Κυριακή, 19 Ιουνίου 2016

12 λάθη στη σχέση μας με τον ήλιο

Το βασικότερο λάθος είναι να μη
βάζουμε καθόλου αντηλιακό!


Αλλά ακόμη κι όταν βάζουμε:

 1  Πάμε στην παραλία το μεσημέρι.

Οι πιο επικίνδυνες ώρες είναι από τις 11 μέχρι τις 4. Τότε οι υπεριώδεις ακτίνες είναι πιο έ­ντο­νες και προκαλούν μεγαλύτερη βλάβη στο δέρμα μας.

 2  Βάζουμε το αντηλιακό μόλις φτάσουμε στην παραλία.

Αυτή η συνήθεια εκθέτει την επιδερμίδα μας στις ακτίνες του ήλιου για περίπου μισή ώ­ρα, α­φού το αντηλιακό, μέχρι να ενεργοποιήσει την άμυνα του οργανισμού, χρει­ά­ζε­ται γύρω στα 20-30 λεπτά.

 3  Κάνουμε μόνο μια γρήγορη επάλειψη και δεν ξαναβάζουμε, ακόμη κι αν μπαι­νο­βγαί­νου­με στο νερό ή παίζουμε και ιδρώνουμε.

Για να είναι αποτελεσματικό το αντηλιακό πρέπει να βάζουμε αρκετή ποσότητα και να το α­να­νε­ώ­νου­με κάθε μιάμιση με δύο ώρες. Δεν έχει σημασία αν γράφει ότι είναι α­δι­ά­βρο­χο: το νε­ρό και ο ιδρώτας σιγά σιγά το απομακρύνουν.

 4  Ξεχνάμε κάποια ευαίσθητα σημεία.

Συνήθως βάζουμε αντηλιακό στο πρόσωπο και στις μεγάλες επιφάνειες του σώματος και ξε­χνά­με τον αυχένα, τα αφτιά και διάφορα σημεία στα πόδια.


 5  Βάζουμε όλοι το ίδιο αντηλιακό.

Το αντηλιακό πρέπει να ταιριάζει στη φυσική απόχρωση της επιδερμίδας μας.

 6  Χρησιμοποιούμε το αντηλιακό που περίσσεψε από πέρσι.

Τα αντηλιακά έχουν ημερομηνία λήξης, ενώ τα δραστικά τους συστατικά εξασθενούν ό­ταν ε­κτί­θε­νται σε υψηλές θερμοκρασίες.

 7  Καθόμαστε στον ήλιο πολλές ώρες, χρησιμοποιώντας μόνο αντηλιακό.

Η αντηλιακή προστασία προϋποθέτει και άλλα μέτρα προφύλαξης (γυαλιά ηλίου, κα­πέ­λο, προ­στα­τευ­τι­κά ρούχα) αλλά και χρονικό περιορισμό της έκθεσής μας στον ή­λιο.

 8  Θεωρούμε υπερβολή να φοράμε μπλουζάκι και δε μας νοιάζει αν βραχεί.

Τα ρούχα με πυκνή ύφανση προστατεύουν από τις ακτίνες του ήλιου. Όταν βραχούν εί­ναι λι­γό­τε­ρο αποτελεσματικά.

 9  Κάτω από την ομπρέλα δε χρησιμοποιούμε καμία αντηλιακή προστασία.

Αν και νιώθουμε προστατευμένοι στη σκιά της, ένα μεγάλο μέρος της υπεριώδους α­κτι­νο­βο­λί­ας αντανακλάται στην άμμο και μας «βρίσκει» κάτω από την ομπρέλα.

 10  Χαλαρώνουμε όσο περνούν οι μέρες και η επιδερμίδα μας μαυρίζει.

Καθώς οι μέρες περνούν και μαυρίζουμε μπορούμε να επιλέξουμε αντηλιακό με χα­μη­λό­τε­ρο δείκτη προστασίας, αλλά όχι να πάψουμε εντελώς να το χρησιμοποιούμε. Άλ­λω­στε τα α­ντη­λι­α­κά δεν προστατεύουν μόνο από τα εγκαύματα που προκαλεί ο ή­λιος, αλλά και από την αφυδάτωση, τη φωτογήρανση (πρόωρη γήρανση της ε­πι­δερ­μί­δας) και τον καρ­κίνο του δέρ­μα­τος όταν μεγαλώσουμε.

 11  Βάζουμε αντηλιακό μόνο τις ηλιόλουστες μέρες.

Μια συννεφιασμένη καλοκαιρινή μέρα δεν είναι «αθώα» για το δέρμα. Οι υπεριώδεις α­κτί­νες μπορούν να διαπεράσουν τα σύννεφα ή την ομίχλη και να προκαλέσουν ε­γκαύ­μα­τα. Το γεγονός ότι δε ζεσταινόμαστε δε σημαίνει πως δε δεχόμαστε ηλιακή α­κτι­νο­βο­λί­α.

 12  Βάζουμε αντηλιακό μόνο στην παραλία.

Μοιάζει λογικό να ταυτίζουμε τη χρήση του αντηλιακού με την παραλία, το μπάνιο, τη θά­λασ­σα ή την πισίνα, όμως ο ήλιος καίει παντού. Στην ηλιόλουστη μεσογειακή χώ­ρα μας το α­ντη­λι­α­κό πρέπει να συνοδεύει το μεγαλύτερο κομμάτι της ημέρας μας. Το δέρμα μας χρει­ά­ζε­ται προστασία στο σχολείο, στην προπόνηση, στις βόλτες και στα παιχνίδια, α­κό­μη και στη μετακίνηση με το αυτοκίνητο.


ΠΗΓΕΣ: www.mitrikosthilasmos.com, www.vita.gr, www.talcmag.gr
ΕΙΚΟΝΕΣ: swsti-diatrofi.com, picstopin.com, podilato98.blogspot.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κεφαλαία (σημαίνει ότι φωνάζετε), γιατί τα σχόλια θα διαγράφονται. Πριν τη δημοσίευση ελέγξτε για τυχόν λάθη απροσεξίας, πατώντας στο κουμπί «Προεπισκόπηση». Περισσότερα εδώ.