23 Ιουλ 2013

Τα θαλάσσια θηλαστικά κινδυνεύουν!



Τα θηλαστικά που ζουν στις ελληνικές θάλασσες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του θαλάσσιου περιβάλλοντος και ευρύτερα της ελληνικής βιοποικιλότητας. Δυστυχώς αντιμετωπίζουν άμεσο κίνδυνο επιβίωσης εξαιτίας ανθρωπογενών απειλών, δηλαδή τις περισσότερες φορές ο θάνατός τους συνδέεται, άμεσα ή έμμεσα, με τις ανθρώπινες δραστηριότητες.

Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, για παράδειγμα, 31 ζιφιοί πέθαναν από έκθεση σε παρατεταμένους τεχνητούς ήχους πολύ υψηλής έντασης ή/και συχνότητας, 66 δελφίνια από τυχαία εμπλοκή σε αλιευτικά εργαλεία, 40 δελφίνια από ηθελημένη θανάτωση και 8 φυσητήρες από τη σύγκρουση με πλοία. Αιτία θανάτου για κάποια ζώα ήταν και η κατάποση αντικειμένων και υλικών που χρησιμοποιούμε, όπως πλαστικές σακούλες και δίχτυα.

Πιο συγκεκριμένα, οι απειλές που προέρχονται από τον άνθρωπο χωρίζονται στις εξής κατηγορίες:

1. Μείωση της λείας. Οι αλιευτικές δράσεις, η παράνομη αλιεία και η υπεραλίευση μειώνουν άμεσα ή έμμεσα τις πηγές τροφής των ζώων.

2. Παγίδευση κατά τις αλιευτικές δραστηριότητες. Τα αλιευτικά εργαλεία (δίχτυα, παραγάδια, παγίδες) και οι παράνομες αλιευτικές μέθοδοι (π.χ. χρήση δυναμίτη) παγιδεύουν τα ζώα και τα τραυματίζουν ή τα θανατώνουν.

3. Ηθελημένη θανάτωση και σκόπιμες συλλήψεις. Πολλά ζώα σκοτώνονται ή αιχμαλωτίζονται για να φτιαχτούν προϊόντα που θα καταναλώσουμε, για να σταματήσουν να προκαλούν πραγματική ή υποτιθέμενη ζημιά στις αλιευτικές δραστηριότητες, για να πάρουν μέρος σε παραστάσεις που θα μας διασκεδάσουν κλπ.

4. Συγκρούσεις και ατυχήματα με σκάφη. Τα ζώα τραυματίζονται ή σκοτώνονται όταν συγκρουστούν με τη γάστρα, την πλώρη, τα πτερύγια της προπέλας ή οποιοδήποτε άλλο μέρος ενός σκάφους.

5. Ενόχληση από την ανθρώπινη προσέγγιση. Η προσέγγιση των ανθρώπων (σκόπιμη ή μη) αναστατώνει τη συμπεριφορά των ζώων και έχει μακροχρόνιες επιδράσεις στον πληθυσμό τους.

6. Ηχορύπανση. Τα ζώα τραυματίζονται ή σκοτώνονται όταν τα εκθέτουμε σε επαναλαμβανόμενους ή παρατεταμένους ανθρωπογενείς ήχους που έχουν επιβλαβή ένταση και/ή επίπεδα συχνοτήτων.

7. Κατάποση στερεών απορριμμάτων. Τα ζώα τραυματίζονται ή σκοτώνονται όταν καταπιούν ξένα σώματα και υλικά, όπως πλαστικό, ξύλο και ύφασμα. Συνήθως φράζει τμήμα της πεπτικής οδού τους.

8. Μόλυνση από ξενοβιοτικές ενώσεις. Οι οργανικοί ρύποι που παράγουμε και οι συνθετικές (μη φυσικές) ουσίες που δημιουργούμε είναι τοξικές και προκαλούν παρενέργειες στην υγεία όλων των θηλαστικών. Στα ζώα περνούν κυρίως μέσω της τροφής.

9. Πετρελαϊκή ρύπανση. Οι πετρελαιοκηλίδες και η άντληση πετρελαίου φέρνουν τα ζώα σε επαφή με τους υδρογονάνθρακες, τους οποίους ακουμπούν ή και καταπίνουν. Πολλά μολύνονται και πεθαίνουν.

10. Αλλαγή του οικοσυστήματος. Το οικοσύστημα όπου κατοικούν τα ζώα μεταβάλλεται από τις ανθρώπινες δραστηριότητες. Συνέπειες είναι ο ευτροφισμός, οι βλαβερές φυτοπλαγκτικές εξάρσεις, η μείωση της λείας εξαιτίας της υποβάθμισης των οικοτόπων, η εισβολή ξενικών ειδών κ.ά.

11. Κλιματική αλλαγή. Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει το οικοσύστημα και ενδέχεται να επηρεάσει και τον πληθυσμό των ζώων.

Το αποτέλεσμα είναι ότι κάποια από τα θηλαστικά των θαλασσών μας κινδυνεύουν με εξαφάνιση. Συμβουλευτείτε τον πίνακα και την αφίσα που ακολουθούν και δείτε μόνοι σας πόσο κρίσιμη είναι η κατάσταση:





ΠΗΓΗ: thalassa-project.gr
ΕΙΚΟΝΕΣ: thalassa-project.gr (2-3: επιμέλεια podilato98.blogspot.com)
ΣΚΙΤΣΑΚΙΑ: Massimo Demma

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Διαβάστηκαν περισσότερο την τελευταία εβδομάδα