21 Σεπ 2022

Η Στάση του Νίκα

Με το όνομα Στάση του Νίκα έμεινε στην Ιστορία η μεγάλη λαϊκή εξέγερση που έλαβε χώρα στην Κωνσταντινούπολη τον Ιανουάριο του 532. Στόχος της ήταν η ανατροπή του αυτοκράτορα Ιουστινιανού, πέντε χρόνια μετά την άνοδό του στον θρόνο.

Στάση ονομάζεται η εξέγερση, η ανταρσία. Όποιος στασιάζει λέγεται στασιαστής ή στασιάστρια.

Παραδείγματα:
  • Στάση κρατουμένων στις φυλακές.
  • Tο πλήρωμα στασίασε κατά του καπετάνιου.
  • Οι στασιαστές ζήτησαν την παραίτηση της κυβέρνησης.

Τα γεγονότα ξεκίνησαν κατά τη διάρκεια αγώνων στον Ιππόδρομο, όταν ξέσπασαν ταραχές ανάμεσα στους οπαδούς των Πράσινων και των Βένετων (σύνδεσμοι φιλάθλων που είχαν και πολιτική ισχύ).

Οι ιπποδρομίες ήταν το αγαπημένο αγώνισμα των Βυζαντινών

Η φρουρά των αγώνων προσπάθησε να τους διαχωρίσει. Τότε οι αντιμαχόμενες ομάδες ενώθηκαν και στράφηκαν κατά του αυτοκράτορα, διαμαρτυρόμενοι για τη σκληρή φορολογική του πολιτική και ζητώντας του να παραιτηθεί.

Οι στασιαστές πέρασαν τις πύλες και ξεχύθηκαν στην πόλη φωνάζοντας «Νίκα! Νίκα!», το σύνθημα που έλεγαν στον Ιππόδρομο για να εμψυχώσουν τους αρματοδρόμους.


Μαζί τους προστέθηκαν και πολλοί δυσαρεστημένοι κάτοικοι της πρωτεύουσας.

Τα γεγονότα κράτησαν μία εβδομάδα και ήταν οι πιο βίαιες ταραχές στην ιστορία της Κωνσταντινούπολης, με τη μισή σχεδόν πόλη να καίγεται ή να καταστρέφεται.

Σφαγή

Ο Ιουστινιανός βρέθηκε σε πολύ δύσκολη θέση. Για μια στιγμή σκέφτηκε να παραιτηθεί και να εγκαταλείψει τον θρόνο και την Πόλη. Τον συγκράτησαν όμως οι συνεργάτες του και η αυτοκράτειρα Θεοδώρα, πείθοντάς τον ότι αυτό θα ήταν μεγάλο κακό για την αυτοκρατορία.

Τότε ο Ιουστινιανός διέταξε δύο στρατηγούς του να καταπνίξουν με κάθε τρόπο τη στάση. Οι δυνάμεις του αυτοκράτορα κατάφεραν να εγκλωβίσουν τους επαναστάτες στον Ιππόδρομο και η εξέγερση πνίγηκε στο αίμα: σφαγιάστηκαν 30.000 άνθρωποι!

Καλλιτεχνική αναπαράσταση της Κωνσταντινούπολης από τον Antoine Helbert. Ξεχωρίζει ο Ιππόδρομος.

Εκτός από αυτόν τον φριχτό απολογισμό, οι αγώνες του Ιπποδρόμου διακόπηκαν για αρκετά χρόνια και κάθε φωνή λαϊκής διαμαρτυρίας σώπασε.

Η αυτοκρατορική θητεία μιας από τις σπουδαιότερες προσωπικότητες του Βυζαντίου, όπως ήταν ο Ιουστινιανός, ξεκίνησε με τη χειρότερη περίοδο βίας που γνώρισε η Βασιλεύουσα.


ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ: Ιστορία Ε΄ Δημοτικού, Ιστορία Β Γυμνασίου, el.wikipedia.org, news247.gr
ΕΙΚΟΝΕΣ: Ιστορία Ε΄ Δημοτικού (1-2), antoine-helbert.com (3)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Διαβάστηκαν περισσότερο την τελευταία εβδομάδα: