7 Αυγ 2022

Οκτώ αιώνες από το πρώτο «Σύνταγμα»

Το 1215 η Μάγκνα Κάρτα όρισε για πρώτη φορά ότι ο μονάρχης υπόκειται στον νόμο

ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ιούνιος 2015

Η Βρετανία γιόρτασε σήμερα τα 800 χρόνια από την υπογραφή της Μάγκνα Κάρτα (Magna Carta). Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά έγγραφα του κόσμου, μια εμβρυακή μορφή διακήρυξης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που άνοιξε τον δρόμο για τις σύγχρονες ελευθερίες και τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Στρατιωτικό άγημα για τα 800 χρόνια από τη σύναψη της Μάγκνα Κάρτα

Στις 15 Ιουνίου 1215, στο Λονδίνο, ο βασιλιάς Ιωάννης της Αγγλίας (1199-1216) υπέκυψε στις πιέσεις των εξεγερμένων βαρόνων και αποδέχτηκε τη Μάγκνα Κάρτα, δηλαδή τη Μεγάλη Χάρτα των Ελευθεριών, η οποία για πρώτη φορά έθετε τον μονάρχη υπό την εξουσία του νόμου.

Ο βασιλιάς αναγκάστηκε να αποκηρύξει κάποια από τα δικαιώματά του και υποχρεώθηκε να δεσμεύεται από τους νόμους που θα προστάτευαν τους υπηκόους του, κυρίως από κάθε παράνομη και αδικαιολόγητη κράτηση και φυλάκιση.

Η βασίλισσα Ελισάβετ παρατηρεί ένα αντίγραφο της Μάγκνα Κάρτα

Στους αιώνες που ακολούθησαν αυτός ο καταστατικός χάρτης απέκτησε τεράστια σημασία παγκοσμίως, καθώς αποτέλεσε τη βάση, μεταξύ άλλων, για τη σύνταξη της αμερικανικής Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας (1776) και της Οικουμενικής Διακήρυξης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (1948). Μάλιστα, τρία από τα 63 άρθρα της παραμένουν σε ισχύ μέχρι και σήμερα στο βρετανικό δίκαιο.

«Αυτά που συνέβησαν πριν από οκτώ αιώνες παραμένουν σήμερα εξίσου επίκαιρα όσο και τότε», είπε ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον. Και συμπλήρωσε: «Τα εναπομείναντα αντίτυπα μπορεί να έχουν φθαρεί, αλλά οι αρχές της Χάρτας λάμπουν όσο ποτέ».

Ένα από τα τέσσερα αντίτυπα του πρωτότυπου κειμένου του 1215

Στην τελετή παρέστησαν η βασίλισσα, άλλοι μονάρχες και διεθνείς προσωπικότητες όπως η Αμερικανίδα υπουργός Δικαιοσύνης Λορέτα Λιντς.



Ανθρώπινα δικαιώματαΕιδήσεις
ΠΗΓΕΣ: Η Καθημερινή (16.06.2015), ertnews.gr (15.06.2015), maxmag.gr
ΕΙΚΟΝΕΣ: dw.com, el.wikipedia.org, vogue.co.uk, alreporter.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Διαβάστηκαν περισσότερο την τελευταία εβδομάδα: