13 Σεπ 2019

Πώς μελετούμε τον κόσμο γύρω μας

Από τον μαγευτικό μικρόκοσμο που μας αποκαλύπτουν τα μικροσκόπια έως τον πολύ μακρινό κόσμο των άστρων που μελετάμε με τα τηλεσκόπια ο κόσμος μας υπακούει σε κανόνες που προσπαθούμε να μελετήσουμε και να κατανοήσουμε.

Οι γνώσεις που αποκτούμε μας βοηθούν να παρεμβαίνουμε στο περιβάλλον, να επινοούμε τεχνικές και να κατασκευάζουμε μηχανές που διευκολύνουν την καθημερινότητά μας και πολλές φορές σώζουν ακόμη και ανθρώπινες ζωές.

Με τις γνώσεις αυτές διατυπώνουμε θεωρίες και ερμηνεύουμε άλλα φαινόμενα που δεν είναι εύκολο να μελετήσουμε ούτε με τα πιο εξελιγμένα όργανα παρατήρησης.

Το βασικό εργαλείο για τη μελέτη του κόσμου που μας περιβάλλει είναι η επιστημονική μέθοδος. Με το πολύτιμο αυτό εργαλείο έχουμε χτίσει όλη τη γνώση στην οποία στηρίζεται ο πολιτισμός μας.

Η επιστημονική μέθοδος σε πέντε βήματα

1 Διάφορα φαινόμενα συμβαίνουν στον κόσμο γύρω μας. Κάποια μας κινούν το ενδιαφέρον.


2 Προσπαθούμε να τα εξηγήσουμε. Συνήθως έχουμε κάποια άποψη για την ερμηνεία τους, άποψη που μπορεί να είναι σωστή ή λανθασμένη.

* Αυτή η άποψη λέγεται υπόθεση.


3 Για να ελέγξουμε τις υποθέσεις μας, εκτελούμε πειράματα. Κατά τη διάρκειά τους παρατηρούμε προσεκτικά και σημειώνουμε τις παρατηρήσεις μας.


4 Συζητάμε τις παρατηρήσεις μας και καταλήγουμε σε συμπεράσματα. Τα συμπεράσματα είναι γενικότερα από τις παρατηρήσεις.

* Επαληθεύουμε τις υποθέσεις μας και διαπιστώνουμε αν ήταν σωστές ή λανθασμένες.


5 Τα συμπεράσματα στα οποία καταλήγουμε με τα πειράματα μάς βοηθούν να εξηγούμε παρόμοια φαινόμενα, πολλές φορές χωρίς να χρειάζεται να επαναλάβουμε την ίδια διαδικασία.

* Με άλλα λόγια: Γενικεύουμε τα συμπεράσματά μας!


Επιστήμη
ΠΗΓΗ: Φυσικά ΣΤ΄ Δημοτικού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Διαβάστηκαν περισσότερο την τελευταία εβδομάδα