19 Ιουν 2016

12 λάθη στη σχέση μας με τον ήλιο

Το βασικότερο λάθος είναι να μη βάζουμε καθόλου αντηλιακό!


Αλλά ακόμη κι όταν βάζουμε:

1. Πάμε στην παραλία το μεσημέρι. Οι πιο επικίνδυνες ώρες είναι από τις 11 μέχρι τις 4. Τότε οι υπεριώδεις ακτίνες είναι πιο έντονες και προκαλούν μεγαλύτερη βλάβη στο δέρμα μας.

2. Βάζουμε το αντηλιακό μόλις φτάσουμε στην παραλία. Αυτή η συνήθεια εκθέτει την επιδερμίδα μας στις ακτίνες του ήλιου για περίπου μισή ώρα, αφού το αντηλιακό, μέχρι να ενεργοποιήσει την άμυνα του οργανισμού, χρειάζεται γύρω στα 20–30 λεπτά.

3. Κάνουμε μόνο μια γρήγορη επάλειψη και δεν ξαναβάζουμε, ακόμη κι αν μπαινοβγαίνουμε στο νερό ή παίζουμε και ιδρώνουμε. Για να είναι αποτελεσματικό το αντηλιακό πρέπει να βάζουμε αρκετή ποσότητα και να το ανανεώνουμε κάθε μιάμιση με δύο ώρες. Δεν έχει σημασία αν γράφει ότι είναι αδιάβροχο: το νερό και ο ιδρώτας σιγά σιγά το απομακρύνουν.

4. Ξεχνάμε κάποια ευαίσθητα σημεία. Συνήθως βάζουμε αντηλιακό στο πρόσωπο και στις μεγάλες επιφάνειες του σώματος και ξεχνάμε τον αυχένα, τα αφτιά και διάφορα σημεία στα πόδια.






5. Βάζουμε όλοι το ίδιο αντηλιακό. Το αντηλιακό πρέπει να ταιριάζει στη φυσική απόχρωση της επιδερμίδας μας.

6. Χρησιμοποιούμε το αντηλιακό που περίσσεψε από πέρσι. Τα αντηλιακά έχουν ημερομηνία λήξης, ενώ τα δραστικά τους συστατικά εξασθενούν όταν εκτίθενται σε υψηλές θερμοκρασίες.

7. Καθόμαστε στον ήλιο πολλές ώρες, χρησιμοποιώντας μόνο αντηλιακό. Η αντηλιακή προστασία προϋποθέτει και άλλα μέτρα προφύλαξης (γυαλιά ηλίου, καπέλο, προστατευτικά ρούχα) αλλά και χρονικό περιορισμό της έκθεσής μας στον ήλιο.

8. Θεωρούμε υπερβολή να φοράμε μπλουζάκι και δε μας νοιάζει αν βραχεί. Τα ρούχα με πυκνή ύφανση προστατεύουν από τις ακτίνες του ήλιου. Όταν βραχούν είναι λιγότερο αποτελεσματικά.

9. Κάτω από την ομπρέλα δε χρησιμοποιούμε καμία αντηλιακή προστασία. Αν και νιώθουμε προστατευμένοι στη σκιά της, ένα μεγάλο μέρος της υπεριώδους ακτινοβολίας αντανακλάται στην άμμο και μας «βρίσκει» κάτω από την ομπρέλα.

10. Χαλαρώνουμε όσο περνούν οι μέρες και η επιδερμίδα μας μαυρίζει. Καθώς οι μέρες περνούν και μαυρίζουμε μπορούμε να επιλέξουμε αντηλιακό με χαμηλότερο δείκτη προστασίας, αλλά όχι να πάψουμε εντελώς να το χρησιμοποιούμε. Άλλωστε τα αντηλιακά δεν προστατεύουν μόνο από τα εγκαύματα που προκαλεί ο ήλιος, αλλά και από την αφυδάτωση, τη φωτογήρανση (πρόωρη γήρανση της επιδερμίδας) και τον καρκίνο του δέρματος όταν μεγαλώσουμε.

11. Βάζουμε αντηλιακό μόνο τις ηλιόλουστες μέρες. Μια συννεφιασμένη καλοκαιρινή μέρα δεν είναι «αθώα» για το δέρμα. Οι υπεριώδεις ακτίνες μπορούν να διαπεράσουν τα σύννεφα ή την ομίχλη και να προκαλέσουν εγκαύματα. Το γεγονός ότι δε ζεσταινόμαστε δε σημαίνει πως δε δεχόμαστε ηλιακή ακτινοβολία.

12. Βάζουμε αντηλιακό μόνο στην παραλία. Μοιάζει λογικό να ταυτίζουμε τη χρήση του αντηλιακού με την παραλία, το μπάνιο, τη θάλασσα ή την πισίνα, όμως ο ήλιος καίει παντού. Στην ηλιόλουστη μεσογειακή χώρα μας το αντηλιακό πρέπει να συνοδεύει το μεγαλύτερο κομμάτι της ημέρας μας. Το δέρμα μας χρειάζεται προστασία στο σχολείο, στην προπόνηση, στις βόλτες και στα παιχνίδια, ακόμη και στη μετακίνηση με το αυτοκίνητο.



ΚαλοκαίριΥγεία – Κίνδυνοι
ΠΗΓΕΣ: mitrikosthilasmos.com, vita.gr, talcmag.gr
ΕΙΚΟΝΕΣ: swsti-diatrofi.com, picstopin.com, podilato98.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Διαβάστηκαν περισσότερο την τελευταία εβδομάδα