30 Ιουλίου 2013

Σκουπ-είδη της θάλασσας

Τα απόβλητα που καταλήγουν στη θάλασσα προέρχονται από διάφορες πηγές:

1 Από τις κατοικίες. Όσα αντικείμενα δεν είναι βιοδιασπώμενα μπορεί μέσω του αποχετευτικού δικτύου να καταλήξουν στη θάλασσα, θέτοντας σε κίνδυνο τους θαλάσσιους οργανισμούς και το περιβάλλον τους.

2 Από τους δρόμους και τα ποτάμια. Ό,τι πετάμε στον δρόμο και σε αποβάθρες ή κατευθείαν σε ποτάμια και ρέματα καταλήγει στη θάλασσα με τη βροχή ή τον αέρα.

3 Από την παραλία. Πολλοί άνθρωποι αφήνουν στις παραλίες σκουπίδια διαφόρων ειδών. Όταν τα υλικά αυτά φτάσουν στη θάλασσα, μεταφέρονται, αν επιπλέουν, σε μακρινές αποστάσεις, ακόμη και σε άλλες παραλίες. Σε αντίθετη περίπτωση «κάθονται» στον βυθό, όπου μπορεί να παραμείνουν πολλά χρόνια.

4 Από τα σκάφη. Σε κάποιες περιπτώσεις τα απόβλητα πετιούνται κατευθείαν από τα σκάφη. Οι συσκευασίες, μάλιστα, καύσιμων υλικών ρυπαίνουν τη θάλασσα με υδρογονάνθρακες.

Ας... απολαύσουμε μερικά από τα «θαλάσσια είδη» που δημιουργούμε. Είμαστε περήφανοι;ΚΕΙΜΕΝΟ-ΕΙΚΟΝΕΣ: «ζωντανός πλανήτης» (τριμηνιαία έκδοση του WWF Ελλάς), τ.19, 6-8/2010 - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΙ­ΚΟ­ΝΩΝ: podilato98.blogspot.com


ΚαλοκαίριΠεριβάλλον

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το σχόλιό σας θα εγκριθεί πρώτα από τον δάσκαλο98. Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κεφαλαία (σημαίνει ότι φωνάζετε), γιατί τα σχόλια θα διαγράφονται.
Πριν τη δημοσίευση ελέγξτε για τυχόν λάθη απροσεξίας, πατώντας στην «Προεπισκόπηση». Περισσότερα εδώ.

Διαβάστηκαν περισσότερο την τελευταία εβδομάδα