6 Ιαν 2021

Σκύλος, ο παλαιότερος φίλος του ανθρώπου

ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ
Οκτώβριος 2020

O σκύλος δεν είναι μόνο ο πιο πιστός φίλος του ανθρώπου, αλλά, όπως υποδεικνύουν εκτεταμένες γενετικές μελέτες, είναι επίσης ο παλαιότερος σύντροφός του. Βρετανοί ερευνητές που εκπόνησαν τη μελέτη διαπίστωσαν ότι τα σκυλιά εξημερώθηκαν για πρώτη φορά πριν από έντεκα χιλιάδες χρόνια, περίπου στο τέλος της τελευταίας Εποχής των Παγετώνων. Κατά συνέπεια, ο σκύλος είναι το πρώτο είδος ζώου που εξημερώνεται και λαμβάνει επάξια μια θέση στο πλάι του ανθρώπου.


Η αρχαιογενετική ανάλυση, η μεγαλύτερη παγκοσμίως μέχρι σήμερα, εκπονήθηκε από τους επιστήμονες του Εργαστηρίου Αρχέγονου Γονιδιώματος του Ινστιτούτου Φράνσις Κρικ του Λονδίνου και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science. Οι ερευνητές, αφού συνέκριναν το γονιδίωμα των αρχαίων συντρόφων μας με αυτό των σύγχρονων σκύλων, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όλοι μοιράζονται μια κοινή κληρονομιά, γεγονός που μαρτυρά ότι η εξημέρωσή τους έγινε μόνο από έναν πληθυσμό αρχαίων λύκων, κάποιο είδος που έχει πλέον αφανιστεί ολοκληρωτικά.

Παραμένει άγνωστο το πότε και το πού εξημερώθηκαν τα πρώτα σκυλιά. Μια επιστημονική εκτίμηση είναι ότι οι πρώτοι σκύλοι που εξημερώθηκαν ήταν λύκοι που αψήφησαν τον κίνδυνο και προσέγγισαν ομάδες ανθρώπων ίσως μυρίζοντας τροφή. Μετά την εξημέρωσή τους στάθηκαν στο πλευρό των ανθρώπων είτε ως σύντροφοι στο κυνήγι είτε ως φύλακες.

Εκείνη την εποχή τα σκυλιά αφθονούσαν στο βόρειο ημισφαίριο και φαίνεται πως ανήκαν σε πέντε διακριτές ράτσες. Από τότε υπήρξαν συχνά επιμειξίες σε πολλά μέρη της Ευρασίας. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το 50% των σκύλων της Ευρώπης έχει αρχική καταγωγή από την παλαιολιθική Μέση Ανατολή, ενώ οι υπόλοιποι από τη Σιβηρία.


Από τις εφημερίδεςΖώα
ΠΗΓΗ: Η Καθημερινή (31.10.2020)
ΕΙΚΟΝΑ: learn.spotandtango.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Διαβάστηκαν περισσότερο την τελευταία εβδομάδα