12 Σεπτεμβρίου 2015

Γιατί κάνουμε Γλώσσα;

Η γλώσσα είναι ένας κοινός κώδικας επικοινωνίας, ένα μέσο έκφρασης που χρησιμοποιούμε για να συνεννοούμαστε μεταξύ μας. Δεν περιλαμβάνει μόνο λέξεις αλλά και σήματα (πινακίδες οδικής κυκλοφορίας), κινήσεις (νοηματική γλώσσα κωφαλάλων), ήχους (νότες της μουσικής), αριθμούς (γλώσσα των μαθηματικών), κώδικες (γλώσσα των υπολογιστών) κ.ά.

Υπολογίζεται ότι υπάρχουν πάνω από 6.000 επίσημες γλώσσες στον κόσμο. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση συναντάμε 24 από αυτές, ενώ η Ελληνική είναι μία από τις παλαιότερες.


Σχεδόν οτιδήποτε σκεφτούμε μεταφράζεται σε λέξεις, που έχουν συγκεκριμένη γραμματική, σύνταξη και ορθογραφία. Αλλά και ο λόγος μας, προφορικός ή γραπτός, δείχνει το ύφος μας, το στιλ που έχουμε, αυτό που μας κάνει να ξεχωρίζουμε από τους άλλους.

Με τη βοήθεια της γλώσσας διαβάζουμε τους υπότιτλους μιας ταινίας ή το αγαπημένο μας βιβλίο, γράφουμε τις σκέψεις μας, ενημερωνόμαστε ή διασκεδάζουμε στον υπολογιστή.

Με τη βοήθεια της γλώσσας σκεφτόμαστε, εκφράζουμε τις επιθυμίες και τα συναισθήματά μας, συζητάμε, διατυπώνουμε ερωτήσεις ή ζητάμε πληροφορίες, μαθαίνουμε τον κόσμο γύρω μας και σιγά σιγά γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι.


Μεγαλώνοντας μαθαίνουμε όλο και περισσότερες λέξεις και αποκτούμε τη δυνατότητα να περιγράφουμε με μεγαλύτερη σαφήνεια τις σκέψεις μας. Επίσης ερχόμαστε σε επαφή με τον απέραντο κόσμο της λογοτεχνίας και της ποίησης, του θεάτρου και του κινηματογράφου, του τραγουδιού.

Τελικά, όσο πιο καλά γνωρίζουμε τη γλώσσα μας τόσο πιο σωστά εκφραζόμαστε, δηλαδή σκεφτόμαστε, δηλαδή ζούμε.


Γλώσσα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το σχόλιό σας θα εγκριθεί πρώτα από τον δάσκαλο98. Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κεφαλαία (σημαίνει ότι φωνάζετε), γιατί τα σχόλια θα διαγράφονται.
Πριν τη δημοσίευση ελέγξτε για τυχόν λάθη απροσεξίας, πατώντας στην «Προεπισκόπηση». Περισσότερα εδώ.

Διαβάστηκαν περισσότερο την τελευταία εβδομάδα