23 Αυγούστου 2019

Ιστορική αλλαγή για τις γυναίκες
της Σαουδικής Αραβίας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ - Αύγουστος 2019

ΡΙΑΝΤ. Νέους νόμους που χαλαρώνουν τους περιορισμούς στα ταξίδια των γυ­ναι­κών ανακοίνωσε χθες η Σαουδική Αραβία, με αποτέλεσμα να επιτρέπεται πλέ­ον εξίσου σε άνδρες και γυναίκες να ταξιδεύουν ελεύθερα με τα διαβατήριά τους. Μέχρι σήμερα ίσχυε η υποχρέωση η γυναίκα να συνοδεύεται από κάποιον άν­δρα, γεγονός που περιόριζε την ελευθερία κίνησής της.

Πρόκειται για ιστορική αλλαγή για τα δικαιώματα των γυναικών στη χώρα, η ο­ποί­α έως τώρα αντιμετώπιζε όλες τις γυναίκες ως ανηλίκους που χρειάζονταν κη­δε­μο­νί­α και τη συναίνεση ενός άνδρα, πατέρα ή συζύγου, ακόμη και γιου, για να α­πο­κτή­σουν διαβατήριο ή να ταξιδέψουν στο εξωτερικό. «Θα δίνεται διαβατήριο σε κάθε υπήκοο της Σαουδικής Αραβίας που το ζητεί», αναφέρει απόφαση που δη­μο­σι­εύ­θη­κε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης προσκείμενα στην κυβέρνηση, ο νέος κανόνας έ­χει εφαρμογή για τις γυναίκες ηλικίας 21 ετών και άνω.


Φοιτήτριες στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας. Πλέον
θα μπορούν να ταξιδεύουν δίχως ανδρική συνοδεία.


Το παλιό σύστημα, που πρακτικά εξισώνει τις γυναίκες στη Σαουδική Αραβία με α­νή­λι­κα και αποτελεί αιτία σωρείας αυθαιρεσιών, καταγγελλόταν επί δεκαετίες α­πό το κίνημα διεκδίκησης των δικαιωμάτων των γυναικών στη χώρα. Η α­πό­φα­ση προστίθεται σε σειρά μέτρων που ανακοινώνονται σταδιακά το τε­λευ­ταί­ο δι­ά­στη­μα από τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Η πιο εμβληματική από αυ­τές τις μεταρρυθμίσεις ήταν ότι από τον Ιούνιο του 2018 επετράπη σε γυ­ναί­κες να οδηγούν αυτοκίνητα, ενώ πολύ πρόσφατα τους επετράπη επίσης να πα­ρα­κο­λου­θούν αθλητικές διοργανώσεις, όπως αγώνες ποδοσφαίρου, και να α­να­λαμ­βά­νουν θέσεις εργασίας που μέχρι τότε ήταν επιτρεπτές αποκλειστικά και μόνο σε άρρενες.

Αν και μεταμόρφωσαν τη ζωή πολλών γυναικών στη Σαουδική Αραβία, οι με­ταρ­ρυθ­μί­σεις αυτές χαρακτηρίζονται ανεπαρκείς από πολλούς ακτιβιστές και α­κτι­βί­στρι­ες, που εξηγούν ότι το σύστημα της «κηδεμονίας» των γυναικών πόρρω α­πέ­χει από το να έχει καταργηθεί στην ουαχαμπιτική μοναρχία.


ΠΗΓΗ: εφημερίδα «Η Καθημερινή» (03.08.2019) - ΕΙΚΟΝΑ: scmp.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ μη γράφετε με greeklish ή κε­φα­λαί­α (σημαίνει ότι φωνάζετε), για­τί τα σχό­λι­α θα διαγράφονται.
Πριν τη δη­μο­σί­ευ­ση ελέγξτε για τυχόν λά­θη α­προ­σε­ξί­ας, πατώντας στην «Προ­ε­πι­σκό­πη­ση». Περισσότερα εδώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΑΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ