25 Σεπ 2019

Οι Γεωγραφικές Ανακαλύψεις

Στη διάρκεια του 15ου και του 16ου αιώνα αρκετοί Ευρωπαίοι εξερευνούν άγνωστα μέχρι τότε εδάφη του πλανήτη μας αναζητώντας χρυσάφι και μπαχαρικά.

Οι τολμηροί αυτοί θαλασσοπόροι ταξιδεύουν ώς τα πέρατα του κόσμου, αξιοποιώντας την επιστήμη της Γεωγραφίας αλλά και εφευρέσεις όπως η μαγνητική πυξίδα.

Περιπλέουν την Αφρική φθάνοντας στην Ασία, αλλά κατευθύνονται και δυτικά, ανακαλύπτοντας τυχαία τον Νέο Κόσμο, δηλαδή την αμερικανική ήπειρο.


Χάρτης των μεγάλων εξερευνητικών ταξιδιών (15ος–16ος αι.)

Τα σημαντικότερα ταξίδια

Τέσσερις είναι οι σημαντικότεροι σταθμοί σε αυτά τα πρωτόγνωρα και εντυπωσιακά ταξίδια:

1–
2 Ο Πορτογάλος Βαρθολομαίος Ντιάζ ανακαλύπτει το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας στη νότια Αφρική. Δέκα χρόνια μετά ο συμπατριώτης του Βάσκο Ντα Γκάμα ακολουθεί την ίδια πορεία και διαπλέει τον Ινδικό Ωκεανό.


3 Ο Χριστόφορος Κολόμβος κατευθύνεται προς την Ινδία από τα δυτικά. Θέλει να ανακαλύψει έναν νέο, συντομότερο δρόμο προς τη Νοτιοδυτική Ασία, ώστε η μεταφορά των μπαχαρικών της προς την Ευρώπη να κοστίζει λιγότερο στην Ισπανία. Στην πορεία του όμως ανακαλύπτει μια νέα ήπειρο.

* Το όνομά της (Αμερική) οφείλεται στον Αμέρικο Βεσπούτσι, ο οποίος θα ακολουθήσει αργότερα την πορεία του Κολόμβου.





Ο Χριστόφορος Κολόμβος αποβιβάζεται στην αμερικανική ήπειρο

4 Ο Μαγγελάνος πραγματοποιεί για λογαριασμό της Ισπανίας τον πρώτο περίπλου της Γης και αποδεικνύει τη σφαιρικότητά της.



Συνέπειες των Ανακαλύψεων

Τα ταξίδια αυτά έχουν σημαντικές συνέπειες για την Ευρώπη και ολόκληρο τον κόσμο. Οι Ευρωπαίοι ιδρύουν αποικίες στις νέες χώρες, εκμεταλλεύονται τους ιθαγενείς πληθυσμούς και πλουτίζουν από αυτούς. Συγκεκριμένα:

1 Η Αμερική κυριαρχείται από τους Ευρωπαίους, οι οποίοι ιδρύουν αποικίες στις νέες περιοχές και έρχονται σε επαφή με τους αρχαίους λαούς τους, όπως οι Ίνκας και οι Αζτέκοι.

Δυστυχώς αντιμετωπίζουν τους ιθαγενείς με περιφρόνηση, τους εκμεταλλεύονται, τους υποδουλώνουν και τελικά καταστρέφουν τον πολιτισμό τους.


Ισπανοί στρατιώτες καταστρέφουν λατρευτικά είδωλα των ιθαγενών

2 Νέα είδη διατροφής και πολύτιμα μέταλλα φτάνουν στην Ευρώπη από τις νέες αποικίες, με αποτέλεσμα να αναπτυχθεί το εμπόριο σε παγκόσμια κλίμακα και να γεννηθεί ο καπιταλισμός, το κυρίαρχο οικονομικό σύστημα μέχρι τις μέρες μας. Ιδρύονται νέες τράπεζες, καθώς και βιοτεχνικές επιχειρήσεις που ανταγωνίζονται μεταξύ τους.

3 Παράλληλα εισάγονται και καλλιεργούνται άγνωστα μέχρι τότε φυτά (καλαμπόκι, πατάτα, ντομάτα, καπνός, καφές κ.ά.). Στη γεωργία χρησιμοποιούνται νέες τεχνικές, όπως το άνοιγμα αυλακιών για τη σπορά και το λίπασμα.

Χρονολόγιο
1487: Ο Βαρθολομαίος Ντιάζ στη Νότια Αφρική
1492: Ο Χριστόφορος Κολόμβος στην Κεντρική Αμερική
1497–1498: Ο Βάσκο ντα Γκάμα στην Ινδία
1519–1522: Ο γύρος της Γης από τον Μαγγελάνο
1519–1521: Οι Ευρωπαίοι καταστρέφουν τον πολιτισμό των Αζτέκων
1531–1533: Οι Ευρωπαίοι καταστρέφουν τον πολιτισμό των Ίνκας


ΠΗΓΕΣ: Ιστορία ΣΤ΄ Δημοτικού, Ιστορία ΣΤ΄ Δημοτικού (2006)
ΕΙΚΟΝΕΣ: Ιστορία ΣΤ΄ Δημοτικού (2006) (1), podilato98.blogspot.com (2-3 και 6: english-online.at, 4: Ιστορία ΣΤ΄ Δημοτικού), Ιστορία ΣΤ΄ Δημοτικού (5,7)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Διαβάστηκαν περισσότερο την τελευταία εβδομάδα