23 Αυγ 2019

Ιστορική αλλαγή για τις γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Αύγουστος 2019

ΡΙΑΝΤ. Νέους νόμους που χαλαρώνουν τους περιορισμούς στα ταξίδια των γυναικών ανακοίνωσε χθες η Σαουδική Αραβία, με αποτέλεσμα να επιτρέπεται πλέον εξίσου σε άνδρες και γυναίκες να ταξιδεύουν ελεύθερα με τα διαβατήριά τους. Μέχρι σήμερα ίσχυε η υποχρέωση η γυναίκα να συνοδεύεται από κάποιον άνδρα, γεγονός που περιόριζε την ελευθερία κίνησής της.

Πρόκειται για ιστορική αλλαγή για τα δικαιώματα των γυναικών στη χώρα, η οποία έως τώρα αντιμετώπιζε όλες τις γυναίκες ως ανηλίκους που χρειάζονταν κηδεμονία και τη συναίνεση ενός άνδρα, πατέρα ή συζύγου, ακόμη και γιου, για να αποκτήσουν διαβατήριο ή να ταξιδέψουν στο εξωτερικό. «Θα δίνεται διαβατήριο σε κάθε υπήκοο της Σαουδικής Αραβίας που το ζητεί», αναφέρει απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης προσκείμενα στην κυβέρνηση, ο νέος κανόνας έχει εφαρμογή για τις γυναίκες ηλικίας 21 ετών και άνω.


Φοιτήτριες στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας. Πλέον θα μπορούν να ταξιδεύουν δίχως ανδρική συνοδεία.

Το παλιό σύστημα, που πρακτικά εξισώνει τις γυναίκες στη Σαουδική Αραβία με ανήλικα και αποτελεί αιτία σωρείας αυθαιρεσιών, καταγγελλόταν επί δεκαετίες από το κίνημα διεκδίκησης των δικαιωμάτων των γυναικών στη χώρα.

Η απόφαση προστίθεται σε σειρά μέτρων που ανακοινώνονται σταδιακά το τελευταίο διάστημα από τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Η πιο εμβληματική από αυτές τις μεταρρυθμίσεις ήταν ότι από τον Ιούνιο του 2018 επετράπη σε γυναίκες να οδηγούν αυτοκίνητα, ενώ πολύ πρόσφατα τους επετράπη επίσης να παρακολουθούν αθλητικές διοργανώσεις, όπως αγώνες ποδοσφαίρου, και να αναλαμβάνουν θέσεις εργασίας που μέχρι τότε ήταν επιτρεπτές αποκλειστικά και μόνο σε άρρενες.

Αν και μεταμόρφωσαν τη ζωή πολλών γυναικών στη Σαουδική Αραβία, οι μεταρρυθμίσεις αυτές χαρακτηρίζονται ανεπαρκείς από πολλούς ακτιβιστές και ακτιβίστριες, που εξηγούν ότι το σύστημα της «κηδεμονίας» των γυναικών πόρρω απέχει από το να έχει καταργηθεί στην ουαχαμπιτική μοναρχία.


ΑσίαΕιδήσειςΤα δύο φύλα
ΠΗΓΗ: Η Καθημερινή (03.08.2019)
ΕΙΚΟΝΑ: scmp.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Διαβάστηκαν περισσότερο την τελευταία εβδομάδα