29 Αυγ 2022

Οι Βίκινγκ στην Αμερική

Αποδείχθηκε ο ακριβής χρόνος έλευσης των Βίκινγκ στον Νέο Κόσμο

ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Οκτώβριος 2021

Πολύ προτού διαπλεύσει τον Ατλαντικό Ωκεανό ο Χριστόφορος Κολόμβος, σε μια άκρη του βόρειου Καναδά, τη Νέα Γη, είχε στηθεί μια μικρή ευρωπαϊκή αποικία αποτελούμενη από οκτώ κτίρια με ξύλινο σκελετό, καλυμμένα με χλοοτάπητα, σε ένα πλάτωμα πάνω από βαλτόνερα.

Αυτά τα ασυνήθιστα οικήματα αποτελούν αδιαμφισβήτητη απόδειξη ότι οι Βίκινγκ έφθασαν πρώτοι στον Νέο Κόσμο, πολύ νωρίτερα από τον Iταλό θαλασσοπόρο.

Ανακατασκευή του οικισμού στο L’ Anse aux Meadows της Νέας Γης

Ο οικισμός στο L’ Anse aux Meadows ανακαλύφθηκε το 1960, αλλά μέχρι σήμερα οι ειδικοί αγνοούσαν τον ακριβή χρόνο που τον δημιούργησαν οι Βορειοευρωπαίοι πολεμιστές και θαλασσοπόροι. Το μυστήριο λύθηκε από ομάδα Ολλανδών επιστημόνων, οι οποίοι εφάρμοσαν μια νέα μέθοδο χρονολόγησης, χρησιμοποιώντας ως σημείο αναφοράς μια ηλιακή καταιγίδα.

Η μέθοδος στηρίζεται στη διαπίστωση ότι οι ηλιακές καταιγίδες αφήνουν χαρακτηριστικά ίχνη ραδιενεργού άνθρακα στους δακτυλίους των κορμών των δέντρων. Οι αρχαιολόγοι εφάρμοσαν τη νέα τεχνική σε τρία κομμάτια ξύλου που επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν στον οικισμό και διαπίστωσαν ότι αυτός υπήρχε ήδη το 1021, ακριβώς 471 χρόνια πριν από το πρώτο ταξίδι του Κολόμβου.


«Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι οι Βίκινγκ της Βόρειας Ευρώπης ήταν η πρώτη ανθρώπινη κοινότητα που κατάφερε να διαπλεύσει τον Ατλαντικό Ωκεανό», δήλωσε ο γεωεπιστήμονας Μίχαελ Ντέε από το Πανεπιστήμιο του Γκρόνιγκεν (Ολλανδία), συντάκτης της σχετικής μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature».

Οι Βίκινγκ ήταν θαλασσοπόροι και ζούσαν στις σημερινές σκανδιναβικές χώρες Σουηδία, Νορβηγία και Δανία. Ταξίδευαν εκτενώς στην Ευρώπη, κάποιες φορές ως έμποροι και άλλες ως εισβολείς. Είχαν εξαιρετικές ικανότητες στην κατασκευή αξιόπλοων σκαφών, όπως και στην πλοήγηση, και δημιούργησαν μεγάλες αποικίες σε Ισλανδία και Γροιλανδία.


«Θεωρώ βέβαιο ότι το ταξίδι τους στον Νέο Κόσμο στόχευε τόσο στην ανακάλυψη νέων εδαφών όσο και στην αναζήτηση πόρων», τονίζει ο Ντέε. «Πολλοί αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι το κίνητρο για αυτά τα ταξίδια ήταν η επιθυμία και η ανάγκη των Βίκινγκ να βρουν νέους πόρους και κυρίως ξυλεία. Οι περισσότεροι ερευνητές πιστεύουν ότι εγκατέλειψαν τη Γροιλανδία ακριβώς επειδή η ξυλεία εκεί ήταν εξαιρετικά σπάνια», καταλήγει ο επιστήμονας.

Άγνωστο παραμένει πόσο διήρκεσε η παρουσία των Βίκινγκ στον Νέο Κόσμο. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι ίσως να μην ξεπέρασε τη δεκαετία, αλλά συλλογικά στον οικισμό ζούσαν καθ’ όλο αυτό το διάστημα περίπου 100 άτομα.

ΑμερικήΕιδήσειςΜεσαιωνικά χρόνια
ΠΗΓΗ: Η Καθημερινή (22.10.2021)
ΕΙΚΟΝΕΣ: thoughtco.com, kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Διαβάστηκαν περισσότερο την τελευταία εβδομάδα