21 Ιαν 2023

Τα αναμνηστικά κέρματα του ευρώ

Οι χώρες της ζώνης του ευρώ μπορούν να εκδίδουν από κοινού αναμνηστικά κέρματα για τον εορτασμό γεγονότων ευρωπαϊκής σημασίας.

Τα κέρματα αυτά είναι αποκλειστικά δίευρα και μέχρι στιγμής έχουν κυκλοφορήσει πέντε:
Για τα 50 χρόνια από τη Συνθήκη της Ρώμης
Για τα 10 χρόνια της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης
Για τα 10 χρόνια από την κυκλοφορία του ευρώ
Για τα 30 χρόνια από την καθιέρωση της ευρωπαϊκής σημαίας
Για τα 35 χρόνια του προγράμματος Erasmus

50 χρόνια από τη Συνθήκη της Ρώμης. Απεικονίζεται το κείμενό της και η πλακόστρωση της Πλατείας του Καπιτωλίου όπου υπογράφηκε.  


10 χρόνια από την Οικονομική και Νομισματική Ένωση (ONE). Ένα ανθρωπάκι συνενώνεται με το σύμβολο € και εκφράζει την ιδέα του ενιαίου νομίσματος. Η ONE προέρχεται από τη μακραίωνη ιστορία εμπορικών συναλλαγών στην Ευρώπη.  


10 χρόνια από την κυκλοφορία του ευρώ. Απεικονίζονται μια τετραμελής οικογένεια (οι απλοί άνθρωποι), ένα εργοστάσιο (η βιομηχανία), δύο ανεμογεννήτριες (η ενέργεια), το Eurotower (οι χρηματοπιστωτικές συναλλαγές) και ένα πλοίο (το εμπόριο).  




30 χρόνια ευρωπαϊκή σημαία. Απεικονίζεται η σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως σύμβολο ενότητας ανθρώπων και πολιτισμών, οι οποίοι συμμερίζονται κοινά οράματα και ιδέες για ένα καλύτερο κοινό μέλλον.  


Το Erasmus (πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών της ΕΕ) πήρε το όνομά του από τον σπουδαίο Ολλανδό διανοητή Έρασμο. Οι συνδεδεμένες γραμμές στο φόντο αναπαριστούν τις πολυάριθμες πνευματικές και ανθρώπινες ανταλλαγές μεταξύ των Ευρωπαίων σπουδαστών.  



Εθνικά αναμνηστικά κέρματα

Οι χώρες της ευρωζώνης μπορούν ακόμη να εκδίδουν και δικά τους, ξεχωριστά αναμνηστικά κέρματα (μέχρι δύο φορές τον χρόνο). Με τον τρόπο αυτό γιορτάζουν μια ιστορική επέτειο ή τιμούν σύγχρονα γεγονότα ιστορικής σημασίας.

Το πρώτο αναμνηστικό κέρμα εκδόθηκε από τη χώρα μας το 2004 με την ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.





Μάλιστα, υπάρχουν και έγχρωμα αναμνηστικά κέρματα, δηλαδή χρωματισμένα δίευρα συλλεκτικής αξίας που εντυπωσιάζουν.


Δείτε μερικά από τα αναμνηστικά δίευρα κάθε χώρας στις αναρτήσεις που ακολουθούν:


ΑφιερώματαΕυρωπαϊκή Ένωση
ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ: euro-coins.info (1,3,5,9,12,14), eurocollection.shop (2,10), muenzen-outlet.biz (4,15), coinsclub.gr (6,16), matinmarkka.com (7-8), eurocoinhouse.com (11), eurokolikot.com (13)
ΣΗΜΑΙΕΣ ΚΡΑΤΩΝ: commons.wikimedia.org
ΚΕΡΜΑΤΑ ΚΡΑΤΩΝ: coin-brothers.com, coin-database.com, coin24.ee, ecb.europa.eu, euro-coins.info, fleur-de-coin.com, it.wikipedia.org, just2euro.lt
ΕΓΧΡΩΜΑ ΔΙΕΥΡΑ ΚΡΑΤΩΝ: coin24.ee, coins-and-banknotes.com, coinsclub.gr, collezionieuro.altervista.org, ebay.de, eurocoinhouse.com, eurocollection.shop, eurokolikot.com, euromince.sk, eurospecial.fi, historia-hamburg.de, muenzen-outlet.biz, numiscollect.eu, united-euro.eu

1 σχόλιο:

Νεφ.2008 μαθητής11 double god1 είπε...

Ουάουυυυυυυυ.

Διαβάστηκαν περισσότερο την τελευταία εβδομάδα