31 Οκτωβρίου 2011

Πλανήτης Ουρανός

Ο τρίτος σε μέγεθος πλανήτης βρίσκεται πραγματικά πολύ μακριά: όσο απέχει ο προηγούμενος πλανήτης (ο Κρόνος) από τον Ήλιο, άλλο τόσο απέχει αυτός από τον Κρόνο!


Ο Ουρανός


Ο Ουρανός έχει 27 δορυφόρους και τουλάχιστον 11 λεπτούς δακτυλίους. Καθώς περιστρέφονται γύρω του, τον κάνουν να μοιάζει με τον «στόχο» όπου πετάμε βελάκια. Αυτό συμβαίνει επειδή, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους πλανήτες, περιστρέφεται σαν να «κυλάει» πάνω στην τροχιά του, δηλαδή με τον ένα πόλο πάντα στραμμένο προς τον Ήλιο. Πιθανολογείται ότι αυτό είναι αποτέλεσμα σύγκρουσης με κάποιο άλλο μεγάλο σώμα, η οποία έγινε στην πρώιμη ιστορία του ηλιακού μας συστήματος.

Όπως και οι άλλοι αέριοι γίγαντες, δεν έχει σαφώς καθορισμένη στερεή επιφάνεια. Η ατμόσφαιρά του αποτελείται κυρίως από υδρογόνο και ήλιο, ενώ το γαλάζιο χρώμα του οφείλεται στο λίγο μεθάνιο που υπάρχει.


Γη και Ουρανός


Η περιστροφή γύρω από τον εαυτό του είναι γρήγορη (σχεδόν 17 γήινες ώρες), ενώ εξαιτίας της μεγάλης απόστασης από τον Ήλιο, ολοκληρώνει μια πλήρη περιφορά γύρω του σε 84 περίπου γήινα χρόνια.

ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ
Μέση απόσταση από τον Ήλιο2.870.658.186 km
-- 19,19 AU --
Διάμετρος50.724 km
-- 3,98 Γης --
Περίοδος περιφοράς84,02 έτη Γης
Περίοδος περιστροφής17,24 ώρες Γης
Μέση θερμοκρασία-216 °C
Δορυφόροι27
ΔακτύλιοιΝΑΙ
Μια αστρονομική μονάδα (Astronomical Unit - AU) ισούται με τη μέση απόσταση της Γης από τον Ήλιο. 3,98 φορές η διάμετρος της Γης.


ΠΗΓΕΣ: el.wikipedia.org, sfinaki.gr, kakophone.com/kakorama, astro.noa.gr - ΕΙΚΟΝΕΣ: ee.upatras.gr, simmoria.blogspot.com, en.wikipedia.org - ΠΙΝΑΚΑΣ: solarsystem.nasa.gov


3 σχόλια:

elpis00 είπε...

Τέλειο!:0

δάσκαλος98 είπε...

:D

Ανώνυμος είπε...

Λενε ομως οτι ο πλανητης Ουρανος εχει υγρη επιφανεια,δηλαδη οτι μπορει κανεις να επιπλευσει πανω σε αυτον τον πλανητη!!!

Δημοσίευση σχολίου

Το σχόλιό σας θα εγκριθεί πρώτα από τον δάσκαλο98. Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κεφαλαία (σημαίνει ότι φωνάζετε), γιατί τα σχόλια θα διαγράφονται.
Πριν τη δημοσίευση ελέγξτε για τυχόν λάθη απροσεξίας, πατώντας στην «Προεπισκόπηση». Περισσότερα εδώ.

Διαβάστηκαν περισσότερο την τελευταία εβδομάδα