Κυριακή, 15 Απριλίου 2012

Τα κέρματα του ευρώ
(Ελλάδα)Τα κέρματα της Ελλάδας έχουν όλα διαφορετικές παραστάσεις. Α­πει­κο­­νί­ζουν θέματα από την αρχαία Ελλάδα (1 €, 2 €), ιστορικά πρό­σω­πα της χώ­ρας (10, 20, 50 λ.) και πλοία (1, 2, 5 λ.). Τα τε­λευ­ταί­α δη­λώ­νουν τη μα­κραί­ω­νη, στενή σχέση των Ελλήνων με τη θά­λασ­σα.


2 ευρώ
Η απαγωγή της Ευρώπης από τον με­τα­μορ­φω­­μέ­νο σε ταύρο Δία, όπως απεικονίζεται σε ψη­φι­­δω­τό που βρέθηκε στη Σπάρτη (3ος αι­ώ­νας μ.Χ.). Η Ευ­ρώ­πη ήταν μορφή της ελ­λη­νι­κής μυθολογίας και έδωσε το όνομά της στην ήπειρό μας.

1 ευρώ
Αντίγραφο αρχαίου αθηναϊκού τετράδραχμου του 5ου αιώνα π.Χ. που φέρει παράσταση γλαύ­κας. Η γλαύ­κα (κουκουβάγια) ήταν σύμ­βο­λο της θεάς Α­θη­νάς.

50 λεπτά
Ελευθέριος Βενιζέλος (1864-1936). Από τους πιο ση­μα­ντι­κούς πολιτικούς της νεότερης Ελ­λά­δας. Συνέβαλε αποφασιστικά στον εκ­συγ­χρο­νι­σμό του κρά­τους και στον διπλασιασμό της έκτασής του.

20 λεπτά
Ιωάννης Καποδίστριας (1776-1831). Κο­ρυ­φαί­α προ­σω­πι­κό­τη­τα της ευρωπαϊκής πολιτικής σκη­νής αλλά και πρώτος Κυβερνήτης της Ελ­λά­δας με­τά τον Εθνικό Απελευθερωτικό Α­γώ­να (1821-1827).

10 λεπτά
Ρήγας Φεραίος ή Βελεστινλής (1757-1798). Ε­πι­­φα­νής εκπρόσωπος του Ελληνικού Δι­α­φω­τι­σμού. Οραματίστηκε μια βαλκανική συ­νο­μο­σπον­δί­α ε­­λεύ­θε­ρη από την οθωμανική κυ­ρι­αρ­χί­α.

5 λεπτά
Πετρελαιοφόρο δεξαμενόπλοιο. Συμβολίζει το τολ­μη­ρό επιχειρηματικό πνεύμα της σύγ­χρο­νης εμπορικής ναυτιλίας.

2 λεπτά
Κορβέτα. Είδος πλοίου που χρησιμοποιή-
θηκε στον Εθνικό Απελευθερωτικό Αγώνα (1821-1827).

1 λεπτό
Αθηναϊκή τριήρης (εξελιγμένη μορφή). Ήταν το με­γα­λύ­τε­ρο πολεμικό πλοίο για περισσότερα α­πό 200 χρόνια. Χρονολογείται από την εποχή της α­θηναϊκής δημοκρατίας (5ος αιώνας π.Χ.).ΔΩΡΑΚΙ: ΕΓΧΡΩΜΟ ΔΙΕΥΡΟ!


(από το www.historia-hamburg.de)
 


2 σχόλια:

Νικόλας Μακροδήμος είπε...

Εξαιρετική δουλειά! Συγχαρητήρια και Καλή Χρονιά!

δάσκαλος98 είπε...

Να 'σαι καλά, Νικόλα! Καλή χρονιά, πολλές πολλές ευχές! :D

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κεφαλαία (σημαίνει ότι φωνάζετε), γιατί τα σχόλια θα διαγράφονται. Πριν τη δημοσίευση ελέγξτε για τυχόν λάθη απροσεξίας, πατώντας στο κουμπί «Προεπισκόπηση». Περισσότερα εδώ.