12 Ιουλ 2021

Η φωτιά μάς αφορά

Από το WWF

Τα δάση αποτελούν το καταφύγιο για χιλιάδες είδη φυτών και ζώων. Έχουν τους δικούς τους κανόνες και λειτουργίες, συχνά αόρατες στο ανθρώπινο μάτι. Αποτελούν τη φυσική μας ασπίδα έναντι των πλημμυρών, της διάβρωσης του εδάφους και της κλιματικής κρίσης, ενώ είναι οι πνεύμονες Γης και ανθρώπου.

Δυστυχώς όμως, όσο εντείνεται η κλιματική αλλαγή τόσο πιο ευάλωτα γίνονται σε όλο τον πλανήτη. Αν και τα μεσογειακά δάση είναι προσαρμοσμένα στη φωτιά, η αύξηση στη συχνότητα εμφάνισης των πυρκαγιών και της έντασής τους κάνει την κατάσταση σήμερα πιο απειλητική και κρίσιμη από ποτέ.

Ειδικά αν αναλογιστεί κανείς πόσο έντονα και γρήγορα αλλάζουν οι συνθήκες της Μεσογείου λόγω κλιματικής κρίσης.


Μια δασική πυρκαγιά έχει σοβαρές άμεσες επιπτώσεις σε χερσαία ζώα, πουλιά και φυτά, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ζημιές στο αγροτικό εισόδημα, σε ανθρώπινες περιουσίες και υποδομές, έχει σοβαρό οικονομικό κόστος για την καταστολή της και μπορεί —όπως έχουμε δυστυχώς διδαχθεί με τραγικό τρόπο— να καταλήξει σε απώλειες ανθρώπινων ζωών.

Σε βάθος χρόνου μπορεί να οδηγήσει στην οριστική απώλεια βλάστησης, στη διάβρωση του εδάφους και τελικά στην αύξηση των πλημμυρών και την ερημοποίηση.

Πέντε μύθοι που… ρίχνουν λάδι στη φωτιά

1. Για όλα φταίει ο «κακός εμπρηστής». Αυτό δεν ισχύει, αφού πάνω από το 40% των δασικών πυρκαγιών στην Ελλάδα οφείλεται στην ανθρώπινη αμέλεια και όχι σε εμπρησμό.

2. Αποκλείεται να συμβεί σε εμάς. Κι όμως, ακόμη και αν αισθανόμαστε πολύ «ειδικοί» ή «έμπειροι», ένα αναμμένο τσιγάρο, μια ψησταριά, μία μικρή σπίθα από εργασίες αρκεί για να κάνει στάχτη ένα δάσος.

3. Το κράτος φροντίζει τα πάντα για τις πυρκαγιές. Το κράτος έχει βασικό ρόλο στον περιορισμό μιας πυρκαγιάς, όμως η πρόληψη, που είναι σωτήρια για τα δάση, είναι και στα χέρια μας.

4. Και να καεί μια περιοχή, πάντα μπορεί να γίνει αναδάσωση. Λάθος! Για τεχνικούς, επιστημονικούς ή οικονομικούς λόγους δεν μπορούν να αναδασωθούν όλες οι περιοχές. Εξάλλου, η αναδάσωση είναι πρακτική αποκατάστασης και όχι πρόληψης.

5. Η φύση αργά ή γρήγορα θα επουλώσει τις πληγές της. Οι επαναλαμβανόμενες πυρκαγιές, η βόσκηση στα καμένα και η διάβρωση εμποδίζουν τη μεσογειακή φύση να αναγεννηθεί με τρόπο φυσικό και υπάρχει κίνδυνος ερημοποίησης.

Η δική μας ευθύνη


Δείτε στη συνέχεια


ΑφιερώματαΠυρκαγιέςΥγεία – Κίνδυνοι
ΠΗΓΗ: wwf.gr

Διαβάστηκαν περισσότερο την τελευταία εβδομάδα: