10 Απρ 2022

Τα αναμνηστικά κέρματα της Ελλάδας



Η σημαία της χώρας

Ανακαλύψτε μερικά από τα πιο όμορφα αναμνηστικά κέρματα της χώρας:

Ολυμπιακοί Αγώνες «Αθήνα 2004». Ένας δισκοβόλος ετοιμάζεται να ρίξει τον δίσκο.  




2.500 χρόνια από τη Μάχη του Μαραθώνα (490 π.Χ.). Η ασπίδα και ο δρομέας-πολεμιστής συμβολίζουν τον αγώνα για την ελευθερία. Το πτηνό της ασπίδας συμβολίζει τον δυτικό πολιτισμό.  



2.400 χρόνια από την ίδρυση της Ακαδημίας του Πλάτωνα.  


100 χρόνια από την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα. Τρεις αντάρτες Κρητικοί με παραδοσιακές φορεσιές υψώνουν την ελληνική σημαία.  


400 χρόνια από τον θάνατο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου. Ο σπουδαίος ζωγράφος της Αναγέννησης καταγόταν από την Κρήτη, ωστόσο έζησε τα περισσότερα χρόνια της ζωής του στην Ισπανία, εξού και το προσωνύμιο El Greco (Ο Έλληνας) με το οποίο είναι επίσης γνωστός.

150 χρόνια από την ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα. Ανάμεσα στα άκρα του κεντρικού αστεριού διακρίνονται τα σύμβολα των Ιονίων Νήσων.  


75 χρόνια από τον θάνατο του μαραθωνοδρόμου Σπύρου Λούη. Ο Λούης κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες (Αθήνα, 1896). Διακρίνονται το κύπελλο που του απονεμήθηκε και το Παναθηναϊκό Στάδιο.  


Αρχαιολογικός χώρος Φιλίππων (ΠΕ Καβάλας). Αποτελεί ένα από τα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.
70 χρόνια από την ένωση των Δωδεκανήσων με την Ελλάδα. Απεικονίζεται το έμβλημα του μεγαλύτερου νησιού (ένα τριαντάφυλλο) όπως παρουσιαζόταν σε νόμισμα της αρχαίας πόλης της Ρόδου, ενώ κύματα ξεκινούν από το κέντρο του κέρματος και φτάνουν ώς τις άκρες του.
100 χρόνια από τη γέννηση του Μανόλη Ανδρόνικου, ενός από τους σημαντικότερους αρχαιολόγους της χώρας. Το 1977 ανακάλυψε τους βασιλικούς τάφους στη Βεργίνα (ΠΕ Ημαθίας) και έφερε στο φως εξαιρετικά ευρήματα που μαρτυρούν το μεγαλείο του αρχαίου μακεδονικού πολιτισμού.

2.500 χρόνια από τη Μάχη των Θερμοπυλών (480 π.Χ.). Αν και η μάχη κατέληξε σε ήττα των Ελλήνων, παραμένει διαχρονικό σύμβολο ηρωικής αντίστασης.
100 χρόνια από την ένωση της Θράκης με την Ελλάδα. Απεικονίζεται ένας γρύπας, όπως παρουσιαζόταν σε αρχαίο κέρμα της πόλης των Αβδήρων (ΠΕ Ξάνθης).  


200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Διαβάστηκαν περισσότερο την τελευταία εβδομάδα