23 Σεπτεμβρίου 2015

Μορφές της Αναγέννησης

1. Γαλιλαίος (1564-1642)

Υπήρξε ο διασημότερος αστρονόμος της Αναγέννησης. Βελτίωσε το τηλεσκόπιο, εφηύρε το θερμόμετρο και αναδιατύπωσε τη θεωρία περί ηλιοκεντρικού συστήματος που είχε διατυπώσει πρώτος ο Αρίσταρχος ο Σάμιος τον 3ο αιώνα π.Χ. Για τη θεωρία του αυτή διώχθηκε από τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία και αναγκάστηκε να την αποκηρύξει γονατιστός μπροστά στην Ιερά Εξέταση.2. Λεονάρντο ντα Βίντσι (1452-1519)

Συμπύκνωσε στο έργο του τις βασικές αρχές της Αναγέννησης. Ασχολήθηκε με πολλούς γνωστούς στην εποχή του τομείς: τη μηχανική, τη φιλοσοφία, την αρχιτεκτονική, τα μαθηματικά, τη ζωγραφική και τη γλυπτική. Έχαιρε μεγάλου θαυμασμού σε όλη τη διάρκεια της ζωής του αλλά και μέχρι σήμερα.

Η «Μόνα Λίζα» αποτελεί το αριστούργημά του, ένα έργο που ακόμη και στις μέρες μας προκαλεί τόσο τον θαυμασμό του κοινού όσο και την αντιπαράθεση των ειδικών σχετικά με την ερμηνεία του.


Λεονάρντο ντα Βίντσι: «Μόνα Λίζα»


3. Δομήνικος Θεοτοκόπουλος (1541-1614)

Σπουδαίος Έλληνας ζωγράφος της Αναγέννησης, γνωστός επίσης με το προσωνύμιο El Gre­co (= Ο Έλληνας). Ανέπτυξε έναν τελείως προσωπικό τρόπο ζωγραφικής. Γεννήθηκε στη βενετοκρατούμενη Κρήτη και εργάστηκε στην Ιταλία και την Ισπανία.


Ελ Γκρέκο: «Η προσκύνηση των ποιμένων»


4. Ραφαήλ (1483-1520)

Ανήκει στους κορυφαίους ζωγράφους της Αναγέννησης. Η «Σχολή των Αθηνών» αποτελεί ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά αναγεννησιακά έργα, καθώς συνιστά μια σαφή αποδοχή στο σύνολο του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού. Στο κέντρο του πίνακα εικονίζονται ο Πλάτωνας και ο Αριστοτέλης, οι οποίοι εκφράζουν τις δύο διαφορετικές κατευθύνσεις της αρχαιοελληνικής σκέψης: ο Πλάτωνας τον μυστικισμό και ο Αριστοτέλης τη λογική.


Ραφαήλ: «Η Σχολή των Αθηνών»


5. Μιχαήλ Άγγελος (1475-1564)

Ένας από τους κορυφαίους της Αναγέννησης. Ασχολήθηκε με την αρχιτεκτονική, τη γλυπτική, τη ζωγραφική και την ποίηση.


Μιχαήλ Άγγελος: «Η Δευτέρα Παρουσία»


6. Λούθηρος (1483-1546)

Εξέφρασε την αντίθεση του γερμανικού κόσμου στον Πάπα και εισηγήθηκε τη Θρησκευτική Μεταρρύθμιση. Κατήγγειλε τη διαστρέβλωση των αρχών του Χριστιανισμού και υποστήριξε την επιστροφή στην εκκλησία της εποχής των Αποστόλων με μοναδικό γνώμονα την ερμηνεία της Αγίας Γραφής.ΠΗΓΗ: ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤ΄ ΤΑΞΗΣ - ΕΙΚΟΝΕΣ: thepressroom.gr (1), el.wikipedia.org (2,4), myrodafni.blogspot.com (3), metafysiko.gr (5), mixanitouxronou.gr (6)


Ζωγραφική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το σχόλιό σας θα εγκριθεί πρώτα από τον δάσκαλο98. Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κεφαλαία (σημαίνει ότι φωνάζετε), γιατί τα σχόλια θα διαγράφονται.
Πριν τη δημοσίευση ελέγξτε για τυχόν λάθη απροσεξίας, πατώντας στην «Προεπισκόπηση». Περισσότερα εδώ.

Διαβάστηκαν περισσότερο την τελευταία εβδομάδα