Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου 2015

Μορφές της Αναγέννησης


 Γαλιλαίος (1564-1642) 


Υπήρξε ο διασημότερος αστρονόμος της Αναγέννησης. Βελτίωσε το τη­λε­σκό­πιο, ε­φηύ­ρε το θερμόμετρο και αναδιατύπωσε τη θεωρία περί ηλιοκεντρικού συστήματος που είχε δια­τυπώσει πρώτος ο Αρίσταρχος ο Σάμιος τον 3ο αιώνα π.Χ. Για τη θεωρία του αυτή διώ­χθηκε από τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία και αναγκάστηκε να την α­πο­κη­ρύ­ξει γονατιστός μπροστά στην Ιερά Εξέταση.

 Λεονάρντο ντα Βίντσι (1452-1519) 

Συμπύκνωσε στο έργο του τις βασικές αρχές της Αναγέννησης. Ασχολήθηκε με πολ­λούς γνωστούς στην εποχή του τομείς: τη μηχανική, τη φιλοσοφία, την αρ­χι­τε­κτο­νι­κή, τα μα­θηματικά, τη ζωγραφική και τη γλυπτική. Έχαιρε μεγάλου θαυμασμού σε ό­λη τη διάρκεια της ζωής του αλλά και μέχρι σήμερα.

Η «Μόνα Λίζα» αποτελεί το αριστούργημά του, ένα έργο που ακόμη και στις μέρες μας προκαλεί τόσο τον θαυμασμό του κοινού όσο και την αντιπαράθεση των ειδικών σχε­τι­κά με την ερμηνεία του.

Λεονάρντο ντα Βίντσι: «Μόνα Λίζα»

 Δομήνικος Θεοτοκόπουλος (1541-1614) 

Σπουδαίος Έλληνας ζωγράφος της Αναγέννησης, γνωστός επίσης με το προσωνύμιο El Greco (= Ο Έλληνας). Ανέπτυξε έναν τελείως προσωπικό τρόπο ζωγραφικής. Γεν­νή­θη­­κε στη βενετοκρατούμενη Κρήτη και εργάστηκε στην Ιταλία και την Ισπανία.

Ελ Γκρέκο: «Η προσκύνηση των ποιμένων»

 Ραφαήλ (1483-1520) 

Ανήκει στους κορυφαίους ζωγράφους της Αναγέννησης. Η «Σχολή των Αθηνών» α­πο­τε­­λεί ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά αναγεννησιακά έργα, καθώς συνιστά μια σα­φή απο­δοχή στο σύνολο του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού. Στο κέντρο του πί­να­κα εικονίζονται ο Πλάτωνας και ο Αριστοτέλης, οι οποίοι εκφράζουν τις δύο δι­α­φο­ρε­τι­κές κατευθύνσεις της αρχαιοελληνικής σκέψης: ο Πλάτωνας τον μυστικισμό και ο Α­ρι­στο­τέ­λης τη λογική.

Ραφαήλ: «Η Σχολή των Αθηνών»

 Μιχαήλ Άγγελος (1475-1564) 

Ένας από τους κορυφαίους της Αναγέννησης. Ασχολήθηκε με την αρχιτεκτονική, τη γλυ­­πτι­κή, τη ζωγραφική και την ποίηση.

Μιχαήλ Άγγελος: «Η Δευτέρα Παρουσία»

 Λούθηρος (1483-1546) 


Εξέφρασε την αντίθεση του γερμανικού κόσμου στον Πάπα και εισηγήθηκε τη Θρη­σκευ­­τι­κή Μεταρρύθμιση. Κατήγγειλε τη διαστρέβλωση των αρχών του Χρι­στια­νι­σμού και υπο­στήριξε την επιστροφή στην εκκλησία της εποχής των Αποστόλων με μο­να­δι­κό γνώμονα την ερμηνεία της Αγίας Γραφής.

ΠΗΓΗ: ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤ' ΤΑΞΗΣ | ΕΙΚΟΝΕΣ: kosmosnews.blogspot.gr (1), el.wikipedia.org (2,4), myrodafni.blogspot.gr (3), www.metafysiko.gr (5), sfrang.com (6)


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: ζωγραφική


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κεφαλαία (σημαίνει ότι φωνάζετε), γιατί τα σχόλια θα διαγράφονται. Πριν τη δημοσίευση ελέγξτε για τυχόν λάθη απροσεξίας, πατώντας στο κουμπί «Προεπισκόπηση». Περισσότερα εδώ.