανούς.


ΠΗΓΕΣ: www.thalassa-project.gr, www.thalassapedia.gr | ΕΙΚΟΝΕΣ: www.thalassapedia.gr (1-10), www.arkive.org (11-13)Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κεφαλαία (σημαίνει ότι φωνάζετε), γιατί τα σχόλια θα διαγράφονται. Πριν τη δημοσίευση ελέγξτε για τυχόν λάθη απροσεξίας, πατώντας στο κουμπί «Προεπισκόπηση». Περισσότερα εδώ.