Το ΠΟΔήΛΑΤΟ ανανεώνεται εμφανισιακά. Σιγά σιγά προσαρμόζονται και οι παλαιότερες αναρτήσεις του. Καλό καλοκαίρι!

30 Ιουλίου 2013

Σκουπ-είδη της θάλασσας

Τα απόβλητα που καταλήγουν στη θάλασσα προέρχονται από διάφορες πηγές:

 1  Από τις κατοικίες. Όσα αντικείμενα δεν είναι βιοδιασπώμενα μπορεί μέσω του α­πο­χε­τευ­τι­κού δικτύου να καταλήξουν στη θάλασσα, θέτοντας σε κίνδυνο τους θα­λάσ­σι­ους ορ­γα­νι­σμούς και το περιβάλλον τους.

 2  Από τους δρόμους και τα ποτάμια. Ό,τι πετάμε στον δρόμο και σε αποβάθρες ή κα­τευ­θεί­αν σε ποτάμια και ρέματα καταλήγει στη θάλασσα με τη βροχή ή τον α­έ­ρα.

 3  Από την παραλία. Πολλοί άνθρωποι αφήνουν στις παραλίες σκουπίδια διαφόρων ει­δών. Όταν τα υλικά αυτά φτάσουν στη θάλασσα, μεταφέρονται, αν επιπλέουν, σε μα­κρι­νές α­πο­στά­σεις, ακόμη και σε άλλες παραλίες. Σε αντίθετη περίπτωση «κά­θο­νται» στον βυθό, ό­που μπορεί να παραμείνουν πολλά χρόνια.

 4  Από τα σκάφη. Σε κάποιες περιπτώσεις τα απόβλητα πετιούνται κατευθείαν από τα σκά­φη. Οι συσκευασίες, μάλιστα, καύσιμων υλικών ρυπαίνουν τη θάλασσα με υ­δρο­γο­νάν­θρα­κες.

Ας... απολαύσουμε μερικά από τα «θαλάσσια είδη» που δημιουργούμε! Είμαστε πε­ρή­φα­νοι;


(όλες οι εικόνες, ενοποιημένες σε αφίσα, βρίσκονται εδώ)


ΚΕΙΜΕΝΟ-ΕΙΚΟΝΕΣ: «ζωντανός πλανήτης» (τριμηνιαία έκδοση του WWF Ελλάς), τ.19, 6-8/2010

| πρώτο μέρος | δεύτερο μέρος |


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: καλοκαίρι, περιβάλλον


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κεφαλαία (σημαίνει ότι φωνάζετε), γιατί τα σχόλια θα διαγράφονται. Πριν τη δημοσίευση ελέγξτε για τυχόν λάθη απροσεξίας, πατώντας στο κου­μπί «Προεπισκόπηση». Περισσότερα εδώ.